30.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDubrovačka bolnica veledrogerijama duguje 46 milijuna kuna

Dubrovačka bolnica veledrogerijama duguje 46 milijuna kuna

Trenutni dug OB Dubrovnik iznosi 102 milijuna kuna, od čega 46 milijuna kuna otpada na dug prema veledrogerijama, kazao je danas, nakon potpisivanja Ugovora o o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama na području Dubrovačko – neretvanske županije za 2021. godinu, ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić, a osvrnuo se i na stanje pacijenta hospitaliziranih zbog koronavirusa.

„Kad se govori o problemu vezano uz veledrogerije uvijek se, zbog meni nepoznatih razloga, potencira pitanje naše bolnice. U istom problemu se nalazi još sedam, osam bolnica. Od 2019. godine pod strožim smo režimo jedne veledrogerije, traže da plaćamo 2:1 ili 1:1. Radi se o opravdanim sredstvima koje mi u rok od 60 ili više dana dobijemo od HZZO-a, međutim na računu moramo imati gotovo novac kako bi lijekove dobili, tu posebno mislim na skupe lijekove“, kazao je ravnatelj Bekić te dodao kako COVID nije doveo do promjena.

„Bez obzira na COVID, onkološki i reumatološki pacijenti moraju primati terapiju. Povećana je i potrošna rezervnih antibiotika, zbog komplikacija koje sa sobom donosi kronavirus. Bolnica se racionalno ponaša, 2020. godine smo u usporedbi s proteklim godinama smanjili potrošnju lijekova za 10.5 posto. Nabavljamo samo najneophodnije, a postoje i povjerenstva kako bi se ono što imamo što racionalnije trošili“, kazao je Bekić.

„Preostale tri veledrogrije su od srpnja uvele isti način plaćanja. Najviši iznos sredstva od onoga što nam ostane nakon isplata plaća ide na veledrogrije. Bolnica ima i druge troškove,recimo komounalne troškove, isplate drugim dobavljačima, troškove popravka skupe opreme. Nedavno smo imali dva kvara dijagnostičkih aparata, po pola milijna kuna”, kazao je ravnatelj.

„Situacija s veledrogerijma je opasna, ali radi se o nacionalnom problemu. Dobili smo određene smjernice i pridržavamo ih se. Naučili smo živjeti s ovom situacijom. Dug prema veledrogerijama u ovom trenutku iznosi 46 milijuna kuna. Dug stariji od godine dana iznos tri milijuna kuna. S obzirom da je uvedeno avansno plaćanje dug nije mogao ni rasti. Podjednak iznos duga postoji prema drugim dobavljačima. Ukupni iznos duga OB Dubrovnik iznosi oko 102 milijuna kuna“ kazao je ravantelj Bekić te se osvrnuo na stanje pacijenata oboljelih od COVID-a.

„Hospitalizirano je 70 pacijenata. Tri pacijenta se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja. Najveći broj pacijenata je na kisiku. Osim radiološkog nalaza ostanak, to jest duljinu hospitalizacije određuje i razina zasićenosti krvi kisikom. Ako razina kisika ide ispod 95 posto osoba mora ostati u bolnici. I tu vrlo racionalno postupamo. Određene bolnice su imala problema, padali su sustavi, dolazilo je do zaleđivanja vodova kisika zbog povećane potrošnje. Mi takvih problema za sad nismo imali jer nadziremo potrošnju. Korona je jedna multidisciplinarni problem“, kazao je Bekić.

„Najmlađa osoba koja se trenutno nalazi na liječenju ima 30 godine. I jučer smo primili određen broj mlađih osoba. Prosjek godina pacijenata je i dalje 70  godina, međutim donja granica se pomiče. Imali smo i dojenčad koju smo liječili od koronavirusa. Srećom, klinička slika je bila diskretna i nije bilo posljedica“, pojasnio je Bekić.

Ravnatelj Bekić osvrnuo se i na stanje pacijenta koji je vojnim helikopterom prevezen na liječenje u Infektivnu kliniku Fran Mihaljević.

„Radilo se o potpunom zatajenju respiratornog sustava. Stavljen je na ECMO aparat. Pacijent je i dalje u iznimno teškom stanju, no nemamo informacije da je došlo do pogoršanja stanje“, zaključio je Bekić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA