33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaKRISTIĆ VS FRANKOVIĆ: Izgradnja sportsko-rekreacijskog parka na glavici Babinog kuka ipak ide...

KRISTIĆ VS FRANKOVIĆ: Izgradnja sportsko-rekreacijskog parka na glavici Babinog kuka ipak ide u realizaciju?

Priopćenje za medije u kojemu stoji kako je zemljište na kojemu se treba izgraditi sportsko-rekreacijski park na glavici Babinog kuka od strane Grada Dubrovnika prešlo u privatne ruke poslao je gradski vijećnik Maro Kristić. S obzirom kako zemlja više nije u vlasništvu RH, Kristić navodi kako je cijeli postupak izbora izvođača radova i izgradnje nezakonit. Na ovo je reagirao gradonačelnik Mato Franković koji kaže, kako Grad Dubrovnik ima pravo izvlastiti vlasnika nekretnine, a u svrhu izgradnje komunalne infrastrukture.

-Potaknuti  napisima  dubrovačkih portala o fijasku projekta izgradnje nove zgrade turističko – ugostiteljske škole sa popratnim sadržajima na glavici Babinog Kuka odlučili smo u zemljišnim knjigama provjeriti što se to zapravo dogodilo, kako je moguće da je ovo zemljište odjednom vraćeno privatnom vlasniku te kolika je ta čestica zemlje i što sve obuhvaća?

Na žalost ovo nije ni prvi ni zadnji projekt od javnog značaja koji je propao zbog nesposobnosti, loše pripreme i površnog i šarlatanskog prostornog planiranja. 

Ne ulazeći u to jeli Glavica Babinog Kuka uopće bila dobro mjesto za izgradnju nove turističko – ugostiteljske škole, zbog još jedne u nizu loših odluka izgubiti će se barem još 10 godina da dubrovački obrazovni sustav dobije primjerenu i modernu školu kakvu zaslužuju  mladi naraštaji i oni koji ih školuju kako bi sutra bili konkurentna  i kvalitetna radna snaga na turističkom tržištu s kojeg naš Grad i Županija ostvaruju većinu svojih prihoda. 

Godinama se u medijima ističe kako su  gradnju nove turističke škole planirali i pripremali u sinergiji pa je stvarno zabrinjavajuće kako su mogli planirati i s tolikom sigurnošću komunicirati u javnost ovaj projekt na zemljištu koje je Republika Hrvatska nepravomoćnom sudskom odlukom izgubila prije više od godinu dana, a spor za njegov povrat se vodio godinama. 

Poučeni dosadašnjim iskustvima sigurni smo da bi ta sinergija bila daleko snažnija da se radilo o nekom privatnom projektu i zauzimanju za njegovu realizaciju. 

No tu nije kraj, i to još više zabrinjava. Ova gradska uprava, za razliku od prošle je u svom dosadašnjem mandatu uložila dosta novca u dječja igrališta i sportsko-rekreacijske sadržaje po gradskim kotarima i prigradskim naseljima, što je uistinu hvale vrijedno. Svako naselje i njegovi stanovnici zaslužuju imati društvene sadržaje i takvi projekti trebaju imati podršku svih nas gradskih vijećnika i cjelokupne javnosti. Naravno, ukoliko su razumni, racionalni i ukoliko je cijena njihove izgradnje realna, jer javnim novcem treba raspolagati pažnjom dobrog gospodara. 

To što se na Glavici Babinog Kuka gradi novi športsko – rekreacijski sadržaj ne znači da javni novac ima neku drugu vrijednost zbog svrhe za koju se ulaže niti da postupak izbora lokacije, izvođača  i troškovnik radova ne trebaju biti javno dostupni građanima. Nevjerojatno je da se netko u gradskoj upravi upustio u ovaj projekt vrijedan više od 3 milijuna kuna na dijelu čestice zemlje za koju se znalo da je nepravomoćnom sudskom odlukom izgubljena i da prijeti opasnost da će ta odluka postati pravomoćna, što se i dogodilo. Dakle, novi gradski sportsko-rekreacijski sadržaji na Babinom Kuku se grade na tuđoj zemlji i cijeli postupak izbora izvođača radova i izgradnje je nezakonit. Slučajno ili namjerno? Nesposobnost ili pogodovanje? Pitanja poput ovih na žalost u Hrvatskoj prečesto ostaju otvorena, ali cijenu nečijih slučajnih ili namjernih grešaka netko mora platiti. Građani. Po kojoj cijeni? Ovaj put preporučujemo da novce potrebne za otkup privatnog zemljišta na kojem se gradi igralište iz privatnih izvora osigura onaj koji je naložio njegovu izgradnju znajući da prijeti opasnost od njegovog gubitka ili neka se cijena zemljišta podmiri iz vrijednosti ugovorenih radova. Nadamo se da ne trebamo iznositi u javnost koliko su koštale pojedine sprave i pojedini segmenti građevinskih radova. Tu ima puno prostora. Pođite i uvjerite se. Za te novce može se napraviti montažna sportska dvorana. Pametnom dosta – napisao je gradski vijećnik Maro Kristić.

Potom se na facebooku oglasio i gradonačelnik Mato Franković.

-Glavica Babinog kuka jedno je od rijetkih područja u Gradu Dubrovniku koje nema društvenu infrastrukturu namijenjenu sportu i rekreaciji. Komunalnu infrastrukturu čine i javni športski i rekreacijski prostori, a područje na kojem se ova gradska uprava odlučila za izgradnju navedenog nalazi se u zoni R5 odnosno rekreacijskoj zoni. Stoga je jasno zašto se gradski projekt realizira na ovoj lokaciji.

Kada je realizacija projekta započeta zemljište je bilo u 100% vlasništvu Republike Hrvatske te bez ikakvog upisanog tereta. Naknadno, prije mjesec dana provedeno je rješenje u zemljišnim knjigama te je privatni vlasnik upisan kao stvarni vlasnik nekretnine na dijelu zemljišta (484 m2).

Sukladno novoj situaciji Grad Dubrovnik je kontaktirao predstavnika vlasnika. Naime, sukladno zakonu Grad ima pravo izvlastiti vlasnika nekretnine, a u svrhu izgradnje komunalne infrastrukture.

Unatoč želji oporbenog vijećnika kojeg su kolokvijalno u javnosti, a zbog silnog interesa za glavicu Babinog kuka počeli nazivati Maro Sršen-Kristić Grad Dubrovnik će izgraditi navedeno igralište. Nadam se da Vama gospodine Sršen-Kristić neće smetati dječji smijeh i radost – napisao je gradonačelnik Mato Franković.

Babin kuk dobiva sportsko-rekreacijski park vrijedan 2.8 milijuna kuna

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA