26.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 30 lipnja, 2025
HomeNaša čeljadU našem stiluKuća Butijera u Drveniku izgrađena je "dolorima" iz Amerike, a život joj...

Kuća Butijera u Drveniku izgrađena je “dolorima” iz Amerike, a život joj jamči vrijedna obitelj koja vodi Vinariju i OPG Botaro

Najlakše je napredovati kad je obitelj složna – pravilo je koje potvrđuje i konavoska obitelj Butijer u Drveniku iz čije Vinarije Botaro izlaze odlična vina, dok posjetitelji uživaju u njihovoj gastro ponudi OPG-a pokrenutog i uspješno vođenog preko deset godina. U poslu, kojeg nikad ne manjka – kako kaže Matea – sudjeluje cijela obitelj, otac Ivo je glavni vinar, majka Marijana, brat Antonio i baba Anica su zaduženi za vinokušnju i kompletnu ponudu. No, u pripremi hrane, proizvodnji vina, likera i maslinovog ulja, te izradi vezova i suvenira ipak se slušaju tata, mama i baba.

U vinogradima obitelji Butijer traje trganje, i zasad su na pola puta, ali nešto lošijem urodu i nešto slabijoj kvaliteti grožđa pogodovala je godina s puno kiše i vlage u mjesecima kad je baš nitko od vinogradara nije trebao niti priželjkivao.

-Potrudit ćemo se napravit najbolji proizvod, bez obzira na lošu godinu – kazala je Matea koja je ovog puta preuzela i ulogu “glasnogovornice” obitelji.

Obitelj Butijer u Konavlima živi od 14. stoljeća, a vinsku tradiciju njeguju od oko 1540.-te godine. Budući se u dokumentima često spominjao pojam BOTARO, koji ima značenje vinar, te proizvođač hrastovih bačvi, taj smo naziv izabrali kao ime naše male vinarije – ispričala je Matea, dodajući i podatak koji dijele brojne konavoske kuće, a to je kako je kuća u kojoj sada žive i rade izgrađena pomoću dolara iz Amerike koje bi, oni koji su pošli vanka, slali onima koji su ostajali na domovini.

-Kuća u kojoj trenutno živimo izgrađena je šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su pretci otišli u Ameriku, te pomogli izgradnji same kuće, u kojoj i danas živimo i radimo – kazala je.

Puno prije nego što su i pokrenuli svoj OPG 2010. godine, razmišljali su o njemu. No, valjalo je čekati povoljan trenutak, jer u Konavlima malo tko “srlja” u posao bez dobre procjene i računice.

Obitelj Butijer je bila jednoglasna u odluci da će pokušati, vođeni su idejom da se u Konavlima može poraditi na kvaliteti i obimu turističke ponude kroz gastro sadržaje.

-Počeli smo s jednim stolom za dvoje, dok danas imamo mogućnost organiziranja većih grupa za vinokušnje, strana vjenčanja, team building i ostalo, sve uz trud i puno rada i volje.

Prema njihovom iskustvu, gosti koji stižu sve su zahtjevniji, pa potražnju treba pratiti i kvaliteta s kojom, očito nemaju problema, jer im poslovanje raste iz godinu u godinu, a posjetitelji su zadovoljni uslugom, hranom i vinom.

-Možemo reći da je svaki gost spreman platit nešto kvalitetno i domaće, pa je sve što nudimo iz lokalnih OPG-ova ili vlastite proizvodnje – kaže Matea, naglasivši kako je najbitnija organizacija u poslu, te kako u njihovoj obitelji svatko ima svoj zadatak jer se u ovom poslu brzo vidi i najmanji propust.

-Pomažemo jednom drugom da najprije naučimo neke nove stvari i da nastavimo tradiciju samog vinarstva i poljoprivrede – ističe.

Iz Vinarije Botaro se proizvede od 3 do 4 tisuće boca vina od sorta Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Chardonnay, te Zinfandel Rose, dok se idući planovi kreću prema pjenušavim vinima i možda narančastim vinima.

Kao i svaka tradicionalna konavoska obitelj i Butijeri drže do običaja, pogotovo unošenja Badnjaka i zelene menestre, budući su mišljenja da običaji drže zajednicu na okupu, barem tih par dana u godini. Tradicionalno organiziraju i Dane zelene menestre kada ugošćavaju domaće ljude koji pokazuju sve veći interes za dolazak u Konavle u te dane, a puno je i mladih ljudi među njima, što jamči budućnost i tradiciji i običajima.

-Što se tiče samog posla, ako želite da bude kvalitetno i uspješno, ne može biti usputna zanimacija, jednostavno je puno odricanja potrebno za biti uspješan u ovom poslu, ali puno više dobijete nazad nego što se uloži – jednostavno nedostaje ovakvih sadržaja u Konavlima, te bi preporučili svima da krenu u ovaj svijet, gosti jako cijene trud i rad, i radije će platiti domaće i kvalitetno, nego nešto što je jeftinije i lako dostupno – zaključuje Matea.

-I svakako preporučujemo ovo za sve mlade ljude, posla ima dovoljno za sve i može se pristojno zaraditi i živjeti od primanja – optimistična je i poticajna Matea za sve one koji se dvoume oko pokretanja svojih OPG-ova u Konavlima. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA