32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Konavoski mališani učili kako mozak radi i kako...

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Konavoski mališani učili kako mozak radi i kako ga valja vježbati

Ovogodišnji 23. Tjedan mozga obilježava se od 11. do 17. ožujka 2024. Radi se o svjetskoj kampanji pod nazivom Brain Awareness Week s ciljem popularizacije neuroznanosti i znanja o funkcijama mozga.

Služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije već jedanaestu godinu organizira interaktivne radionice u dječjim vrtićima širom Dubrovačko-neretvanske županije pod nazivom „Mozak – prozor u svijet“, a posljednjih godina i za učenike nižih razreda osnovnih škola.

Danas, 13. ožujka 2024., djelatnice Službe posjetile su DV Konavle i održale radionice u DV Gruda, Čilipi i Cavtat. Na interaktivnim radionicama podučava se o tome što je mozak i kako radi, o njegovoj povezanosti i koordinaciji sa svakodnevnim dječjim aktivnostima i ponašanjima te zašto su zdrava prehrana, dobar san i boravak na otvorenome važni za očuvanje funkcije mozga.

Posebna pažnja posvećena je negativnom utjecaju dugotrajnog korištenja elektroničnih medija (mobitela, televizije) na razvoj mozga kod djece. Na edukativnom modelu mozga djeca su se upoznala s njegovim izgledom.

Budući da je vježbanje mozga važno za bolju koncentraciju, učenje, pamćenje, koordinaciju tijela i uma te za druge mentalne i motoričke aktivnosti, djelatnice su s djecom i njihovim odgojiteljicama odradile vježbe za mozak uz preporuku redovitog održavanja istih barem 15 minuta dnevno. Vježbe za mozak su jednostavne kratke vježbe koje koriste mentalnom zdravlju pa se preporučuju svima.

Osim u Konavlima, tijekom ovog tjedna djelatnice Službe za promicanje zdravlja održavaju radionice u dječjim vrtićima u Dubrovačkom primorju i na otoku Korčula, te u osnovnim školama u Dubrovniku, Janjini, Župi dubrovačkoj, Dubrovačkom primorju, Trpnju i na otoku Korčuli.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA