KOMENTAR: dvoumi li se HDZ između Vićana i Dujmovića?

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine planirana je za 23. lipnja, iako još uvijek nitko službeno ne potvrđuje informaciju da je sklopljena koalicijska većina za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Župan Nikola Dobroslavić i danas ponavlja kako su u tijeku pregovori s koalicijskim partnerom iz prethodnog mandata, DDS-om Pera Vićana te kako će se u ponedjeljak sve znati. No, kaže kako još uvijek nisu definirali hoće li se s tim partnerom potpisivati službeni koalicijski sporazum ili će se pridržavati usmenog dogovora o suradnji i podršci. Koliko bi takva forma – vjerujem ti, vjeruješ mi – dogovora, bez službeno potpisanog sporazuma o koalicijskom partnerstvu u Županijskoj skupštini moglo zadovoljiti Pera Vićana ostaje nepoznato, jer čelnik DDS-a, nakon što smo ga nazvali, nije bio baš raspoložen za komunikaciju. Razlog njegova neraspoloženja i ljutnje može ležati u stanovitom razočarenju što nikad bolji, ostvareni izborni rezultat nije dobio adekvatnu povratnu informaciju kroz stvaranje presudnijeg utjecaja za formiranje većine u dubrovačkom Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini, ali i žestokom spiniranju iz različitih političkih krugova u kojima se za njegovo ime lijepe etikete i kad za to nema nikakvog pokrića. Vićan bi mogao tražiti jasno napisan, potpisan i preciziran koalicijski sporazum s HDZ-om u Županiji, ako u pričama koje se mogu čuti, a koje bi mogle biti politički uzemljene, ima istine o niskom startu u kojemu stoje dvojica HNS-ovaca za ulet u većinu Županijske skupštine. Takvu neprincipijelnu koaliciju koja je rastočila HNS i ukazala na što je sve za (pre)vlast spreman i HDZ, imamo u kontinuitetu na državnoj razini, stoga bi malo koga iznenadila i na ovoj, nižoj razini. Postavlja se pitanje kako bi, eventualno, Vedran Kunica, zaštitnik malostonskih školjkara mogao podići ruku za Lučevo razdolje protiv kojega je njegova stranka u koaliciji sa SDP-om nemilosrdno u kampanji “lupala” po Dobroslaviću. No, s Valentinom Dujmovićem, svojim političkim mentorom i prijateljem, navodno je i za to pronađeno rješenje. Umjesto njih dvojice, u Županijsku skupštinu bi mogle ući njihove “zamjene”. Tako bi vuk bio sit, a ovce na broju. Jedino što ostaje kao otvoreno i veoma, veoma bitno pitanje je – bi li takav angažman HNS-a u Županijskoj skupštini bilo daljnje i još dublje amnestiranje odgovornosti bivšeg direktora “Vodovoda” koji je firmu ostavio u stanju o kojemu je, i to ne u pozitivnom kontekstu, brujala cijela novoizabrana dubrovačka politička vlast na početku svog mandata 2017. godine. Stoga je za nadati se kako će krojači buduće županijske većine u Skupštini svaku odluku prevrtiti “u glavi” i nekoliko puta, prije nego uzmu nožice i nekoga od potencijalnih partnera izrežu sa zajedničke slike.

Pozicija DDS-ova čelnika u daljnjim pregovorima u Županijskoj skupštini nije nimalo kompromitirana političkim ishodom slaganja većine u Općini Dubrovačko primorje gdje je Vićanov kandidat s vijećnicima liste mladih sklopio većinu, čime je HDZ-ov načelnik dobio oporbenjačko vijeće. Tako nam je rekao župan Nikola Dobroslavić. Dodao je kako svatko odlučuje za sebe, te da nema stranačkog imperativa u biranju koalicijskih partnera. U prijevodu, dogovori s istim partnerom za većinu u Županijskoj skupštini i Gradu Dubrovniku ili bilo kojoj drugoj općini, nisu povezane posude.

No, svima koji prate, ali i sudjeluju u ikakvim političkim pregovorima jasno je da se tu stvari mijenjaju i brže nego iz dana u dana. Stoga valja pričekati konstituiranje kao kakav-takav trenutak istine i razotkrivanja. Zasad mnoga pitanja ostaju pitanja i samo će vrijeme na njih dati odgovor. Poput:

S kime će Mato u Gradu sklopit većinu u Gradskom vijeću? Jesu li tzv. programske suradnje tek mazanje očiju javnosti kako bi se po potrebi sa svakim moglo povremeno očijukati i skupljati 11 ruka? Gušta li Raguž iz udobne i sigurne koalicijske fotelje u neuspjehu Pera Vićana da postane ozbiljniji Frankovićev partner, najviše od svih? Je li Maro Kristić sigurna deseta ruka u Gradskom vijeću? Dogovara li Raguž tihu suradnju s Androm Vlahušićem za HDZ u Gradskom vijeću? Može li nastavak suđenja u Splitu zbog afere Revelin omekšati, obzirom na kampanju kakvu je vodio, očekivanu oštru oporbenu Vlahušićevu poziciju u Gradskom vijeću?

I još niz pitanja bez odgovora može se postaviti dok se čekaju konstituiranja Gradskog vijeća i Županijske skupštine. U atmosferi podgrijavanoj informacijama “na kapaljku” i obilnim prosipanjem spinova, te dvosmislenih “službenih” odgovora, stvara se buka koja najviše odgovora političkim lovcima u magli.

P.S. Predsjedništvo dubrovačkog HDZ-a je na svojoj sjednici potvrdilo Marka Potrebicu kao stranačkog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.