29.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 13 srpnja, 2025
HomeDugastroKUHAMO I PEČEMO S ANOM ANTUNOVIĆ Goli ravioli za objed

KUHAMO I PEČEMO S ANOM ANTUNOVIĆ Goli ravioli za objed

Naša Pelješka Ana Antunović čije recepte na instagramu prati više desetaka tisuća ljudi, od ove nedjelje kuha i peče i za čitatelje dubrovniknet.hr-a. Ana će nam pisati recepte koji će iznimno dobro doći za osvježenje vlastitih kućnih jelovnika, osobito kad nam mašta posustane i nađemo se pred pitanjem: što za nedjeljni ručak spraviti ili čime obradovati i “zasladiti” drage goste.

Prvi recept odlično zvuči, a jelo se zove: GOLI RAVIOLI. Zašto goli?

Najdraže jelo koje sam ponijela iz MasterChef kuhinje i koje najčešće spremam svojim prijateljima su gnudi, čije ime znači – goli. To je jelo toscanskog kraja, ovi goli ravioli najčešće su se posluživali u umaku od smeđeg/prepečenog maslaca i kadulje. Iako zahtijevaju malo više pripreme, mislim da će oduševiti svakog gosta za stolom, a posebno one koji vole sir. Ja sam se prvi put susrela s njima kad ih je moj kolega iz showa Roko pripremao u jednom izazovu, a nakon toga sam ih napravila u jako puno kombinacija i baš svaka me oduševila. Ali evo one koju najradije biram i preporučujem:

Sastojci:

Gnudi

250 grama sira ricotte ili kravlje skute

50 grama mascarpone sira ili krem sira

1 jaje

50 grama ribanog parmezana

Sol, papar, muškatni oraščić

Umak:

1 zdjelica cherry rajčica

1 ljutika ili luk

Sol, papar, slatka paprika

1 dcl vina bijelog vina

Malo svježeg timijana

Žlica maslaca

Gnudi:

U posudi ručno ili mikserom na laganoj brzini zamiješati sve sastojke. Gnude možete oblikovati na dva načina – žlicom izraditi žličnjake ili ubaciti smjesu u slastičarsku vrećicu. U veći pleh nasuti sloj brašna, a zatim u njega slagat gnude (ili istiskati iz vrećice). Nakon što popunimo pleh, sve posuti brašnom dok svi gnudi nisu “zatrpani”. Ostaviti preko noći u hladnjaku, pokriveno prozirnom folijom. Gnudi će u brašnu stvoriti tanku opnu, a unutra će ostati mekani. Kad smo spremni za kuhanje, gnude polako iskopamo iz brašna i kuhamo u većem loncu, 2-3 minute u kipućoj slanoj vodi. Kuhane gnude odmah prebacujemo u umak i serviramo.

Tradicionalno, gnudi se poslužuju u umaku od smeđeg maslaca i kadulje, ali mene je ipak privukao okus umaka od žutih cherry rajčica, kiselkasto sladak, kao odlična kontra nježnom okusu sira. Naravno, sasvim ukusan će biti i umak od crvenih cherry rajčica, običnih rajčica, a tijekom zime sasvim dobro dođu i pelati iz konzerve. U svakom slučaju je postupak spremanja isti:

Sitno nasjeckanu ljutiku kratko prepržiti na maslinovom ulju, pa dodati narezane cherry rajčice (mogu biti i žute i crvene). Kad rajčice omekšaju, sve podliti s 1 dcl bijelog vina, pa kuhati na laganoj vatri dok ne ispari vino, a onda dodati malo vode, vilicom zgnječiti rajčice i kuhati još 10 minuta. Sve prebaciti u blender ili zblendati štapnim mikserom, a onda umiješati žlicu maslaca i još bledanti da umak postane svilenkast. Dodatno se može propasirati kroz šire cjedilo kako bi umak bio bez komadića kože rajčice.

Za one koji žele znati više – možete napraviti tuil od parmezana, tako da na toplu tavu bacite šaku naribanog parmezana i lagano rasporedite po tavi da se rastopi. Pojačate vatru i čekate dok se rastopi i poveže, a kad se lagano odvoji od tave možete ga izvaditi na pjat i ohladiti. Ohađenog režemo na komade koji se serviraju uz gnude.

Brašno u kojem su bili gnudi nemojte baciti, samo ga prosijte i normalno koristite dalje.

Ako vas je ovaj recept zainteresirao, video recept možete pogledati ovdje.

Uživajte u kuhanju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA