11 C
Dubrovnik
Utorak, 20 travnja, 2021
Naslovnica Vijesti POTPISANI UGOVORI Županija s 1.7 milijuna kuna sufinancira poticajne mjere za zdravstvene...

POTPISANI UGOVORI Županija s 1.7 milijuna kuna sufinancira poticajne mjere za zdravstvene radnike

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je danas u Gradskoj vijećnici s predstavnicima zdravstvenih ustanova s područja Dubrovačko-neretvanske županije Ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama na području Dubrovačko – neretvanske županije za 2021 godinu. Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 1.7 milijuna kuna. Osvrnuo se danas župan i na projekte uspostave cjelogodišnje hitne helikopterske službe te obnove OB Dubrovnik.

Župan je tako potpisao ugovore s Općom bolnicom Dubrovnik u iznosu od 480 tisuća kuna u svrhu sufinanciranja stanarina za zdravstvene radnike te za istu svrhu sa Zavodom za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije u iznosu od 192 tisuće kuna. Pitpisao je i ugovor s Domom zdravlja Dubrovnik i Domom zdravlja ”Dr. Ante Franulović” Vela Luka u iznosu od 170 tisuća kuna u svrhu sufinanciranja specijalizacije zdravstvenog radnika, Domom zdravlja Korčula u iznosu od 170 tisuća kuna u svrhu sufinanciranja specijalizacija liječnika, stanarina liječnika i edukacija za zdravstvene radnike, Domom zdravlja Metković u iznosu od 170 tisuća kuna u svrhu sufinanciranja troškova nastalih specijalističkim usavršavanjem, Domom zdravlja Ploče u istom iznosu za financiranja troškova stanovanja zdravstvenim radnicima, poticanja deficitarnih zdravstvenih kadrova kroz plaću, plaćanja tečajeva, seminara, edukacija zdravstvenim radnicima kao i Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u iznosu od 170 tisuća kuna u svrhu sufinanciranja specijalizacije zdravstvenog radnika.

„Danas,na Svjetski dan zdravlja potpisali smo ugovore sa zdravstvenim ustanovama na području županije vrijedne 1.7 milijuna kuna, kojima županija dodatno pomaže njihovo funkcioniranje i potpore“, kazao je župna Dobroslavić te podsjetio kako je županija lani za zdravstvo izdvojila 28 milijuna kuna te kako je u proteklom razdoblju povećan broj stipendija za zdravstvena zanimanja te da je i ove godine predloženo upisivanje dva razreda medicinskih sestara.

„Nadamo se da ćemo i ove godine izdvojiti približan iznos. Jedan dio ukupnog iznos je i ovih 1.7 milijuna kuna koje dodjeljujemo svim zdravstvenim ustanovama i to za potrebe koje su sami najavili, bilo da se radi o specijalizacijama ili pokrivanju drugih troškova poput troškova stanovanja liječnika. Veoma smo zahvalni zdravstvenim djelatnicima koji su cijeli ovu godinu COVID krize bili na pomoći našim sugrađanima i koji su svoje poslove obavljali predano i odgovorno. Nije im bilo lako i još uvijek im nije bilo lako. Želim im i ovim prilikom odati priznanje“, kazao je župna te dodao kako će se ove godine dodatna sredstva izdvojiti za stalnu helikoptersku službu i projekt obnove OB Dubrovnik, odnosno za pripremu potrebne dokumentacije.

„U završnim smo pregovorima s Ministarstvo zdravstva i Ministarstvom unutarnjih po pitanju uspostave cjelogodišnje hitne helikopterske medicinske službe. Nadam se da će ugovor biti potpisan uskoro. Dogovorili smo sve što je trebalo dogovoriti. Helikopter će biti stacioniran u Zračnoj luci Dubrovnik, no za razliku od prošli godina, planiramo da to bude cjelogodišnja služba i da se ugovor obnovi i iduće godine. OB Dubrovnik je prethodno pokušala dobiti sredstva za energetsku obnovu zgrade. To nastojimo i dalje. Jedan tako veliki projekt nije bilo moguće kandidirati za energetsku obnovu jer se pretpostavljalo da će vrijednost biti preko 100 milijuna kuna. Radi se obnovi fasade, krovova, o grijanju, hlađenju, prozorima. Odlučili smo se s OB Dubrovnik za izradu projektne dokumentacije. Natječaj je u tijeku, a vrijednost se procjenjuje na četiri milijuna kuna. Županija će osigurati dva milijuna kuna, dok će ostatak sredstva osigurati bolnica i zaklada Blaga djela. Projekt je prijavljen na mehanizam Oporavak i otpornost. Vjerujemo da ćemo dobiti ta sredstva, a vrijednost samog projekta procjenjuje se na 150 milijuna kuna“, zaključio je župan.

U ime potpisnika ugovora medijima se obratio ravnatelj OB Dubrovnik, dr. Marijo Bekić koji je zahvalio na potpori.

„Ova će sredstva nekim zdravstvenim djelatnicima unaprijediti rad dok će drugima stvoriti uvjete za dolazak i ostanak u našim zdravstvenim ustanovama. Mjere su istinu poticajne i unaprijedit će dostupnost i kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite. Moram istaknuti za interes za dolazak zdravstvenih djelatnika u našu županiju postoji. Samo u 2002., u OB Dubrovnik zaposleno je 29 medicinskih sestara, od kojih je osam izvan županije. Ista tendencija postoji i danas. Protekle smo godine zaposlili i devet liječnika – pet specijalizanata i četiri gotova specijalista. Upravo ovakve mjere su ono što grad i županiju čini poželjnim poslodavcem i mjesto za življenje zdravstvenog kadra“, kazao je ravnatelj Bekić te se potom osvrno na pitanje stambenog zbrinjavanja zdravstvenih djelatnika.

„Dosad nisu postojali projekti za privlačenje i poboljšanje statusa djelatnika OB Dubrovnik, bilo da se radi o liječnicima ili medicinskim sestrama. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojene su i izmjene GUP-a, kako bi se jedan dio čestice koji je u vlasništvu OB Dubrovnik pripremio za izgradnju jedne manje zgrade, od dvadesetak manjih stanova i apartmana, u kojem bi iznad godine dana pa do rješavanja statusa boravili  zdravstveni djelatnici. Što se tiče Pobrežja i danas imam sastanak s gradonačelnikom Frankovićem na tu temu. Sve je krenulo jednostavno i neočekivano od strane OB Dubrovnik, mene i predstavnika sestrinskog sindikata gospodina Večerina. Naišli smo na adekvatnog sugovornika u Grad Dubrovniku. Zajedno s gradonačelnikom i sudarnim osobama je rješavanje tog pitanja na najboljem putu. Očekujemo da će svi zainteresirani zdravstvenim djelatnici koji je danas oko 180 na ovaj, financijskih povoljan način biti stambeno zbrinuti. Ovakvi projekti su još uvijek rijetkost u Hrvatskoj“, kazao je ravnatelj OB Dubrovnik te dodao kako je u tijek provjera dokumentacije te kako bi za dvadesetak dana trebao biti raspisan natječaj za dio medicinske opreme iz projekta Dnevne bolnice Dubrovnik-Metković te kako se građevinski radovi u Metkoviću nesmetano odvijaju te bi trebalo biti gotovi do studenog, dok je vrijednost zanavljanje medicinske opreme u OB Dubrovnik iznosi 27 milijuna kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić