31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleKorčulaninu Josipu Rončeviću koji je sinoć pobijedio sve lovce u Superpotjeri, u...

Korčulaninu Josipu Rončeviću koji je sinoć pobijedio sve lovce u Superpotjeri, u djetinjstvu je dijagnosticiran autizam

Mladi Korčulanin iz Lumbarde, Josip Rončević koji je sinoć briljirao u Superpotjeri pobijedivši svih pet lovaca, kao dijete je dobio dijagnozu Aspergerova sindroma, poteškoće iz spektra autizma, u trećem osnovne je imao asistenta u nastavi, a onda se sve (pre)okrenulo. Fascinantna životna priča!

Student prve godine FER-a, Josip Rončević iz Lumbarde na Korčuli, sinoć je na Superpotjeri pobijedio cijeli supertim lovaca i osvojio 30 tisuća eura, čime je zadivio svu publiku u studiju i ispred malih ekrana.

No, ukoliko se upoznate sa životnom pričom tog mladog čovjeka i cijele njegove obitelji, a osobito majke Irene koja je ustrajala u nakani da svog sina s dijagnozom Aspergerova sindroma, odnosno poteškoćama iz skupine autističnih poremećaja, osposobi da bude ne samo funkcionalni član društva, već i odličan učenik koji je tijekom srednje škole briljirao na državnim natjecanjima iz nekoliko predmeta, onda ostajete zadivljeni i, iskreno, pomalo bez teksta.

Majka Irena je prije dvije godine za Slobodnu Dalmaciju ispričala sve o borbi koju je prošla nakon što je njen stariji sin dobio dijagnozu koju su joj, kako je sama rekla, priopćili biranim riječima u Zagrebu.

-Aspergerov sindrom je neurobiološki razvojni poremećaj iz skupine autističnih poremećaja, koji se najviše manifestira u socijalnoj komponenti, objasnila je Irena. Oduvijek je znala, tvrdi, da je Josip intelektualno iznad svojih vršnjaka, a emocionalno ispod, no zaključila je da se socijalna interakcija uči i da će napraviti sve da Josipa uklopi u društvo. Pratila je njegove potrebe i želje, kad je htio kao dječak da mu se čita, čitala mu je do iznemoglosti, kad je htio šetati, šetali su satima i proučavali prirodu. Oduvijek je bio opčinjen atlasima, otkriva nam ova hrabra mama, s pet godina znao je sve glavne gradove svijeta, i ne samo to, znao je nacrtati sve nacionalne zastave. Socijalnoj interakciji ga je učila kroz male, svakodnevne stvari, poput odlaska u trgovinu, vožnju autobusom, odlaskom na trening. Svi su očekivali da će Josipov prelazak iz područne škole u Lumbardi u veću, osnovnu školu u Korčuli biti težak, ali Irena je i tu bila korak ispred svih.

-Znala sam unaprijed predvidjeti njegove frustracije, djeca iz spektra vole poznate stvari, njima je potrebna dosljednost kako bi osjećali sigurnost. Kad smo iz Lumbarde prelazili u Korčulu svi su se zgražali, dolazi Josip Rončević, govorili su, svi su se pripremali fizički i psihički za to jedno čudovište! A, ja sam se s njim vozila u autobusu, pokazivala mu kako ući, izići, gdje je ulaz u školu, koliko ima hodnika. Kad je došao u novu školu njemu je sve to bilo poznato, frustracija je nestala. Naravno, bilo je trenutaka koji nisu bili lijepi, bilo je puno rođendana na koje Josip nije bio pozvan, bilo je trenutaka kad nije reagirao na prihvatljiv način, doživljavali smo neugodnosti, ali nisam nikad marila što će okolina reći. Znala sam o čemu se radi, naši bližnji su znali o čemu se radi, nisam imala potrebu nikome objašnjavati kakav je on – iskreno je ispričala majka Irena novinarki Slobodne Dalmacije, a prekretnicom u Josipovom školovanju označila je treći osnovne kada je dobio asistenta u nastavi. Kad je shvatila da osobe koje žele pomoći djeci s poteškoćama, nemaju dovoljno edukacije za to, ponovno je uzela stvar u svoje ruke, educirala se i savjetovala Josipov asistenticu u nastavi. To može samo mama!

Što se sve može postići s djecom koja u jednom trenutku života dobiju dijagnozu koja obeshrabruje, ali uz ogromnu požrtvovnost i ljubav te zajednički rad obitelji i obrazovnog sustava, najbolje posvjedočuje sinoćnji uspjeh Josipa Rončevića, stoga vrijedi pročitati u cijelosti priču koja je objavljena prije dvije godine.

Simpatični student iz Superpotjere sinoć je u prvom krugu osvojio maksimalan iznos od 2500 eura odgovorivši točno na svih pet pitanja, a u brzopoteznoj igri Josipov izbor bio je borba protiv cijelog supertima koji su mu ponudili 30.000 eura i zatražili 56 sekundi na svom satu.

Nakon pobjede, rekao je:

-Ovo je sve tako brzo prošlo, iskreno lovci su imali puno teži set po mom mišljenju, ja sam imao par “kikseva” na početku baš glupih, ali sreća i nešto znanja, još uvijek malo sam pod dojmom, rekao je Josip.

Josip je s devet sekundi prednosti nadigrao supertim lovaca i osvojio 30.000 eura.

Bravo, bravo Josipe, za sve!

izvor, foto: HTV  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA