11 C
Dubrovnik
Utorak, 20 travnja, 2021
Naslovnica Politika "Kad preuzmem vlast, osnovat ću Dubrovački stožer za borbu protiv pandemije"

“Kad preuzmem vlast, osnovat ću Dubrovački stožer za borbu protiv pandemije”

“Prva odluka po preuzimanju vlasti bit će imenovanje lokalnog – Dubrovačkog stožera za borbu protiv pandemije, u koji ću pozvati predstavnike općina Konavle, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Stona te Zračne luke Dubrovnik. Taj stožer počet će raditi prvog dana mog gradonačelničkoga mandata, a prestat će s radom kada svjetska pandemija bude završena” – najavio je kandidat za gradonačelnika Dubrovnika dr. Andro Vlahušić na današnjoj konferenciji za medije povodom Svjetskog dana zdravlja. Najavio je i izradu najbolje javnozdravstvene kampanje u svrhu suzbijanju širenja koronavirusa te podizanja svijesti o potrebi sigurnoga cijepljenja među svim skupinama stanovništva, kako bi “regija Dubrovnik što prije postigla kolektivni imunitet te se spriječilo lokalno širenje virusa i omogućilo siguran dolazak turista koji su cijepljeni“. A sve to, kako bi se “uz velike napore, mogao nadoknaditi zaostatak koji je nastao zbog nedostatka lokalne akcije”.
Dr. Vlahušić, koji je kandidat platforme Dubrovnik – naš grad, napomenuo je i da još od prošle godine snažno zagovara cijepljenje turističkih djelatnika, što su kao nužno nakon šest mjeseci sada prihvatili i Vlada RH te nezavisni stručnjaci. Ujedno je najavio da će odmah prvog dana predložiti Gradskom vijeću da se svim zdravstvenim djelatnicima iz Hrvatske, ali i ostatka Europe, pokloni Dubrovnik card ako dođu u Dubrovnik i ostanu u privatnom smještaju ili hotelima duže od tri dana. Pohvalio je i rad lokalnih zdravstvenih djelatnika, istaknuvši da su rezultati rada zdravstvenih djelatnika u svim zdravstvenim ustanovama na području Dubrovnika dobri iako djeluju u otežanim uvjetima rada zbog pandemije koronavirusa te suočeni s velikim dugovima za isporučene lijekove, a najavio je i nove inicijative.

“Odmah po preuzimanju vlasti u suradnji s novim županom Rokom Tolićem želimo pomoći da naša bolnica bude još bolja. Nakon što prođe pandemija potrebno je ojačati kapacitete Zavoda za javno zdravstvo, Opće bolnice Dubrovnik i Doma zdravlja Dubrovnik. Ulaganjima u ljudski potencijal zdravstvenih djelatnika, pogotovo domaćih liječnika i sestara, trebamo smanjiti liste čekanja na specijalističke preglede i zahvate, smanjiti odlaske na liječenje u veće regionalne bolnice, a sustav mjera uskladiti s upravama zdravstvenih ustanova te strukovnim organizacijama liječnika i sestara, kako bi odmah stupile na snagu, a ne ostale puko predizborno obećanje” – rekao je Vlahušić te najavio kako će pri tome iskoristiti znanja koje je stekao vodeći dubrovačku bolnicu u dva navrata te ministarstvo zdravstva.

Uz dr. Vlahušića na temu “Kako ostvariti Dubrovnik – zdravi grad i unaprijediti zdravstvenu zaštitu građana” govorila je i članica platforme dr. Matija Čale Mratović, s kojom je još davne 1989. godine osnovao pokret Dubrovnik – zdravi grad.

“Zdravi grad nakon trideset godina djelovanja kao samostalne udruge, postao je opće dobro koje je Grad Dubrovnik prihvatio kao svoj program” – rekla je dr. Čale Mratović te naglasila vrijednost javnog zdravstva danas, nasuprot stava da ono nije važno, a što je prevladavalo sve do ove pandemije. Dr. Čale Mratović istaknula je vrijednosti pokreta Dubrovnik – zdravi grad kojeg su osnovali tada mladi dubrovački liječnici entuzijasti, kao drugi grad u Hrvatskoj iza Zagreba te jedan od prvih u Europskoj uniji te se zahvalila stotinama i tisućama ljudi koji su radili u brojnim aktivnostima Zdravog grada, a prisjetila se i učitelja Slobodana Langa – stoji u priopćenju Platforme Dubrovnik – naš Grad.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić