19.8 C
Dubrovnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaLifestyleGRADSKE ULIČNE IGRE PUN POGODAK Prijavilo se preko 260 ljudi

GRADSKE ULIČNE IGRE PUN POGODAK Prijavilo se preko 260 ljudi

Udruga Divertimenat predstavila je program Gradskih uličnih igara u srijedu, 26. veljače, u prostorima Art radionice Lazareti.

O programu su govorili predsjednik udruge Dino Brigović, potpredsjednica Deša Ficović Kosović, predsjednik gradskog kotara Grad i član udruge Marin Krstulović, članice udruge Andrea Klečak i Tanja Perović.

Otvaranje prvih Gradskih uličnih igara održat će se u subotu 29.2. u 14 sati, ispred Kneževog dvora, gdje će biti trkalište za alku. Popodne u 17h počinje turnir u treseti u Klubu pomoraca, a u nedjelju u 10h počinje turnir u basketu na terenu ispod Minčete.

Gradske ulične igre će se odvijati od 29.2. do 28.3.2020., na nekoliko lokacija u Gradu.

Više od godinu dana od nastanka same ideje o igrama i nade u to da će se skupit tek nekolicina građana, ukupni broj prijavljenih premašio je brojku od 260 ljudi, a jedini uvjet je bila dobna granica. U igrama sudjeluju samo osobe iznad 25 godina. Deset je uličnih igara u kojima će snage odmjeriti 12 ekipa u međukvartovskom ogledu.

Igre koje će se igrati su nogomet, basket, graničar, žmurica, puce, frnje, crna kraljica, lastika, treseta i alka. Prijavljene ekipe su: Sveta Marija, Pile, Roko, Prijeko/Peline, Ploče, Zlatni Potok, Nesvrstani (Centar), Nesvrstani, Lapad, Karmen, Hladnica i Bulevar.

Ideja Gradskih uličnih igara se zasniva na međukvartovskom animozitetu i nostalgiji prema djetinjstvu, a ciljevi su: revitalizacija stare gradske jezgre, povratak građana na vlastite ulice, educirati i inspirirati djecu i mlade, te stare igre oteti zaboravu.  Cilj pokaznih vježbi u izradi praćki, pušaka na čep i karića je edukativan, kako naša djeca ne bi samo slušala o tome i nagađala što je to pračka,

Kao rezultat cijele manifestacije želimo izvući „starce na ulice” gdje započinju priče o tome kako je bilo nekada te što se i kako se nekada igralo na našim ulicama. Cilj je i svu tu nematerijalnu kulturnu baštinu dokumentirati i na taj način sačuvati stara pravila uličnih igara, uklopiti ih u današnje vrijeme te prenijeti budućim generacijama. Želimo da naši raseljeni građani napokon sretnu svoje stare susjede, poznanike, prijatelje iz djetinjstva, druže se, dobro zabave, a sekundarno je eventualno pobijediti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA