16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaKulturaIZLOŽBA “Čar boje” Mirande Rako Kuzmanić i Ivane Jovanović Trostmann u Rimu

IZLOŽBA “Čar boje” Mirande Rako Kuzmanić i Ivane Jovanović Trostmann u Rimu

U Rimu 20. svibnja 2022. otvorena je izložba “Il fascino del colore” (“Čar boje”) dubrovačkih slikarica Mirande Rako Kuzmanić i Ivane Jovanović Trostmann u prestižnoj Galeriji Consorti u Via Margutti poznatoj ulici umjetnika. Slikarice su izložile djela koja osvajaju čarobnim skladom boja.

Privlačne, vesele i lijepe slike

Izreka slavnog francuskog slikara Renoir-a po kojoj “slika treba biti privlačna, vesela i lijepa”, savršeno karakterizira izložena platna.

Slike Mirande Rako Kuzmanić su osobna interpretacija mediteranskih krajolika živih koloriteta u stalnoj potrazi za ljepotom.

Ivana Jovanović Trostmann slika motive nježnih boja koji su prava himna prirodi i životu.

Svjetlana Lipanović, predsjednica Hrvatsko-talijanske udruge organizirala je izložbu u okviru Udruge sa financijskom potporom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH koji je dao pokroviteljstvo kao i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici i Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Sv. Stolici.

Otvorenju su nazočili – osim slikarica sa obiteljima – Tamara Perišić, savjetnica za kulturu na Veleposlanstvu RH u Talijanskoj Republici, Tea Zupičić, otpravnik poslova i Diana Mihelić, treći tajnik na Veleposlanstvu RH pri Sv. Stolici, don Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskoga zavoda sv. Jeronima uz mnogobrojne uzvanike.

Medijska zainteresiranost

Nakon što je Svjetlana Lipanović pozdravila prisutne, likovna kritičarka Mara Ferloni obratila se publici govoreći sa velikim entuzijazmom o radu slikarica. Otvorenje je snimljeno od Arte24 te će biti vidljivo na Rete Oro u emisiji iz kulture 28. svibnja u 20.00 h, 29. svibnja u 23,00 h i 01. lipnja u 21,00. h.

Osim toga od 29. svibnja emisija se može vidjeti na Facebook-u Arte24 i na Yuo Tube kao i na mrežnim stranicama www.dfgroma.com ( u rubrici Arte24).

Izložba je dobila publicitet sa člankom Svjetlane Lipanović u časopisu “Art&trA” koji se može prelistati na www.accainarte.it te u časopisu online: www.papale.papale.it dok će dopis biti objavljen i u “Matici” tijekom lipnja. Grafički dizajn kataloga, plakata, pozivnica su realizirali Roberto Sparaci (“Acca International”) i Svjetlana Lipanović.

Nesumnjivo, izložba je pobudila interes i sa ovim kulturnim događajem hrvatsko slikarstvo je dostojno predstavljeno rimskoj publici.

Tekst: Svjetlana Lipanović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA