Kreće nadogradnja na Malom Stradunu na Babinu kuku, je li Marina Sršen prva?

Investitorica Marina Sršen želi nadograditi svoju nekretninu s apartmanima na Malom Stradunu na Babinom kuku i nadležnom gradskom odjelu za izdavanje dozvola je već poslala zahtjev o kojemu će se raspravljati na sutra zakazanom sastanku u gradskoj upravi. GUP je za zonu Malog Straduna propisao mogućnost nadogradnje, ali bi Marina Sršen u gradnju krenula samostalno, bez obzira na preporuku i prijedlog Hrvatske komore arhitekata i smjernica programa za provođenje urbanističko-arhitektonskog natječaja Mali Stradun koji sugeriraju istovremenu nadogradnju i uređenje urbanističkih cjelina, a ne pojedinačnih čestica, “kako bi se izbjegla opasnost od narušavanja vizura uz uvažavanje šireg prostornog konteksta”. Nakon sastanka članova Povjerenstva s gradonačelnikom Matom Frankovićem i pročelnicama Silvom Vlašić i Jelenom Lončarić, održanog 10. veljače, dogovoreno je da se sutra održi sastanak u proširenom sastavu, s članovima ocjenjivačkog suda koji će odlučiti hoće li se udovoljiti zahtjevima pojedinaca te odobriti nadogradnja pojedinačnih građevina, a ne čitave urbanističke cjeline čiji su dio.

O projektu rekonstrukcije zone Mali Stradun na Babinom kuku u javnosti se malo čuje. Budući je riječ o intervenciji u prostoru koji je unutar hotelskog kompleksa i prvobitno bio zamišljen kao prostor za javne i dodatne sadržaje, te evidentiranom interesu investitora i vlasnika poslovnih prostora da nadograde svoje građevine, zanimalo nas je što se događa s planiranim zahvatima. Porazgovarali smo s predsjednikom Povjerenstva za verifikaciju programa za provođenje natječaja Mali Stradun, Ljubom Nikolićem.

Od njega saznajemo kako je Povjerenstvo na sastanku održanom 4. veljače donijelo zaključak kojim se apelira na Projektanta, ocjenjivački sud, predstavnika Grada Dubrovnika u ocjenjivačkom sudu, Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, da se ispoštuje prijedlog Hrvatske komore arhitekata i smjernice Programa, te da se ocjenjivačkom sudu prezentira korigirano rješenje u kojem faze izgrađenosti moraju obuhvatiti pojedine urbanističke cjeline, te da pojedinačne čestice ne mogu predstavljati pojedinačne faze. Zaključak je upućen svim sudionicima u ovom procesu.

– Istoga dana zatražili smo termin za sastanak s gradonačelnikom kako bi ga upoznali s rizicima po značajke iz Programa koje su imale karakter javnog interesa. Sastanak smo održali 10. veljače i spomenute zaključke prenijeli Gradonačelniku i Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Očekujem da će Gradonačelnik i Pročelnica odjela inzistirati na usklađenjima sa smjernicama Programa – doznajemo od predsjednika Povjerenstva Ljuba Nikolića.

Jeste li upoznati da je jedan od vlasnika zatražio građevinsku dozvolu za nadogradnju svoje nekretnine na Malom Stradunu?

– Povjerenstvo kojim sam predsjedao imalo je zadaću donošenja prijedloga verificiranog Programa natječaja koji usvaja Gradsko vijeće. Provedba samog natječaja niti izvršne odluke određenih upravnih tijela Grada Dubrovnika nisu u našoj nadležnosti, pa o tome, očekivano, nisam informiran nikakvim službenim kanalima. Na sastanku s Gradonačelnikom 10. veljače, na kojem je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za izdavanje Upravni odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, saznao sam da jedan takav zahtjev već postoji, no tijekom sastanka sudionici nisu informirani o čijem se zahtjevu radi.

O čitavom tom projektu nadogradnja nekretnina koje se nalaze na Malom Stradunu u javnosti se malo zna. Prema provedenom natječaju, kolika je mogućnost nadogradnje na Malom Stradunu i jesu li propisane odredbe namjene tih prostora? Možemo li očekivati apartmanizaciju Malog Straduna i imate li informaciju kako na to reagira Valamar budući je nekada taj dio u hotelskom kompleksu bio namijenjen za javne sadržaje, zbog čega se i zove Mali Stradun?

– Mogućnosti nadogradnje definirane su generalnim urbanističkim planom Grada Dubrovnika uz sljedeće uvjete:

  • uvjet zadržavanja istog koeficijenta izgrađenosti (kig),
  • mogućnosti nadogradnje s ciljem poboljšanja kvalitete usluga do katnosti suteren + prizemlje + 1 kat + potkrovlje.
  • obvezno provođenje arhitektonsko urbanističkog natječaja za cjelinu

Namjena prostora definirana je također prostornim planovima, te u tom smislu nije dozvoljena prenamjena prostora. Tijekom rada Povjerenstva, uspjelo se donekle pomiriti isprva različite interese korporacije Valamar i članova Udruge Mali Stradun koja je inicirala izradu UA natječaja. Sve su strane suglasne da se uređenju ovog prostora pristupi cjelovito i da novo uređeni Mali Stradun zadrži javni karakter kakav je imao od prve izgradnje, te kakav su u poslijeratnim godinama novi vlasnici nastojali sačuvati. Ovu činjenicu smatram značajnim uspjehom rada Povjerenstva. Nakon provedbe natječaja tvrtka Valamar je od Hrvatske komore arhitekata zatražila poništenje Natječaja zbog povreda Pravilnika o natječajima, no Komora je zahtjev odbila uz naputak autoru prvonagrađenog rada za korekciju rješenja sukladno preporukama Ocjenjivačkog suda.

Držim da je svim stranama u interesu čim brža i cjelovita obnova ovog zapuštenog prostora i vraćanje njegovog javnog karaktera posebni uzimajući u obzir novogradnje u Lapadu koje impliciraju potrebu za novim gradskim središtem, kakvo Mali Stradun može biti. Stoga vjerujem da će se ove nesuglasice Valamara i ostalih vlasnika prostora na Malom Stradunu razriješiti boljom komunikacijom. Očekujem de će tu gradonačelnik preuzeti onu ulogu koju je Povjerenstvo imalo tijekom pripreme Programa natječaja i tako za građane grada stvoriti još jedan nužno potreban javni prostor, a ne zatvoreni resort – zaključuje Nikolić.

Gradu Dubrovniku smo poslali upit o investitoru koji je poslao zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole.

ODGOVOR IZ GRADA Zaprimljen je zahtjev za rekonstrukciju poslovne građevine k.č.br. 1130/20 k.o. Gruž investitorice Marine Sršen, a prema glavnom projektu izrađenom od Ureda ovlaštenog arhitekta Dražena Colnaga iz Splita. Po zahtjevu nije rješavano, a time ni odlučeno. Naime, dostavljen je zaključak Povjerenstva za verificiranje programa za provedbu arhitektonsko-urbanističkog natječaja Mali Stradun na Babinom kuku od 04.veljače 2020. godine kojim se apelira na projektanta, ocjenjivački sud, predstavnika Grada Dubrovnika u Ocjenjivačkom sudu i nadležni Upravni odjel da se ispoštuje prijedlog Hrvatske komore arhitekata i smjerenice Programa za provedbu arhitektonsko-urbanističkog natječaja “Mali Stradun” na Babinom kuku, te da se Ocjenjivačkom sudu prezentira korigirano rješenje na način da faze moraju obuhvatiti pojedine urbanističke cjeline i da pojedinačne čestice ne mogu predstavljati pojedinačne faze. Slijedom navedenog o istom se treba očitovati Ocjenjivački sud, te će se nakon njihova očitovanja kao i svih ostalih sudionika u tom natječaju, te ocjene o ispunjenju ostalih zakonskih pretpostavki odlučiti o zahtjevu.

KRATKA KRONOLOGIJA:

15.11.2017. POVJERENSTVO Grada Dubrovnika prihvaća konačan prijedlog programa arhitektonsko urbanističkog natječaja za rekonstrukciju zone Mali Stradun na Babinu kuku. Uslijedili su sastanci Povjerenstva u čiji sastavu, osim predstavnika Gradskog vijeća, ulaze i predstavnici Društva arhitekata Dubrovnik kao izrađivača programa, te predstavnici investitora i vlasnika poslovnih prostora Udruga mali Stradun i Valamar rivijere, održana je javna rasprava uz javno izlaganje, te je konačan prijedlog programa verificiran nakon suglasnosti Gradskog vijeća.

Udruga mali Stradun s Udruženjem hrvatskih arhitekata sklapa ugovor o provedbi natječajnog postupka. Natječaj je objavljen u srpnju 2018., stiglo je šest radova. Ocjenjivački sud u rujnu 2018. donosi odluku o poništenju natkečaja šturo obrazloživši da nijedan rad nije usklađen s natječajnim uvjetima i programom.

Udruga Mali Stradun u ponovljenom postupku angažira drugog provoditelja, STUDIO A iz Zagreba koji imenuje novi ocjenjivački sud. Natječaj je objavljen u siječnju 2019., stigla su tri rada. Prva nagrada je jednoglasno dodijeljena rješenju Dražena Colnaga sa suradnicima.

Izložba natječajnih radova se otvara u nedjelju, 5. svibnja 2019. u 13 sati u Hotelu Bellevue bez ikakvog poziva upućenog medijima i zainteresiranim sugrađanima da joj nazoče, što sugerira želju provoditelja da sve ipak ostane na većoj udaljenosti od očiju javnosti. Nikola Sršen (predsjednik udruge Mali Stradun), sin Marine Sršen (tajnice Udruge Mali Stradun) u tome ne vidi ništa sporno, za dubrovniknet.hr tada je izjavio kako je oglas objavljen dan prije u “Dubrovačkom vjesniku”.

Kako će nakon nadogradnje i rekonstrukcije izgledati Mali Stradun?

Foto: Google maps

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.