30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleKALENDAR RADOVA: što treba maslini u svibnju

KALENDAR RADOVA: što treba maslini u svibnju

Navrtanje

Kako se klima mijenja, tako se i vrijeme početka navrtanja mijenja, ali jedno je ispravno, kada je maslina u punoj kondiciji, odnosno kada „sokovi kolaju“, to je vrijeme početka i završetka radova. Naravno moramo uzeti u obzir vrstu sorte i položaj, uglavnom je to početkom svibnja. Navrtanje ili cijepljenje maslina je postupak spajanja dviju vrsta – sorti maslina.

Maslina koju se navrće obično je sorta mastrinka ili kako je još zovu divlja maslina – podloga, ali može biti i bilo koja druga pitoma sorta s kojom nismo zadovoljni i želimo je promijeniti – plemka.

Najzastupljeniji su načini „pod koru“ i „na isječak“, zatim „u procjep“ i „na tjerajući ili spavajući pup“. Udomaćeni nazivi su pupovanje, poznato i kao oćenje i okuliranje, a radi se o presađivanju jednog pupa ili okca iz kojeg će se razviti nova biljka, primjenjuje se na mladim stablima ili granama koje imaju meku i tanku koru. Navrtanje usađivanjem dijela grančice sa jednim ili više pupova iz kojih će se razviti nova biljka, uglavnom se radi kod starijih stabala. Za uspješno navrćanje biramo vrijeme od punog (uštap) do mladog (mina) mjeseca, ali i kada je maslina u punoj vegetaciji, odnosno neposredno pred cvatnju.

Cvatnja

Sredinom ili krajem svibnja maslina počinje sa cvatnjom, što opet ovisi o sorti, položaju, klimatskim i mikroklimatskim uvjetima i kondiciji stabla. Cvat masline je grozdić u narodu nazvan resa, koji može imati od 4 do 40 cvjetića.

Cvijet je dvospolan, što znači da je maslina samooplodna biljka, odnosno cvijet nosi i muške i ženske spolne organe, a sastoji se od dva prašnika i jednog tučka. Maslina stvara mnoštvo plodnih i neplodnih cvjetova, ali kad je oplođeno samo 5 posto, možemo biti zadovoljni jer očekujemo dobar urod.

Prihrana

Početkom svibnja, odnosno desetak dana prije očekivanog početka cvatnje, obavite prehranjivanje prskanjem folijarno preko lista na bazi dušika i mikroelementa bora, kako biste pospješili oplodnju i zametanje većeg broja plodova. Prskanje se vrši rano ujutro ili predvečer, a nikako tijekom toplog i sunčanog dana.

Zaštita

Već početkom mjeseca svibnja treba pratiti obavijesti poljoprivredne službe o pojavi štetnika i odmah djelovati prskanjem određenim insekticidom kako bi spriječili štetu. U prvom redu radi se o zaštiti maslina od maslinovog moljca i maslinine muhe, to su ujedno i dva najveća štetnika na maslini. Pojavom cvjetnih resa javlja se leptir maslininog moljca, a nakon desetak dana gusjenica koja se odmah ubušuje u još neotvoreni cvijet. Upozoravamo da s ovim prvim prskanjem nismo eliminirali ovog štetnika, jer prva generacija moljca napada cvijet, druga plod, a treća list.

Korovi

Neposredno nakon cvatnje (ne za vrijeme cvatnje) izvršit ćemo drugu plitku obradu tla ili kosidbu, kako bi se očuvala vlaga i održala povoljna fizikalna i biološka svojstva tla.

Savjet ekološkim maslinarima

Danas na tržištu ima jako mnogo preparata s mikroelementom borom, koji su dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji, nemojte zanemarivati savjete o zaštiti masline od bolesti i štetnika.

Savjet mjeseca

Prilikom svakog prskanja masline sredstvima za zaštitu bilja, nosite zaštitnu odjeću, a ruke i lice operite sapunom u hladnoj vodi. Zašto? Zato što topla voda otvara pore na koži i može uzrokovati ulazak otrova u organizam.

izvor:Maslinar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA