9.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 6 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiIzvađeno 56 kg otpada iz mora - “Zelena čistka” na otocima Lokrum...

Izvađeno 56 kg otpada iz mora – “Zelena čistka” na otocima Lokrum i Koločep

U sklopu najveće nacionalne ekološke kampanje – Zelene čistke, već tradicionalno su sudjelovale i institucije Dubrovačko-neretvanske županije. Regionalna agencija DUNEA popratila je akciju u organizaciji Grada Dubrovnika i Rezervata Lokrum na otoku Lokrum, dok je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije popratila akciju također u organizaciji Grada Dubrovnika na otoku Koločep.

Akcije čišćenja u Hrvatskoj se održavaju već desetu godinu za redom. Tako se i ove godine u okviru Svjetskog dana čišćenja – „World CleanUp Day“ Hrvatska pridružila volonterima 150 zemalja s ciljem uklanjanja otpada iz okoliša i educiranja javnosti o problemu otpada i važnosti pravilnog postupanja s otpadom.

U akciji čišćenja podmorja u uvali Portoč sudjelovali su članovi Ronilačkog Kluba Dubrovnik, djelatnici Javne ustanove Rezervat Lokrum, Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku, a aktivnosti na obali provodili su također djelatnici Javne ustanove Rezervat Lokrum, Sveučilišta u Dubrovniku, Regionalne agencije DUNEA, te članovi udruge „Ljubitelji hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota“.

Ronilački klub Dubrovnik izvadio je iz mora preko 56 kg otpada iz mora, od čega najveći udio zauzima plastični otpad, a na kopnenom dijelu rezervata prikupljeno je otprilike 26 kg raznovrsnog otpada. U odnosu na količinu izvađenog otpada iz mora u 2020. godini (84 kg), značajan je podatak da se u uvali Portoč iz godine u godinu količina otpada smanjila, te da s ponosom možemo reći da je ove godine uvala Portoč potpuno očišćena unatoč tome što je najviše izložena morskim strujanjima s juga Jadranskog mora.

Analizu i razvrstavanje prikupljenog otpada iz mora proveli su djelatnici Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku u okviru projekta SeaClear.

Suradnjom s tvrtkom Cian d.o.o. osigurano je propisno zbrinjavanje i prijevoz prikupljenog otpada s otoka. Sigurnost i neometano ronjenje tijekom održavanja akcije su osigurali djelatnici Rezervata Lokrum i Ronilački klub Dubrovnik u suradnji s Lučkom kapetanijom.

Na Koločepu djelatnici Javne ustanove, uz podršku i pomoć djelatnika DVD-a Koločep te mještana Koločepa, proveli su akciju čišćenja uvala i šumskog područja unutar obuhvata zaštićenih područja park-šume Donje Čelo te park-šume Gornje Čelo. Prikupljeno je približno 20 kg otpada, ponajviše plastičnog, odbačenog željeza, medicinskih maski, stiropora i sl.

Otok Lokrum i Donje i Gornje Čelo na otoku Koločep, zaštićeni su dijelovi prirode. Riječ je o krajobrazno i estetski vrijednim krajolicima uz morsku obalu, čija je vrijednost prepoznata na nacionalnoj razini, a i šire.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić