26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleKap. Vlaho Milićević: nema veće časti za Dubrovčanina nego biti festanjuo

Kap. Vlaho Milićević: nema veće časti za Dubrovčanina nego biti festanjuo

Kapetan Vlaho Milićević će ovogodišnju festu sv. Vlaha slaviti dvostruko, kao svoj imendan i kao festanjuo, što drži najvećom čašću za jednog Dubrovčanina. Kćeri Mari je neobično što joj na cesti čestitaju jer joj je tata festanjuo, a u obitelji supruge Made sveti Vlaho je odvazda i bila velika festa. U svakom slučaju, u njihovoj obitelji titra lijepo iščekivanje feste.

Kako ste se osjećali kad se saznali da se izabrani za festanjula? Jeste li znali da se upravo vaše imenovanje razmatra i jeste li se nadali/imali želju da ćete upravo vi biti odabrani?

Zvao me na brod kapetan Ivo Mašković, inače festanjuo, a s kojim sam mnogo puta bio na brodu, i pitao kad dolazim doma i do kada ću biti doma. I onda mi je rekao da bi me on predložio za festanjula. Bilo mi je jako drago jer se ne pruža svakome prilika biti predložen a potom i izabran za festanjula. Prvenstveno je to je velika čast.

Ovo je velika čast i za vašu obitelji? Kako su vaša supruga Made i kćer Mara reagirale?

Bile su jako sretne i ponosne. Mari je neobično ali i lijepo kad joj čestitaju na ulici, a u Madinoj obitelji se sveti Vlaho štuje od davnina, uvijek se pravio veliki objed za širu obitelj koja je dolazila iz Župe, iz Zagreba a ako bi se potrefilo i rodbina iz Južne Amerike. Tako da je ova vijest posebno razveselila cijelu obitelj.

Nosite i ime našeg parca. Pretpostavljam se stoga u krugu vaše obitelji Festa posebno slavila, a da će ove godine to biti dvostruko slavlje?

Uvijek se u nas lijepo slavila Festa, svečano i u krugu obitelji, a pogotovo kad bih bio doma. Svakako će ove godine biti nešto posebno.

Kako teku pripreme? Jeste li već započeli s nošenjem proglasa? Jeste li nabavili klobuk i rukavice?

Proglas je napisan i otisnut, a ovaj vikend idemo po župama dijeliti proglas i pozivati puk na Festu. Klobuk smo prvi nabavili a i sa monturama smo imali sreće i brzo smo ih našli, fale nam još rukavice ali i to rješavamo jer ih nema u Gradu za kupiti.

Osim velike čast, biti festanjuo je i velika obaveza? Kako kroz to navegavate?

Navegavam polako, ali sigurno. Iz dana u dan se nešto novo događa, ali zasad sve ide kako treba.

Festa zapravo spaja dvije velike dubrovačke tradicije. Štovanje sv. Vlaha i pomorstvo, a vi ste ove godine izabrani iz reda pomoraca. Što vam to to znači?

Pa znači mi puno, 20 godina u kontinuitetu navegavam i evo potrefilo se da sam u Gradu za ovu Festu i još da me izaberu za festanjula, a kud većeg ponosa za Dubrovčana nego biti festanjuo.

Zbog čega ste se odlučili za karijeru u pomorstvu?

Gotovo svi muški iz osnovne škole odlučili su se za pomorsku školu jer i nije bilo nekog velikog izbora. Nakon srednje sam odradio kadeturu a potom upisao Višu pomorsku školu. Po završetku Više škole sam odradio vojsku i 2003. godine se ukrcao na kompaniju Topić MC  gdje sam i danas.

Kapetan ste na Topiću od 2017. godine? Koje to obveze i odgovornosti nosi sa sobom i kako se s tim nosite? Je li današnje navegavanje izgubilo dio čari iz prethodnih vremena? Je li se pomorstvo pretvorilo u rješavanje papirologije?

Tako je, kapetan sam od 2017. godine. Biti zapovjednik nosi velike obveze i odgovornosti, odgovaram za ljude tj. posadu, teret i brod u cjelini, a s time se nosim najbolje kako znam, dajem sve od sebe da sve prođe kako treba i da svi budu zadovoljni. Današnje navegavanje svakako je izubilo dio čari iz predhodnih vremena  jer je sve ubrzano i u portu se nemate kad okrenuti, sve je tempirano. Kako se radi o dugoj plovidbi  ponekad se dogodi da su charter, agent i owner’s na različitim krajevima svijeta pa tih dana treba biti atento. Nažalost, pomorstvo se pretvorilo uglavnom u rješavanje papirologije.

Vjerujem da ste zbog karijere propustili mnoge značajne trenutke na kopnu? Jeste li se s vremenom vi i obitelj naučili nositi s tim?

Nije lako ni meni a ni obitelji, ali s vremenom smo naučili tako živjeti. Puno događaja sam propustio, od rođenja Mare, mnogih rođendana pa do drugih slavlja i ostalog. Ali takav je to posao, no kad sam doma onda gledam nadoknaditi što mogu, prvenstveno biti s obitelji.

Kako proslavljate Festu kad se zateknete na brodu? Je li to za vas posebno emotivan trenutak?

Na brodu se Festa uvijek lijepo proslavi, uvijek šaljemo čestitku na Kandeloru, a na blagdan svetog Vlaha se učini svečani objed. Koliko možemo, Festu pratimo preko interneta. Svakako je emotivan trenutak jer nisi doma.

Vaše želje za ovogodišnju Festu i raste li kako se taj dan približava trema?

Želje za ovogodišnju Festu su da svi budu zdravi, da bude lijepo vrijeme i da sve prođe kako i priliči, a pozitivna trema uvijek postoji.

ŽIVIO SVETI VLAHO!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA