20.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 29 rujna, 2022
NaslovnicaVijestiKonzervatori odobrili? Bazen i dva pomoćna objekta u vrtu Ljetnikovca Restić u...

Konzervatori odobrili? Bazen i dva pomoćna objekta u vrtu Ljetnikovca Restić u Sustjepanu

Jesu li konzervatori odobrili gradnju pomoćnih zgrada i bazena u vrtu Ljetnikovca Restić u Sustjepanu koji se prodavao na “Njuškalu” za 286 tisuća eura, a prodaja je oglašena nakon što Županija i Grad nisu iskoristili pravo prvokupa jer je riječ o zaštićenom spomeniku kulture.

U oglasu su zainteresiranim kupcima navedene osnovne informacije o nekadašnjem ljetnikovcu – samostojnoj kući s velikim dvorištem i vrtom u Sustjepanu, koja raspolaže sa 7 soba, stambenom površinom od oko 300 kvadrata, te površinom okućnice od oko 350 kvadrata. Imanje je na samoj cesti, ograđeno zidom, ima dva parking mjesta, pogled na more i Rijeku Dubrovačku. Dio kuće – prizemlje je obnovljeno na razinu roh-bau, a na katu se živi. Pogodno za stanovanje kao i za sve vrste poslovnih djelatnosti. Kuća je zaštićeni spomenik kulture te su za istu pribavljeni svi dokumenti prava prvokupa – opis kuće, nekadašnjeg ljetnikovca izgrađenog 1750. godine te posljednji put renoviranog 1994. očito je pao na plodno tlo. Nekadašnji ljetnikovac je prodan. Investitor je Mato Nikolić.

Na gradilištu nekadašnjeg ljetnikovca uredno je istaknuta tabla koja upućuje kako investitor ima konzervatorsko rješenje za “obnovu i sanaciju građevine”. No, podrazumijeva li obnova i sanacija izgradnju dvaju pomoćnih zgradica i bazena u dvorištu, odnosno vrtu nekadašnjeg ljetnikovca? Posve je razvidno kako je novi investitor sklon iskoristiti onu mogućnost pogodnosti nekadašnjeg ljetnikovca za “sve vrste poslovnih djelatnosti”.

Je li ipak utješno što je jedan stari ljetnikovac spašen od propadanja i što će se budućim konzumentima moći prodati priča o nekadašnjem načinu života ovdašnjih stanovnika pitanje je na koje bi mnogi zasigurno dali posve različite odgovore. Poslovnjaci bi se složili kako se investicija koja nije beznačajna, mora vratiti, svi ostali, osjetljivi na naš odnos prema baštini zasigurno bi postavili pitanje o radu konzervatora ili poštivanja njihovih odluka. Jer što bi se investitoru dogodilo da on, primjerice, nije ispoštovao konzervatorsko rješenje koje je naveo na građevinskoj tabli? Svi jako dobro znamo.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA