15.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaInfocentarIzložba LandEscape u Art radionici Lazareti

Izložba LandEscape u Art radionici Lazareti

LandEscape – multimedijalna samostalna izložba Demirela Pašalića i Azre Svedružić otvara se 05.10.2023. u Art radionici Lazareti. ‘LandEscape’ je dio šireg umjetničko-ekološkog projekta ‘Slušaj šume!’ kojeg autori razvijaju od 2019. kroz niz izložbi i programa stvarajući angažirana djela kao reakciju na devastaciju i degradaciju svijeta prirode.

‘LandEscape’ je krajolik koji nam izmiče, Mediteran hrastovih šuma kakvog više ne znamo, Mediteran koji nestaje pod vatrom i betonom. ‘LandEscape’ je i svako dubrovačko stablo, taj najstariji stanovnik grada koji još uvijek stoji raskošan dok nevidljiv izmiče ‘napretku’, zasad. Između stijene i mora – palma, naranča, hrast, platana, čempres, bor. Te žive skulpture, ta rastuća djela, nose svu težinu suvremenog procjepa između kulture i prirode. A stablo je veza između olovke i papira, stablo utjelovljuje misao u zapis, bez stabla nema knjige, bez šuma ne bi bilo knjižnica. ‘LandEscape’ traži dijalog o tome kako gledamo i što vidimo, razgovor o pejzažu kao estetskom pojmu usko vezanom uz etičku valorizaciju percepcije, ali i o odnosu prema prirodi, i o zasad utopijskoj želji za odmakom od eksploatacije i komodifikacije, komercijalizacije i destrukcije.

Služeći se metodama umjetničkog istraživanja, practise-as-research, promatranja, dokumentiranja, kroz dvije dubrovačke rezidencije oblikovali smo narativ i motive za izložbu ‘LandEscape’ u fotografijama, videu i instalacijama. Stvorili smo radove kojima smo mapirali osjećaj mjesta i vremena grada i njegovog okoliša, osjećaj očekivanja, ali i nestajanja. Nema ništa pastelno u tom otkriću jer fantastični vidikovci i vizure se množe kako se prirodi prostor oduzima. Ništa od romantične ikonografije iz turističkih vodiča i razglednica. Mi svjesno napuštamo sliku koja služi zavaravanju, krivotvorenju, ideji iluzorne pastorale, propagandi, konvenciji tradicionalnog pejzaža, ali i svođenju prirode na svrhu, resurs, kapital. ‘Banket aranžman’ je ‘The view’, ‘The sunset’, ‘The sea’, ‘The LandEscape’, cjeline kojima oblikujemo postav izložbe, kojima otvaramo pitanje reinterpretacije baštine, pejzaža, zaštite prirode od ljudi.

-‘LandEscape’ je sljedeća faza u našem artivističkom, ekološkom, mutimedijalnom, interdisciplinarnom i istraživačkom projektu ‘Slušaj šume!’ kojeg razvijamo od 2019. kroz niz izložbi i programa. Projekt smo započeli rečenicom i jasnim stavom: deforestacija je bio-politički krajolik. Pejzaž pohlepe guta sve. Stoga naš angažiran umjetnički rad nastaje kao reakcija na devastaciju ekosustava kako na lokalnoj razini područja na kojem živimo, lokaliteta koje istražujemo i umjetnički obrađujemo, ali i kao reakcija na opći, globalni problem. Svakom novom izložbom temu razrađujemo dalje, oblikujući nova djela i proširujući, nadograđujući program uzimajući u obzir novu sredinu i/ili tematski pod-fokus. Nema eskapizma u ‘LandEscapeu’, stvaramo krajolik kojim inzistiramo na posthumanizmu, biocentrizmu, ekološkoj pravdi i umjetničkom djelu kao polju promjena, napretka, neprestane kreacije i potrage. Mijenjamo svijet mijenjajući svijest ako si dozvolimo vidjeti, osjetiti, doživjeti landscape, pišu Demirel Pašalić i Azra Svedružić.

LandEscape je prostorno specifična izložba nastala kao rezultat dvaju dubrovačkih rezidencija, a umjetnici kroz fotografije, video i instalacije otvaraju razgovor o pejzažu koji nam izmiče, o prostoru, o vremenu, o drveću, baštini, ekološkoj pravdi.

Izložba ostaje otvorena do 25.10.2023. i može se pogledati radnim danima od 11 do 19 sati

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA