14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomKUHAMO I PEČEMO S ANOM Piletina i mlinci (a što fali patatama?)

KUHAMO I PEČEMO S ANOM Piletina i mlinci (a što fali patatama?)

Piceka i mlince prvi put sam probala jednog kišnog četvrtka u studentskoj menzi. Iako nisam puno očekivala, od tada do danas to mi je jedno od najdražih kontinentalnih jela. Razmišljala sam bi li ga podijelila s vama, jer je to nešto netipično za našu kuhinju, i kako mi je tata rekao kad je probao – dobro je, ali što fali patatama. Ne fali ništa, ali mlinci i piletina na ovaj način stvarno su jedno pravo jesensko jelo i vjerujem da će se svidjeti mnogima od vas.

Usput, ja sam prvi put bila zbunjena tim nazivom picek i mlinci, jer sam u glavi picek prevela kao pajcek odnosno svinjetina i nije mi ni palo na pamet da se misli na piletinu. Mlinci se danas mogu kupiti u većini trgovina, a za one koji nisu upoznati s njima radi se o vrsti tjestenine koja se radi od brašna, vode i jaja, a zatim peče na vrućoj ploči.

Piletina

Za ovo jelo ja obično koristim batke i zabatke, no naravno, možete koristiti i cijelo pile, u komadu ili rastrančirano. Za pečenje će vam treba i vrećica za pečenje koja se može kupiti u svim trgovinama, a u nedostatku isto poslužit će i papir za pečenje koji se zamota tako da se piletina i povrće peku u škartocu. Piletinu barem sat vremena prije pečenja treba premazati marinadom kako bi ostala sočna, ali i pomalo glazirana. Marinadu napravite od 1 žlice senfa, 1 žlice meda, 2 žlice ketchupa, 2 žlice maslinovog ulja i začina: sol, papar, mažuran, bosiljak, slatka paprika, peršin.

Piletina se peče uz korjenasto povrće – mrkvu, kapulu, korijen celera i dva režnja češnjaka. S obzirom da će se sve peći zajedno, povrće i sokove od piletine ćemo nakon pečenja zblendati kako bi dobili umak za mlince. Peče se oko 45 minuta na 180 stupnjeva, u vrećici za pečenje ili škartocu.

U isto vrijeme stavim kuhati juhu, bilo pileću ili neku drugu, pa mi je baš zato ovo uglavnom nedjeljni ručak. Kad je juha skuhana, pokupim svu masnoću i dodam je umaku od povrća, a zatim s tim prelijem mlince koje prethodno razlomim na manje komade. Na mlince vratim piletinu i sve skupa zapečem još desetak minuta dok se mlinci ne zahrskave po vrhu, a piletina dobije hrskavu kožicu.

Piletinu možete zamijeniti i puretinom, što i je originalna verzija ovog jela, a ako vam zatreba pomoć u pripremi, uvijek možete škicnuti video na mom profilu (koji će vas sigurno potaknuti da pripremite ovo jelo)

Nadam se da ćete isprobati i da će vam se svidjeti, a ako i ne, uvijek nam ostaju patate, krtole ili krumpiri – kako god ih zvali.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA