FOTO/VIDEO Jeste li primijetili neobičnu pojavu svjetla na nebu, prolijeću u nizu jedno za drugim?

Preko neba su u pravilnim razmacima prelijetale točkice svjetlosti, bez zvuka, od jugozapada prema sjeveroistoku. To nisu bili zrakoplovi nego umjetni sateliti Starlink, a može ih se vidjeti već neko vrijeme.

Kreću se pravocrtno, ugrubo od zapada prema istoku, kao i većina satelita. A ako ih pratite pogledom skroz prema istoku, primijetit ćete da se ne vide skroz do horizonta: nestanu kad uđu u Zemljinu sjenu, odnosno kad im na toj visini zađe Sunce. Satelite, naime, vidimo zato jer ih na visini od nekoliko stotina kilometara još uvijek obasjava Sunce kad je nama dolje na Zemlji već noć.

Starlink je projekt tvrtke SpaceX koju vodi karizmatični i ambiciozni Elon Musk. Cilj mu je velikim brojem malih satelita pokriti cijeli svijet brzim internetskim pristupom, osobito rjeđe naseljena područja bez dobre infrastrukture. Prvi set od 60 satelita lansiran je u svibnju prošle godine. Do sada je obavljeno šest lansiranja i u orbiti je 360 malih satelita, od čega je 358 operativnih. Sljedeće lansiranje planirano je za 23. travnja 2020., a sveukupan broj satelita trebao bi narasti na čak 12 tisuća. SpaceX se nada da će još ove godine imati internetsku pokrivenost u Sjevernoj Americi.

Sateliti Starlink posebno su zanimljivi za promatranje ubrzo nakon lansiranja jer su tada još gusto zbijeni, kao “niska bisera”. S vremenom im se razmak poveća kako se smještaju u svoje zadane pozicije, ali još uvijek se svi kreću po istoj liniji.  donosi Drava info.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.