31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaKakve je veze sa Zadrom imao Vlaho Bukovac?

Kakve je veze sa Zadrom imao Vlaho Bukovac?

Predavanje muzejske pedagoginje Maris Stanović pod nazivom “Bukovčeve zadarske veze”, održat će se u četvrtak, 10. studenog u 17 sati u Kući Bukovac.

Veze Vlaha Bukovca i Zadra započele su netom prije školovanja u Parizu, kad je njegov pokrovitelj Medo Pucić od Zemaljskog odbora u Zadru zatražio financijsku pomoć za mladog slikara, koja je zbog kompliciranih političkih prilika stigla dvije godine kasnije, i to zahvaljujući predsjedniku Dalmatinskog sabora, Gjuru Vojnoviću.

Upravo će 1881. godine Bukovac pri svom prvom, kratkom posjetu Zadru portretirati Vojnovića, kao što će naslikati i portret Miha Klaića, zastupnika Narodne stranke. Tom prilikom u Zadru je upoznao Marka Cara, književnika i pjesnika, s kojim će Bukovac razviti zavidno doživotno prijateljstvo te će upravo na njegov poziv opet posjetiti Zadar u rujnu 1884. godine.

Jednomjesečni boravak u Zadru rezultirat će izradom nekolicine portreta ondašnjih zadarskih najuglednijih ličnosti od kraljevskog namjesnika i predsjednika Sabora do visokih crkvenih dostojanstvenika, ali će izraditi i intimnije portrete mlađih ljudi, svojih prijatelja i istomišljenika. Tu kolekciju zadarskih portreta, uz veliku sliku “Crnogorke idu na trg” izložit će krajem listopada 1884. godine u Biblioteci Paravia.

To je bila prva Bukovčeva samostalna izložba i prvi javni nastup mladog slikara u domovini, o čemu ćete detaljnije saznati na predavanju muzejske pedagoginje Maris Stanović koje će se održati u četvrtak, 10. studenog u 17 sati u Kući Bukovac.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA