14.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluKuća Butijera u Drveniku izgrađena je "dolorima" iz Amerike, a život joj...

Kuća Butijera u Drveniku izgrađena je “dolorima” iz Amerike, a život joj jamči vrijedna obitelj koja vodi Vinariju i OPG Botaro

Najlakše je napredovati kad je obitelj složna – pravilo je koje potvrđuje i konavoska obitelj Butijer u Drveniku iz čije Vinarije Botaro izlaze odlična vina, dok posjetitelji uživaju u njihovoj gastro ponudi OPG-a pokrenutog i uspješno vođenog preko deset godina. U poslu, kojeg nikad ne manjka – kako kaže Matea – sudjeluje cijela obitelj, otac Ivo je glavni vinar, majka Marijana, brat Antonio i baba Anica su zaduženi za vinokušnju i kompletnu ponudu. No, u pripremi hrane, proizvodnji vina, likera i maslinovog ulja, te izradi vezova i suvenira ipak se slušaju tata, mama i baba.

U vinogradima obitelji Butijer traje trganje, i zasad su na pola puta, ali nešto lošijem urodu i nešto slabijoj kvaliteti grožđa pogodovala je godina s puno kiše i vlage u mjesecima kad je baš nitko od vinogradara nije trebao niti priželjkivao.

-Potrudit ćemo se napravit najbolji proizvod, bez obzira na lošu godinu – kazala je Matea koja je ovog puta preuzela i ulogu “glasnogovornice” obitelji.

Obitelj Butijer u Konavlima živi od 14. stoljeća, a vinsku tradiciju njeguju od oko 1540.-te godine. Budući se u dokumentima često spominjao pojam BOTARO, koji ima značenje vinar, te proizvođač hrastovih bačvi, taj smo naziv izabrali kao ime naše male vinarije – ispričala je Matea, dodajući i podatak koji dijele brojne konavoske kuće, a to je kako je kuća u kojoj sada žive i rade izgrađena pomoću dolara iz Amerike koje bi, oni koji su pošli vanka, slali onima koji su ostajali na domovini.

-Kuća u kojoj trenutno živimo izgrađena je šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su pretci otišli u Ameriku, te pomogli izgradnji same kuće, u kojoj i danas živimo i radimo – kazala je.

Puno prije nego što su i pokrenuli svoj OPG 2010. godine, razmišljali su o njemu. No, valjalo je čekati povoljan trenutak, jer u Konavlima malo tko “srlja” u posao bez dobre procjene i računice.

Obitelj Butijer je bila jednoglasna u odluci da će pokušati, vođeni su idejom da se u Konavlima može poraditi na kvaliteti i obimu turističke ponude kroz gastro sadržaje.

-Počeli smo s jednim stolom za dvoje, dok danas imamo mogućnost organiziranja većih grupa za vinokušnje, strana vjenčanja, team building i ostalo, sve uz trud i puno rada i volje.

Prema njihovom iskustvu, gosti koji stižu sve su zahtjevniji, pa potražnju treba pratiti i kvaliteta s kojom, očito nemaju problema, jer im poslovanje raste iz godinu u godinu, a posjetitelji su zadovoljni uslugom, hranom i vinom.

-Možemo reći da je svaki gost spreman platit nešto kvalitetno i domaće, pa je sve što nudimo iz lokalnih OPG-ova ili vlastite proizvodnje – kaže Matea, naglasivši kako je najbitnija organizacija u poslu, te kako u njihovoj obitelji svatko ima svoj zadatak jer se u ovom poslu brzo vidi i najmanji propust.

-Pomažemo jednom drugom da najprije naučimo neke nove stvari i da nastavimo tradiciju samog vinarstva i poljoprivrede – ističe.

Iz Vinarije Botaro se proizvede od 3 do 4 tisuće boca vina od sorta Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Chardonnay, te Zinfandel Rose, dok se idući planovi kreću prema pjenušavim vinima i možda narančastim vinima.

Kao i svaka tradicionalna konavoska obitelj i Butijeri drže do običaja, pogotovo unošenja Badnjaka i zelene menestre, budući su mišljenja da običaji drže zajednicu na okupu, barem tih par dana u godini. Tradicionalno organiziraju i Dane zelene menestre kada ugošćavaju domaće ljude koji pokazuju sve veći interes za dolazak u Konavle u te dane, a puno je i mladih ljudi među njima, što jamči budućnost i tradiciji i običajima.

-Što se tiče samog posla, ako želite da bude kvalitetno i uspješno, ne može biti usputna zanimacija, jednostavno je puno odricanja potrebno za biti uspješan u ovom poslu, ali puno više dobijete nazad nego što se uloži – jednostavno nedostaje ovakvih sadržaja u Konavlima, te bi preporučili svima da krenu u ovaj svijet, gosti jako cijene trud i rad, i radije će platiti domaće i kvalitetno, nego nešto što je jeftinije i lako dostupno – zaključuje Matea.

-I svakako preporučujemo ovo za sve mlade ljude, posla ima dovoljno za sve i može se pristojno zaraditi i živjeti od primanja – optimistična je i poticajna Matea za sve one koji se dvoume oko pokretanja svojih OPG-ova u Konavlima. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA