31.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaIzložba "Božićne čestitke" se u Čilipima otvara 16. prosinca

Izložba “Božićne čestitke” se u Čilipima otvara 16. prosinca

Zbog nepredvidljivih okolnosti izložba “Božićne čestitke” umjesto u utorak, 13. prosinca, otvorit će se u petak, 16. prosinca u 17 sati u Zavičajnom muzeju Konavala.

Povodom nadolazećeg Božića Muzeji i galerije Konavala organiziraju izložbu božićnih čestitki iz privatne zbirke obitelji Kravić.

Izloženim sadržajem želimo ukazati na svakodnevicu nekog drugog vremena u kojemu su se lijepe želje i poruke redovno razmjenjivale poštom. Do pojave današnje tehnologije, pa čak i telefonije, čestitke su bile najpopularniji medij kojim su se održavale lijepe želje između udaljenih dragih ljudi. Običaj čestitanja putem čestitki pratimo od početka 20. stoljeća, no razvojem tiskarske tehnologije najpopularnije je sredinom 20. stoljeća. Čestitke tako spajaju udaljenu rodbinu, prijatelje, članove obitelji koji odslužuju vojni rok, odsutne članove, kao i brojne prijatelje, goste i poznanike.

Osim toplog sadržaja koji je zajednički svima, čestitke nam svjedoče i o modi vremena u kojem su nastale. Izbor motiva od profanog do sakralnog zastupljen je ovisno o društveno-političkim okolnostima u kojima nastaju.

Kuća obitelji Kravić nije spaljena u Domovinskom ratu, pa su između ostalih segmenata života  sačuvane i obiteljske čestitke. Inicijativom vlasnice Ane Kravić Muzeji i galerije Konavala prezentirat će prikupljenu građu radujući se daljnjoj suradnji s lokalnom zajednicom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA