28.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaJasminina "Arhitektura" izložena u splitskoj galeriji "Vasko Lipovac"

Jasminina “Arhitektura” izložena u splitskoj galeriji “Vasko Lipovac”

Naša sugrađanka, rođena Splićanka, akademska slikarica Jasmina Runje u svom je rodnom gradu u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ izložila svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom “Arhitektura”.

Profesorica povijesti umjetnosti Anđela Boljat, istaknula kako se osjeća iznimno počašćenom što ima priliku sudjelovati u predstavljanju ove izuzetne umjetnice kulturnoj publici Jasminina rodnog grada.

Boljat je kazala je  riječ  o izložbi koja će posjetitelje dulje vrijeme zadržati u ovom predivnom izložbenom prostoru u koji se izvrsno uklopilo najnovije Jasminino stvaralaštvo.

“Izloženi megaformati, većinom diptisi, brzo će vas uvući u svoj poetski svijet, koji je gotovo meditativan. Radovi se bave odnosom prema prostorima, sjećanjima, osjećajima… Stvarajući u duhu vremena i posežući za apolitičnom estetikom, Jasmina preuzima određene postojeće arhitektonske dijelove te ih prenosi na platno udahnjujući im svoje viđenje i pri tom stvarajući potpuno nove prostore. Poigravajući se tercijarnim koloritom u molskom valerskom ključu svojim lazurnim nanosima mapira poznate i napuštene prostore te im udahnjuje novi život (Bunker spavača, Sibirski vektor….), kazala je Boljat te zaključila citirajući Antu Kajinića iz predgovora kataloga izložbe.

„Zbog iznjedravanja izrečenog egzistencijalnog supstrata, iz najnovijih, slika samozatajne slikarice Jasmine Runje, u cijelosti posvećene ispunjavajućoj ljepoti svijeta stvaranja, postaje razložno i uvjerenje da u hrvatskom recentnom slikanju izrasta i razvija se umjetnost spiritualne perspektive: umjetnost u kojoj traganje za smislom nije i ne može, nikada biti promašaj.“

Slikarica se obratila posjetiteljima te istaknula kako je već neko vrijeme fasciniraju imaginarni međuprostori  – prostori u kojima boravimo sami sa sobom, kao i naša podsvijest.

“To su zapravo prostori u kojima nam se čini kao da smo već boravili. Iz svega toga proizašla je potreba za studioznijim proučavanjem stvarnih arhitektonskih ostvarenja, fascinacija njima samima, kao i njihovim stvarateljima. Tako su nastale slike „Murmanski most“, „Sibirski Vektor“, „Notre Dame du Haut“ i ostale”,kazala je Jasmina Runje.

Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do 10 svibnja. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA