28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiKonvoj Libertas je opkoljenim Dubrovčanima bio znak da nisu napušteni i...

Konvoj Libertas je opkoljenim Dubrovčanima bio znak da nisu napušteni i zaboravljeni

Na današnji dan, u četvrtak 31. listopada 1991. godine, nakon brojnih pokušaja zaustavljanja od strane jugoarmije, u potpuno okruženi Grad, u Grušku luku, malo iza 6 sati uplovio je konvoj “Libertas”, probijanjem pomorske blokade Dubrovnika, napaćenom Dubrovniku dopremivši humanitarnu pomoć, podsjeća današnje izdanje Gradoplova.

Zbog  opasnosti  od minobacačkog napada pučanstvo  zapravo i nije pozvano na doček konvoja,  no i bez poziva u Gružu se  oku­pilo više  tisuća duša.

Na “Slaviji” i 29 brodova i brodica bilo je ukupno oko 800 ljudi. Među njima su bili i Stipe Mesić, predsjednik saveznog Predsjedništva, dr. Franjo Gregurić, predsjednik Vlade Republike Hr­vatske, Stjepan Sulimanac, potpredsjednik Hrvatskog sabora, dr. Milan Ramljak, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, te brojni javni i kulturni dje­latnici.

Nakon Svete mise u dubrovačkoj Katedrali, održan je skup ispred crkve Sv. Vlaha. Nakon što se večina Ijudi koji su se okupili u dočeku  Konvoja ljubavi   razišli, četnici su ispalili   više minobacačkih   projektila   na   područje Gruža  i Sustjepana. Tom prilikom ranjeno je šest osoba. U poslijepodnevnim   satima   agresor  je   bez ikakvog  povoda  iz  minobacača  pucao   i  na Lapad. Pucano je na brod “Argosy II” kojim su se članovi misije Europske zajednice vraćali s otoka Šipana.

Nakon dolaska prvog konvoja “Libertas”, redovitom slanju humani­tarne pomoći pridružili su se Međuna­rodni Crveni križ, UNICEF, te brojne humanitarne organizacije i pojedinci iz svih dijelova svijeta. Uspostavljeni međunarodni huma­nitarni koridor, kroz potpunu okupa­cijsku blokadu, ublažio je problem osi­guranja potrebnih količina osnovnih potrepština nužnih za preživljavanje stanovništva.

Više o događanja na današnji dan kroz povijest Dubrovnika pročitajte ovdje.

FOTO: FB Muzej Domovinskog rata

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA