27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleKonavoka Pave Šapro prisjetila se dana u kojem su liječnici spasili njen...

Konavoka Pave Šapro prisjetila se dana u kojem su liječnici spasili njen i život njezinog nerođenog djeteta

-Rodila sam 12 ožujka, a kući smo došli tek 16. travnja. Možete zamisliti koliko su nas željno čekali moja svekrva i moj prvi sinčić, koji je tada imao 6 i pol godina, prisjetila dva desetljeća nakon životne drame, koja je na noge digla liječnike, a u zrak predsjednički avion, Konavoka Pave Šapro.

I tako danas, dan uoči prosvjeda liječnika i medicinskog osoblja, ova hrabra žena s juga Hrvatske svjedoči o vremenu u kojem smo bili prometno još izoliraniji nego danas, ali i o požrtvovnosti liječnika koji su joj usprkos svemu spasili život, njoj i njezinoj nerođenoj bebi.

Za večernji.hr , koji je pokrenuo projekt posvećen ženama s inspirativnim životnim pričama – biramo superžene Hrvatske, Pave Šapro prisjetila se tog događaja.

Danas ta hrabra žena i majka ima 52 godine, a dječak, koji je tada u Zagreb otputovao u majčinu trbuhu, a vratio se u njenom naručju, danas je 21-godišnji mladić.

„Ja sam vam rođena u istom selu iz kojeg je Tereza Kesovija, Lovornom, a sada, s obitelji, živim u Zastolju kraj Grude. Iako je, od dana kada mi je život visio o koncu, prošlo više od 20 godina, mogu vam reći da mi je svaki trenutak, koji sam tada proživljavala, ostao uklesan u sjećanju“, kaže nam Pave. Svog je prvog sina, Nika, rodila 1995., no druga je trudnoća za nju i bebu, umalo bila kobna.

Iako je osam mjeseci trudnoće proteklo uredno, išla je redovito na kontrole i osjećala se dobro, u posljednjim tjednima trudnoće, počeo ju je obuzimati jak umor, a tlak joj je pao znatno ispod normale, No, na liječničkim se kontrolama ipak nije odmah posumnjao da nešto nije u redu.

Bol u prsima i leđima bila je znak za uzbunu

„Kako sam bila jako sitna, visoka sam metar i šezdeset, a kada sam rodila imala sam 59 kilograma, savjetovali su mi samo da više jedem i da se udebljam. No, onda sam iznenada dobila visoku temperaturu. Nalaz urina nije bio dobar, pa me moja liječnica opće prakse poslala kod ginekologa koji je ustanovio da imam jaku infekciju. Istu sam se večer morala javiti u dubrovačku bolnicu, gdje su mi odmah, intravenozno, počeli davati antibiotike“, prisjeća se Pave te 2002. godine.

S visokom je temperaturom, 7. ožujka, primljena u bolnicu, a već 11. ožujka ujutro počeli su ozbiljniji problemi. Iznenada je osjetila vrlo neugodnu i snažnu bol u prsima i u leđima. Požalila se ginekologu, koji je bio u viziti, a on nije oklijevao niti trenutka.

„Ginekolog dr. Mladen Miović je odmah pozvao dr. Ankicu Romić, koja je brzo i točno postavila dijagnozu i rekla mi da je riječ o problemu sa srčanim zalistkom. Dr. Romić se tada borila kao lavica da mi organizira transport za Zagreb, na hitnu operaciju srca, a ujedno i porođaj. Uspjela je u kratkom roku organizirati predsjednički zrakoplov. No, kada je avion došao po mene u Čilipe, nije mogao sletjeti, zbog jake bure. Doktorica nije odustajala te je organizirala prijevoz vozilom hitne pomoći do Splita, gdje je predsjednički avion uspio sletjeti te me je, već u prilično teškom stanju, prevezao u Zagreb“, priča Pave za Večernji.

Porod i operacija srce – dan koji je trebalo preživjeti!

Kada je to veče, 11. ožujka 2002., stigla u KB Dubrava, svi su ju, sjeća se, već spremno čekali. Prof. Vincelj je najprije napravio pretragu kojom je potvrđena dijagnoza dubrovačkih liječnika.

„Bila je to neugodna pretraga. Sjećam se da su mi sondom išli kroz usta. Mislila sam na svoju bebu i bila sam maksimalno smirena, iako sam vidjela da su svi oko mene napeti i u strahu da ta teška i nelagodna pretraga, koja je trajala oko pola sata, ne izazove porođaj. Ipak i beba i ja smo izdržali i putovanja i pregled te živi dočekali sljedeće jutro“, prisjeća se Pave dana kada je, u dramatičnoj situaciji, na svijet stigao njen drugi sin.

Nakon pregleda ultrazvukom liječnici su ustanovili da je beba zdrava i dovoljno teška. Iako joj je termin poroda bio 8. travnja, bojeći se da mladoj ženi ne otkaže srce, liječnički konzilij, na čelu s, na žalost sada već pokojnim ginekologom iz Petrove, prof Ivanom Kuvačićem, odlučio se za prijevremeni porod carskim rezom – 12. ožujka na svijet je došao 2 i pol kilograma težak i 47 cm dug, zdrav dječak.

Odmah nakon poroda, dok je još bila pod anestezijom, drugi je tim liječnika nastavio s operacijom srca. Zahvat je trajao punih šest sati. No, teže poroda i operacije za Pave su bili dani koji su uslijedili.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Arhiva Večernjeg lista/Screenshoot

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA