27 C
Dubrovnik
Naslovnica Kolumne KOMENTAR: je li na Peskariji "ulica" ili politika porazila struku?

KOMENTAR: je li na Peskariji “ulica” ili politika porazila struku?

U nalogu iz Ministarstva kulture da se zaustave radovi na Peskariji izostala je ključna stavka koja bi nas uvjerila da je riječ o odgovornom i ozbiljnom ponašanju ljudi koji skrbe o zaštiti kulturne baštine jednog ovakvog grada kakav je Dubrovnik. Izostao je ključni odgovor na nekoliko jednostavnih pitanja – kada je izvršena naknadna revizija projektnog rješenja i zašto o njoj nije informiran investitor te obrazloženje od kojih to sustava mjera zaštite projektno rješenje odstupa? Jesu li od 23. prosinca prošle godine kada je investitor dobio suglasnosti konzervatora donesene neke nove mjere zaštite ili su zamjenik ministrice Davor Trupković i glavni konzervator Tomica Petrinec i tadašnja pročelnica Žana Baća nešto propustili i debelo “zabrljali” u cijeloj priči.

Zašto rijetko kada, ako ikada, konzervatori žele stati pred novinare i braniti svoja rješenja i stavove? Čega se boje i zašto se ponašaju kao sjenke? Zašto posve jasno i otvoreno ne kažu u čemu se i kako pogriješilo? I, što je još važnije – kako bi se trebalo i moglo napraviti u skladu sa smjernicama.

Zašto priča oko Peskarije zabrinjava?

Jer nas još jedanput sve okolnosti upozoravaju da dokumenti suglasnosti i dozvole koje investitori ishoduju, s pečatom struke, ne znače ništa. One se ne doživljavaju i ne poštuju kao završni čin utvrđene i legitimne procedure koja do njih vodi.

Jer nas još jedanput uvjeravaju da onima koji bi trebali biti najodgovorniji jer su iza dozvola njihove odluke i postupci, “ne pada ni dlaka s glave”, niti im se ni na trenutak zatrese stolica.

Jer se još jedanput uvjeravamo kako državni sustavi ne funkcioniraju, kako su nedosljedni i kako su podložni (samo)volji pojedinaca.

Jer je otužno gledati kako se svi oni koji su projekt vidjeli i nije im bio sporan, sada prave da ga nisu vidjeli.

Jer je, iznad svega, osjećaj nepovjerenja prema sustavu, struci i njihovom radu, zabrinjavajuće visok, zbog čega “ulica” na način “halabuke” poražava struku i baca je na koljena, a politika i političari okreću “mode” djelovanja u populizam.

Zabrinjava i to što nas čitavo ovo događanje oko Peskarije uvjerava kako iza političkih odluka i zaključaka struke ne stoje promišljena, dugoročna, dobro odvagana i proučena mišljenja. Koja će i političari i struka otvoreno braniti, a ne pod pritiskom javnosti pobjeći podvijena repa.

Uopće nije bitno je li riječ o Maru Hajdarhodžiću ili Peru Periću i xy osobi, bahatoj, drskoj, ovakvoj ili onakvoj. Bitno je da je neozbiljno, nekorektno i sramotno nedoraslo ukidati ili oduzimati nešto što je prošlo svu potrebnu proceduru, a nakon što su radovi započeli i investitor u to već uložio neki novac.

Ako struka nije dorasla ili su primjedbe na nju brojne i učestale, kao što su na rad konzervatora, onda treba stvari mijenjati. A, što se kod nas događa? Svi gunđaju, a politika mazi. Drži ih pod skutom. I stvara savršenu podlogu za razmišljanja i teze o tome koliko je korumpiran i potkupljiv svaki segment u sustavima našega društva i naše države.

Upravo zato građani i gdje treba i gdje ne treba stvaraju “buku”. Sumnjaju u svaku dozvolu, svako dopuštenje, svaku suglasnost. Naslućujući da iza svake od njih stoji korumpirani državni službenik ili službenik koji će slušati naloge korumpiranih političara.

Razvojem događaja na Peskariji gdje je naloženo da se radovi prekinu unatoč svim dozvolama i suglasnostima, te dosad uloženom novcu, potezi politike im daju za pravo da upravo tako razmišljaju. Ali i da svi zajedno pitamo kako je moguće da baš nitko nije provjerio niti vidio – kao što sada kažu – projektni zadatak u koji su uključeni i Županijska lučka uprava kao naručitelj projekta zbog smještaja granične policije za koju sada postoji improvizirana kućica na Peskariji, pa posredno dakle i Županija pa i Grad iako tom javnom površinom ne upravlja.

Kad se sve zbroji i oduzme, puno više propusta se može nabrojiti strukovno-političkoj strukturi upletenoj u ovu priču, nego onima koji izgledno mogu izvući “deblji kraj”.

A i ostaje uvijek ono isto pitanje kakve se poruke s ovakvim primjerima imaš-nemaš dozvolu šalju zainteresiranim ulagačima. Neozbiljno je, blago rečeno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Preminuo je ugledni sveučilišni profesor Josip Kregar

Nekadašnji saborski zastupnik i sveučilišni profesor, Josip Kregar preminuo je jutros u svom domu u Zagrebu u dobi od 67 godina.

ALARM CIJELU NOĆ ZAVIJAO U GRADU: je li to moguće da 9 sati nitko nije došao?

Povijesna jezgra skoro devet sati bila je pod stravičnim zvukom alarma, sirenom koja se čula iz Ulice od Puča. Iza stanovnika, ali...

Don Marinko Šljivić, omiljeni svećenik “za mlade”: deset godina je Bog pleo tanke niti u mome životu

Don Marinka Šljivića, župnika u Župi Svete Obitelji u Mokošici koja broji skoro sedam tisuća vjernika, mladi od milja vole zvati „Šljiva”,...

CUKAR ZA KRAJ IGARA: “Grižula” premijerno u parku Gradac 20. kolovoza

Posljednji dramski naslov na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama, Držićeva komedija „Grižula“ u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec te izvedbi Festivalskog dramskog...

Dubrovnktv.net

Dubrovački turizam 4: Špica sezone kakva god, ipak se događa

Svi će se složiti da od ovogodišnje turističke sezone ne treba previše očekivati. Nakon propuštene predsezone, i poprilično lošeg srpnja, u cijeloj...

PRIDRUŽITE SE U HLADU IGORU & DADU: Lovre Peović

U starom Atlasovom škveru u Staroj Mokošici stvara se lijepa priča o jedrenju. Lovre Peović i njegovi prijatelji iz Udruge Hydro dobili...

Slavonskobrodski biciklisti: “S ponosom prođemo kroz cijelu Hrvatsku i dolazimo u naš najljepši Grad”

Udruga slavonskobrodski biciklist i ove je godine, 11. put po redu, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja...

SUSRETI UTORKOM: : “Oluja” je svim braniteljima dala krila pobjednika

Je li odlazak ministra Medveda u Grubore umanjuje žrtvu hrvatskih branitelja? Je li sazrelo vrijeme da predstavnik SDSS-a pođe u Knin...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić