14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaVijestiKonavljani odahnuli, u samostan u Pridvorju stigao novi predstojnik, fra Vito Smoljan

Konavljani odahnuli, u samostan u Pridvorju stigao novi predstojnik, fra Vito Smoljan

U Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju održana je u četvrtak 30. studenoga primopredaja toga samostana koji su franjevci Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena vratili na upravljanje Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa središtem u Zadru, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, a prenosi IKA.

Uime Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, samostanom u Pridvorju će od početka siječnja upravljati fra Vito Smoljan, koji je pridružen gvardijanatu Samostana Male Braće u Dubrovniku, a čiji je gvardijan fra Josip Jozo Sopta.

Susret je započeo molitvom. Na primopredaji su bili nazočni provincijalni ministra Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko, gvardijan Samostana Male Braće fra Josip Jozo Sopta, novi predstojnik samostana fra Vito Smoljan i dosadašnju upravitelj samostana fra Ivica Kyril Pavlović, član Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena. Uime provincijalnog ministra Provincije sv. Križa – Bosna Srebrena fra Zdravka Dadića, kao delegat bio je prisutan upravitelj Samostana u Cavtatu fra Ilija Stipić.

Prilikom primopredaje provjerene su sve potrebne knjige i dokumentacija koja pripada samostanu, a koja se u vizitacijama samostana pregledala. Utvrđen je potrebni inventar koji se ponovno predaje na upravljanje Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Nakon svih provjera i nakon što su pregledane sve potrebne knjige i dokumentacija, uslijedilo je potpisivanje zapisnika. Braća su, u sklopu primopredaje, obišla samostan te se novi upravitelj fra Vito pobliže upoznao sa samostanom. Dosadašnji upravitelj fra Ivica uputio ga je u sve značajnije događaje i običaje toga samostana. Samostan je u zadnje vrijeme obnovljen u smislu da je restauriran oltar i crkva te neki dijelovi vanjske fasade. Samostan je uređen te u sklopu njega djeluje arheološkim muzej koji je otvoren za građanstvo.

Primopredaja je zaključena zajedničkom molitvom. Nakon fotografiranja, braća su se uputila u obližnji franjevački samostan u Cavtatu koji je pod upravljanjem franjevaca Bosne Srebrene, a čiji je upravitelj fra Ilija Stipić. U samostanu u Cavtatu uslijedio je zajednički objed nakon čega su braća posjetila crkvu i razgledala samostan, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa središtem u Zadru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA