23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaKUD Marko Marojice nastupit će na Oktoberfestu - jednoj od najvećih i...

KUD Marko Marojice nastupit će na Oktoberfestu – jednoj od najvećih i najpoznatijih svjetskih festa!

KUD Marko Marojica iz Župe Dubrovačke će od 16. do 19. rujna sudjelovati na popularnom Oktoberfestu u Munchenu!

Zahvalni su gosparu Georgu Nemetscheku i njegovoj obitelji od kojih je potekla ideja i inicijativa da se Župljani jave na natječaj za Oktoberfest! No, pred Župljanima je sad i velika odgovornost da opravdaju dato im povjerenje, a prvenstveno prema gosparu Nemetscheku, njihovom počasnom članu, Njemcu s dušom Župljanina, koji snosi sve troškove njihova odlaska u Munchen.

Velika je to čast i zadovoljstvo za ovo društvo koje svojim kontinuiranim radom već 47 godina promiče i čuva običaje i plesove župskoga kraja, te ih ponosno predstavlja diljem Hrvatske i svijeta.

KUD Marko Marojica pomno je pripremio svoju prezentaciju te je pozvan na foklorni mimohod dug 7 km koji će se održati 17. rujna na ulicama Munchena.

Umjetnički voditelj KUD-a Marko Marojica, Mateo Čanić je tim povodom, medijima izjavio:

“Iznimno smo ponosni i sretni da smo uopće uspjeli biti odabrani u ovako elitno društvo, na događaj koji okupi oko 6 milijuna ljudi godišnje. Predstavit ćemo Župu i Dubrovnik na najbolji mogući način kako mi to znamo – u originalnim nošnjama, s balima i pjesmom. Ispred nas je zahtjevna sezona, ali ujedno i period priprema za Oktoberfest. Ovo nam je ogromno priznanje za sav naš rad, trud i ljubav koju svi skupa ulažemo u ovaj KUD.“

župski bali

Oktoberfest je jedan od najposjećenijih i najpoznatijih festivala nas svijetu koji se kontinuirano održava od 1810. godine. Ovaj festival svijet percipira po hektolitrama piva koje se popije za vrijeme njegovog održavanja, no malo je poznata činjenica da je to ujedno i jedan od najvećih folklornih festivala na svijetu. Sam proces prijave vrlo je rigorozan i zahtjevan, a na ovoj svjetskoj smotri sudjeluje oko 200tinjak, većinom njemačkih društava, a ukupno se svake godine prijavi oko tridesetak tisuća zainteresiranih.

Marin Srijense – predsjednik KUDa Marko Marojica

„Član sam ovog KUD-a kao i cijela moja obitelj već dugi, dugi niz godina i ovo je uistina kruna moga bavljenja foklorom. Neizmjerno sam ponosan da imam čast voditi ovaj KUD na ovako jedno nevjerojatno događanje kao njegov predsjednik. Veselimo se pripremama i jedva čekamo rujan!“ – kazao je Marin Srijense, predsjednik KUD-a Marko Marojica.

O FESTIVALU OKTOBERFEST Oktoberfest je započeo 1810. godine kao proslava vjenčanja bavarskog kralja Ludwiga I i princeze Therese von Sachsen-Hildburghausen. Svečanost se održala na livadi ispred gradskih zidina Münchena, koja je nazvana Theresienwiese u čast princeze Therese. Festival se održavao svake godine nakon toga, osim tijekom dva svjetska rata i nekoliko drugih godina zbog različitih razloga. Tijekom godina, Oktoberfest se proširio na veliku zabavu koja uključuje brojne atrakcije poput vožnje u lunaparku, sajma rukotvorina i tradicionalnih bavarskih jela, poput kobasica i kiselog kupusa. Danas, Oktoberfest privlači više od 6 milijuna posjetitelja svake godine, što ga čini jednim od najvećih godišnjih festivala na svijetu. Za Oktoberfest münchenske pivovare proizvode posebno Wiesn pivo s većim postotkom alkohola tako da ga sadrži od 6-7%. Traje šesnaest dana, počinje svake godine krajem rujna i završava početkom listopada. Subotom u točno 12:00 sati u šatoru Schottenhammel gradonačelnik otvara prvu bačvu piva uz povik “O’zapft is!” ( “Otvoreno je!”). Od tada se Oktoberfest smatra otvorenim. Svake godine prisutni znatiželjno čekaju da vide koliko puta gradonačelnik treba udariti čekićem dok prvo pivo poteče, a postoje čak i oklade. Najbolji rezultat s po dva udarca je imao Ude (2005., 2008. i 2009.), ali bilo je već potrebno i 19 udaraca (Wimmer, 1950.). Kao primjer ostalih zanimljivosti moguće je navesti kako se 2004. godine popilo 5.5 milijuna litara piva, 35 000 litara vina, 20 000 boca šampanjca, 200 000 šalica kave i čaja te 700 000 boca vode i limunade. Pojelo se 200 000 pari kobasica, 500 000 pilića, 50 000 kg ribe i 89 pečenih volova. Te iste godine izgubljeno je oko 4000 stvari, a najbizarnije od njih su note skladbe Johanna Sebastiana Bacha, umjetni zlatni zubi i 13 000 starih njemačkih maraka koje su pronađene u jednim hlačama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA