13.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaVijesti16. sjednica Gradskog vijeća - Proračun težak 86 milijuna eura,

16. sjednica Gradskog vijeća – Proračun težak 86 milijuna eura,

Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika prva točka dnevnog reda bit će Proračun za 2023. godinu. Očekuje se da će rasprava trajati dugo jer ipak je riječ o najvažnijem dokumentu koji Vijeće donosi. Na sjednici je u 9 sati prisutno 18 vijećnika. Jednoglasno je prihvaćen Zapisnik sa prošle sjednice. Vijećnici su većinom glasova prihvatili skidanje s dnevnog reda Vijećnička pitanja, kao i točku broj 28. o odabiru kandidata za izbor sudaca porotnika. Vlahušićevi prijedlozi povlačenje točaka 2. i 5. nisu prihvaćeni.

Andro Vlahušić predložio je da se točka 5. skine s dnevnog reda jer je nezakonita. Riječ je o točki koja se bavi prenamjenom sredstava komunalne naknade i doprinosa na druge svrhe. On je kazao kako se to po zakonu to može samo, ako se obveznici plaćanja prethodno oslobode plaćanja komunalnog doprinosa i naknade zbog izvanrednih okolnosti. Predložio je odgodu i rasprave o Proračunu 2023. za 15-ak dana, dok se ne napravi rebalans proračuna za ovu godinu, koji je, tvrdi on, 250 milijuna kuna manji nego što je planiran.

Dnevni red je dopunjen dopunskim točkom o iskazivanju cijena roba i usluga, u dvije decimale, kao i s dvije točke izmjena Odluke o komunalnoj djelatnosti.

9:17 Gradonačelnik Mato Franković predstavio je proračun za 2023. godinu. Ukupan proračun iznosi 87 235 174 eura. Predstavio je prvo pregled proračuna kroz godine, odnosno njegov mandat. Kazao je kako je u prvih 6. mjeseci ostvareno 80 posto proračuna planiranog za 2022.

-Ove godine smo išli u drugom smjeru, stavili smo u proračun prihode i rashode. Ukratko je iznio planirane prihode, istaknuvši kako se očekuje porast prihoda iz EU fondova te od koncesija za pomorsko dobro, no u ovom trenutku ti prihodi nisu uključeni u proračun. Više o proračunu možete pročitati OVDJE.

Franković je naglasio kako je Dubrovnik prvi grad koji će omogućiti građanima da o Proračunu glasuju putem e-građanina, što je dio projekta participativnog budžetiranja. Riječ je o projektu koji omogućuje građanima da sudjeluju u kreiranju proračuna za 2024. i ubuduće.

Govoreći o rashodima Odjela za imovinu, gradonačelnik je kazao kako se značajna sredstva planiraju za izvlaštenje.

Gradonačelnik je istaknuo kako je Grad nakon niza postupaka stupio u posjed više od 11 nekretnina i stanova te je istaknuo kako je sad prioritet obnoviti te nekretnine koje su u lošem stanju.

Ured gradonačelnika nosi oko 2 milijuna eura rashoda.

Gradonačelnik je naglasio kako se podižu plaće ustanova u kulturi, ali i plaće u vrtićima te izdatci za vrtiće, kako gradske, tako i privatne. Naglasio je kako kultura i baština sudjeluju u prihodima Gradskog proračuna sa čak 13 milijuna kuna, a kako odgojiteljice u gradskim vrtićima imaju manje plaće nego one u okolnim općinama.

Grad Dubrovnik izdvaja velike iznose za osjetljive socijalne skupine od djece do osoba s invaliditetom i umirovljenika. Gradonačelnik je istaknuo kako je tehnička kultura u Dubrovniku jako napredovala te su za njih podignuta sredstva na 100 000 eura. Istaknuo je i projekt Sportaši s invaliditetom, koji je novi program za koji se izdvaja u 2023. godini 33 tisuće eura. Kazao je kako će ugradnja dizalica topline na bazenu u Gružu smanjiti troškove i omogućiti veće ulaganje u sport.

Gradonačelnik je kazao kako će Grad sufinancirati postavljanje solara na privatne kuće, što je također jedan novi projekt.

Upravni odjel za urbanizam nosi oko 300 tisuća eura, među ostalim natječaja za likovno rješenje spomenika za djecu poginulu u Domovinskom ratu, a što se tiče izrade novih planova, gdje se planiraju i koliko stoje pogledajte u nastavku.

Tijekom izvješća o rashodima komunalnog odjela gradonačelnik je kazao kako je obnova javne rasvjete izazvala veliku raspravu, optužbe za pogodovanje, a kad je završila javna nabava izabrana je tvrtka iz Hrvatske, a cijena je od početno planiranih 14 milijuna smanjena na 7.

Gradonačelnik je istaknuo kako će se obnavljati most na Ombli, odnosno površinski sloj asfalta. – S obnovom i asfaltiranjem cesta vraćamo se u uobičajeni ritam. imamo gomilu zaostalog mikroasfalta, koji trebamo riješiti, kazao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako će do kraja sljedeće godine biti završen veliki infrastrukturni projekt Lapadske obale financirane većim dijelom iz EU sredstva. gradonačelnik je naglasio kako projekt nove dvorane u Gospinom polju ide dobro, a ujedno s njim ići će i obnova stare dvorane i spoj suhim prijelazom između dvije dvorane. Gradonačelnika je zaustavio predsjednik Vijeća Marko Potrebica jer mu je isteklo 30 minuta.

Slijede amandmani klubova.

SJG je predložio amandman na stavku gradskih kotareva i mjesnih odbora, predlažu 232 000 eura, povećanje u svrhu jačanja kotara i odbora i mogućnost ostvarenja manjih projekata. Pozvali smo se na tri zakona koji uokviruju ovaj amandman, ali i na Statut Gradskog vijeća članak 81. i 89. koja to predviđa.

-Ovaj amandman donosi aktiviranja gradskih kotara i mjesnih odbora, otvaranje njihovih posebnih računa i omogućavanje provođenja manjih komunalnih radova. Ovaj amandman je donesen kao jedna vizija efikasnijeg upravljanja kotarevima. Ovi su sad izbori pokazali da su građani sve više svjesni važnosti kotareva, kazala je vijećnica Petra Marčinko obrazlažući proračun.

Đuro Capor (SJG) predložio je 2. amandmana.

Predlažem smanjivanje rashoda Odjela za turizam za program Respect city i povećanje u Odjelu za kulturu za provedbu Plana upravljanja. 13 000 eura, strahovito je nizak iznos planiran za krovni dokument grada. Od 2016. studija pokazuje demografski slom Grada. Ništa nismo napravili, na kotarskim izborima ponovno je zabilježen pad stanovnika u jezgri od 10 posto. Primjer Vam je koliko EU nagrađuje našu predstavnicu u EK, koja je prima 27 000 eura mjesečno, a mi tek pola tog iznosa planiramo za Plan upravljanja povijesnom jezgrom. Ne znam kako nikoga nije sram zbog tog iznosa. Ne trebamo novce trošiti na propagandu, kao što je Respect the City, koji nas uvjerava da smo ušli u vrijeme održivog turizma, kazao je Capor.

Amandman broj dva tiče se propagandnih uspjeha gradske uprave, povećanje sredstava 150 000 eura, smanjenje rashoda ured gradonačelnik za protokol i informiranje na 640 000 eura. Iznos za protokol i informiranje je 800 000 eura, 6 milijuna kuna za oglašavanje grada da tekstovi iz ureda gradonačelnika dolaze pred građane na svim portalima i tiskovinama, smatramo da je umjesto toga važnije provoditi plan upravljanja. Ukoliko se to ne dogodi sad bit će teško mijenjati stvari, kazao je Capor dodavši kako Grad troši oko 4 milijuna kuna za zakup oglasnog prostora u medijima,a Zagreb i Split daju 2 milijuna.

Gradonačelnik je odgovorio kako su gradski kotarevi jako bitni i da je gradska uprava partner kotareva. Ono što je bitno, vezano za račune, ti računi više ne postoje, jer se u međuvremenu uveo sustav riznice. Pripremamo po modelu rijeke dokument koji će odrediti kako omogućiti kotarevima sredstva za financiranje projekata, ali preko e – riznice, razriješit ćemo i sustav donacija. Participativno budžetiranje je naš najvažniji zadatak. Ne možemo prihvatiti Vaš amandman vijećnice Marčinko.

-Kad gledate stavku Plan upravljanja, Vi bi vijećniče Capor trebali bi više znati. Plan upravljanja se grana kroz sve gradske odjele. Iznijet ću Vam samo dio akcija koje su provedene. Novi Zakon, proširenje kontaktne zone, izmjene PPU-a i GUP-a, Strateška ocjena utjecaja na okoliš. U skladu s Planom napravili smo konzervatorsku podlogu. Konačni cilj je Detaljni plan povijesne jezgre, koja će detaljno urediti sve. Odluka o komunalnom redu, koja je jedna od najboljih u Hrvatskoj, je ona koja je dio Respect the City, što je za Vas gospodine Capor magla, ali ne i za sve druge, među ostalim je odgovorio vijećniku Caporu gradonačelnik, dodajući kako Odluka o smanjenju buke, o parkingu “Residents only”, uređenje nove škole u povijesnoj jezgri….zaključio je kako je činjenica da se 13 000 eura odnosi samo na rad upravljačkog tijela, a sve drugo nose ostali odjeli. gradonačelnik nije prihvatio prvi Capaorov amandman.

Grad Dubrovnik bio je grad protokola, uvijek je bio i uvijek će biti. Kao takvi moramo imati osigurana sredstva za protokol. Po mom dubokom uvjerenju uz Zagreb najprotokoliraniji grad u RH je Dubrovnik. Sljedeća stavka je informiranje. Nema mojih intervjua posvuda, imamo tjednu inverturu koja informira naše sugrađane o našem radu, zašto to naši građani ne bi znali, kazao je gradonačelnik odgovarajući na amandman broj 2.

-Gradonačelnik je istaknuo i kako je Dubrovnik primjer medijskog pluralizma u Dubrovniku, koji jednim dijelom Grad sufinancira. Nije baš da mene mediji maze, ja to nisam baš tako doživio, kazao je Franković kazavši da ne može prihvatiti amandma.

Anita Bonačić (SDP) predložila je 6 amandmana.

Povećanje u iznosu od 8 000 eura za prijenos sjednica Vijeća uživo i na jeziku gluhonijemih.

Povećanje sredstava za dispenzere u toaletima u školama za besplatne uloške u iznosu od 9 000 eura

Povećanje rashoda od 8 000 eura za žensko poduzetništvo

Povećanje od 13 000 eura za veće nagrade za uspjehe djeci i mladima za nagrade, za mlade i nastavnike i izvrsne studente.

Povećanje 26 000 eura za sufinanciranje dva pokušaja potpomognute oplodnje

Povećanje dar za novorođeno dijete s povećanjem na ovoj stavci od 160 000 eura.

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o dobrim i korisnim amandmanima, ali ih ne može prihvatiti jer novci su ograničeni, a prioriteti su određeni. Izložio je je zatim neke projekte, koji svakako pomažu kvaliteti života djece i mladih, a koji su uključeni u predloženi proračun.

Petra Marčinko je odgovorila na gradonačelnikovo odbijanje njezinog amandmana, kazala je kako Gradski kotarevi i participativno budžetiranje ne treba miješati.

Razvila se rasprava oko amandmana Srđevaca. Prozvanim se osjetio vijećnik Vlahušić i bivši gradonačelnik, kojeg je Franković pozvao za neodgovorno vođenje projekta pročistača pitke vode, tijekom objašnjavanja da se novac mora trošiti za prioritete.

Za raspravu se javila vijećnica Bonačić koja je kazala kako je SDP predložio povećanje dara za novorođenu djecu zbog inflacije. Gradonačelnik je kazao kako prihvaćanjem amandmana SDP-a ne čini uslugu ovoj stranci, nego građanima. Kazala je da bi prihvatili proračun, ukoliko bi ovi amandmani bili dio njega.

Gradonačelnik je kazao kako prihvaća svih 6. amandmana SDP-a, ako je dobro shvatio da će SDP prihvatiti proračun u tom slučaju.

Pero Vićan je kazao Vlahušiću da o Vodovodu i Aglomeraciji ne govori ništa.

Anita Bonačić zahvalila je gradonačelniku na prihvaćanju svih 6 amandmana SDP-a.

Andro Vlahušić je pitao jesu li u proračunu prikazane sve brojke, jer on u proračunu ne vidi ukupni dug i zaduženost Grada Dubrovnika.

Maro Kristić (MOST) kazao je kako je korona utjecala na proračun i cijene projekata. kazao je kako je činjenica da su se projekti realizirali i kako je proračun socijalan, ali kako je isto tako jasno kako nema u njemu razvojnih projekata. Rekao je kako kapitalni projekti ne smiju ovisiti o europskim fondovima.

-Ti govorim o azilu, stanovima u Solitudu…kad bih to uspoređivali s kućnim budžetom to bi bilo plaćanje osnovnih računa i hrane, ali nemamo za skijanje i ljetovanje. To je naša realnost, u proračunu bih volio vidjeti atletsku stazu i boćarsku dvoranu, ali projekte koji su za budućnost naše djece, kao što je zaštita od podizanja razine mora, kazao je Kristić.

Vlahušić se osvrnuo na ulaznice za zidine i Dubrovnik Pass. Kazao je kako bi drugačijom raspodjelom više novca ostajalo u proračunu, a manje DPDS-u.

Krešimir Marković je kazao kako je u proračunu vidljiva odgovornost prema javnim sredstvima. Osvrnuo se na Zimski festival. -Praksa paljenje adventskih svijeća je krasna. Pohvalio je grupu Dalmatino i Mali raspjevani Dubrovnik, ali ga je pogodilo što su naglašeni Djedovi Božićnjaci i vilenjaci, koji nemaju veze s kršćanskom kulturom i tradicijom.

Anita Bonačić Obradović kazala je kako se nada da će amandmani SDP-a biti ispunjeni u prvih 6. mjeseci.

-Mi ćemo proračun prihvatiti iako je po našem mišljenju prenapuhan i sumnjamo da će se ispuniti. Zanima me stanogradnja, na koje ste uvjete za stanogradnju mislili kad ste rekli da bi se stanovi mogli graditi iz EU fondova. Zanima me što je s otkupom zgrade u Gružu od HEP-a gdje ste rekli da će biti novi vrtić. Zanima me i koliko smo sredstava povukli za vrtiće. Zabrinjava me što EU fondovi u proračunu nose samo 3 milijuna eura, a od toga 2 milijuna idu na Lapadsku obalu.

Saša Škrabić (SDP) kazao je kako je problem Mokošice parking. Pohvalio je početak rješavanja tog problema, ali je naglasio kako problem nije riješen. Pitao je zašto se parking u Ulici Marina Knežića gradio kaskadno umjesto na etaže. Pitao je mogu li Mokošani očekivati neka daljnja rješenja. Kazao je kako se djelatnici Čistoće u Mokošici ne viđaju često, a kad dođu čiste površno. Kazao je kako postoji i ozbiljan rizik za ozljede građana zbog neredovitog čišćenja lišća. Također je pitao zašto Vodovod ne čisti redovitije odvode.

Gradonačelnik je kazao kako će na sva pitanja odgovoriti pismenim putem.

Za raspravu se javio Željko Raguž (DUSTRA), koji je kazao kako je grubo reći za djelatnike Čistoće da ne čiste dobro. Uputio je pohvale svim djelatnicima komunalnih poduzeća.

-Nema grada koji ovoliko čisti na dnevnoj bazi sve ulice, kazao je Raguž.

Bonačić je replicirala kako treba pohvaliti djelatnike Čistoće, ali apelira da ih treba zaposliti više.

Đuro Capor je iznio nekoliko prijedloga za proračun kazavši kako treba razdijeliti stavku protokol i poticanje medija. Kazao je kako drugi gradovi imaju javne pozive za financiranje medija. -Nije potrebno novcem građana plaćati propagandu. iznosi za medije trebaju biti primjereni veličini grada, kazao je Capor.

Dodao je kako parkirnih mjesta nema, a Sanitat obnavlja sa 20 milijuna kuna za obnovu place u Gružu i gura dalje ugovor s tvrtkom koja je u predstečajnoj nagodbi i tako ne poštuje natječajnu dokumentaciju, u kojoj piše da će isključiti ponuditelje koji su u financijskim problemima, kao što je predstečajna nagodba. Ovdje se očito namješta posao Elektrocentu Petek. Zanima me što se događa s Pemom, je li istina da on sad ucjenjuje Grad sa 200 parkirnih mjesta. Guramo UPU za Radeljević i Remizu ne bili se taj prostor oblikovao po njegovim željama. zanima me i u kojoj su fazi pregovori o oprostu beskamatnih kredita od strane Vlade, pitao je Capor.

Pero Vićan DDS osjetio se prozvanim i kazao kako Sanitat mora poštivati strogo Zakon, koji je nad uvjetima javnog natječaja. Izgubili smo puno vremena u proceduri, a banka je odustala, sad moramo ponovno tražiti kredit. Kako ja mogu parkirat ispred Vaših vrata? Pemo nije otkazao parking, ide se u nove pregovore.

Capor je kazao kako se njegovo znanje ne može usporediti s Vićanovim znanjem stečajnog upravitelja, ali mu je pročitao uvjete natječaja za izbor izvođača radova na placi u Gružu u kojem jasno stoji kako financijske nepogodnosti izabrane firme tog izvođača isključuju iz postupka.

Gradonačelnik je kazao kako je rasprava skrenula s teme. Imali smo situaciju raspisane javne nabave za placu u Gružu.

-Dvije su se tvrtke javile. odabrali smo jednu, pa se ponovio postupak, pa se odabrao opet isti izvođač, ali nam se opet ista tvrtka žalila i odužila postupak i sad ponovno trebamo tražiti kredit, a kamata će biti viša. Oni koji Vas brifiraju nemaju znanja, a ovi koji mene brifiraju to znanje imaju. Elektrocentar Petek je u predstečajnoj nagodbi, račun mu nije blokiran. Ako uđe u stečaj onda otpada, a u tom slučaju zajednica ponuditelja preuzima projekt. Mi nemamo zakonskih uporišta poništiti nabavu. Molim Vas da se bolje informirate o javnoj nabavi. Zakon je ovdje jasan. Pitajte one koji znaju, zaključio je Franković.

Vićan je također odgovarao Caporu. Mi smo u stisci s vremenom jer moramo ponoviti zahtjev za kredit i potpisati ugovor s izvođačem.

Marko Potrebica (HDZ)– zaparala me informacija da Grad Zagreb u medije ulaže 2 milijuna kuna. Molim da mi date izvor za tu informaciju.

Capor – radi se o javnom pozivu Grada Zagreba za medije, koji je vrijedan 2 milijuna kuna. Na temu javne nabave i Elektrocentra Petek kazao je kako je ta tvrtka odavno trebala biti izbačena iz procesa.

Potrebica – to o čemu Vi govorite (p.p. Capor) je nabava za male elektroničke publikacije, koja ne uključuje veće medije ni televizije. Taj iznos je za vrijeme Bandića bio 1,6 milijuna kuna. Dakle ne troši Dubrovnik više na medije od Zagreba, bio sam se već zabrinuo.

Vićan – izgubili smo nepovratno tako povoljan kredit i vrijeme i to je tragično u priči oko place u gružu.

Capor – pokušajmo razdvojiti stavke za financiranje medija. Hoćemo li poticati stvaranje vijesti i sadržaja ili oglašavanje u medijima. Zagreb i Rijeka zaista predviđaju 2 milijuna kuna za medije, a Pula, Šibenik i manji podupiru medije s 300, 400 000 kuna, ali za sadržaje, a ne plasiranje gotovih informacija iz gradske uprave.

Potrebica – Google, Grad Zagreb, natječaj isti i 2020. i 2022. drugi iznos. I Zagreb nema drugih troškova u medijima osim ovih? mi možemo poslati upit Zagrebu i usporediti podatke.

Capor– ja sam taj instrument prava na informiranje koristio i došao sam informiran na raspravu.

Potrebica – u ovom javnom pozivu u Zagrebu nema tiskanih medija, televizija, samo male elektroničke publikacije.

Jasmin Deraković (DDS) – zanima me ovo o smanjenja cijene vrtića za 50%, ako dijete izostaje više od 20 dana. Možemo li to smanjiti na 15 dana. Također mislim da bi montažni parking na kaskadnom zemljištu trebao biti jeftiniji i praktičniji. Osvrnut ću se na umjetnu oplodnju i sufinanciranje. Evo Grad Ploče daje 7,5 tisuća kuna za dva pokušaja u istoj godini, a nakon što su iscrpljeni pokušaji koje financira HZZO. Mislim da trebamo i mi slično unijeti u Pravilnik.

Olga Muratti (HSU) kazala je kako je ovaj proračun itekako mislio na umirovljenike, ali i na odgoj i obrazovanje. -Htjela bih naglasiti da se tijekom rebalansa pronaći mogućnost brige i pomoći za uređenje stambenih fasada u Gradu jer stanari to ne mogu. Voljela bih da gradska uprava odgovori kad će mještani Šipanske luke dobiti kanalizaciju. Prilikom dodjele sredstava za sport treba voditi računa o trošenju tih novaca. Ne mogu se složiti da roditelji uz ove subvencije još plaćaju troškove odlaska na natjecanja. Zadovoljna sam da je gradonačelnik podržao prijedlog Petre Marčinko.

11: 56 Glasovanje o amandmanima

Amandman Petre Marčinko (SJG), kao i dva amandmana Đura Capora (SJG) koje gradonačelnik nije prihvatio, većinom glasova nisu prihvaćeni, iako je za njih glasovala oporba, a neki su vijećnici bili suzdržani.

O amandmanima SDP nije se glasovalo jer ih je gradonačelnik prihvatio.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili proračun i Odluku o izvršenje proračuna.

Jednoglasno je izglasana točka dnevnog reda o izmjenama poreza. Riječ je o tehničkoj točki vezanoj uz prelazak na euro.

Andro Vlahušić je opet ponovio u raspravi o preraspodjeli sredstava komunalnih doprinosa i naknade, kazavši kako je ova odluka nezakonita jer se sredstva mogu raspodijeliti tek kad se građanima te iste naknade i doprinosa smanje za 50 posto.

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o tehničkoj odluci i da to rade i svi drugi gradovi. Odluka je većinom glasova prihvaćena.

Za raspravu o pokretanju UPU-a Orašac javio se Nikša Selmani (SJG) koji je kazao kako u materijalima nedostaje stručna analiza zahtjeva investitora. -Voli bih da razumijete sljedeće. Mi ne znamo kakvo je pismo namjenre i ne znamo što će se sutra tamo graditi. Ako su to vile, mi ćemo potrošiti prostor, a mogli smo ga za stanovanje iskoristiti. Ako se radi samo o biznisu vila i apartmana, onda trošimo prostor, a bez javnog interesa. Eto gospar Vićan mislim da Vam je jasno što sam pitao, kazao je Selmani.

Gradonačelnik je kazao kako je stiglo pismo namjere od građana koji tamo žive i vlasnici su zemljišta, a što će tamo biti i graditi se vidjet će se nakon što bude napravljen plan. Na nama je da nakon tog prijedloga odlučimo što će se tamo graditi. meni je drago da se grad širi. Ljudima trebamo dati priliku. Bit će javna rasprava i mi ćemo odlučiti, kazao je Franković.

Točka je prihvaćena većinom glasova.

Na dnevni red došla je i Arena Lapad

Franković – ovaj je javni poziv za Arenu Lapad izazvao veliki interes. Ono što smo vidjeli u ovom pozivu je duži period za prijavu na javni natječaj. Dobili smo ozbiljno pismo namjere investitora, Veleposlanstvo Kine je tražilo produžetak roka, a jučer smo dobili i upit iz Čilea. Uskoro će biti i obvezujući poziv i svi će se moći javiti, kazao je Franković.

Vlahušić – Ljudi moji je li ovo moguće? Vi ste nam poslali da se za dvije parcele vode imovinsko-pravni odnosi. To piše u materijalima, a Vi o tome ni riječi. Drugo kažete idemo s ovim nakon 50 godina, pa Šuica je 2007. raspisala javni natječaj. Treće javila se konačno jedna firma, ma Supernova se javila i donijela maketu stadiona, kad ih je Pero nazvo. Kuverta stigla 11. , a 24. je bilo otvaranje u baraci ili drugdje nije bitno. Bitno je da je izgrađenost prostora 100 postotna. Platiti 60 milijuna kuna komunalnog doprinosa treba platiti, ali može li ta građevina stati. Dobro je da sad znamo koliko ovo vrijedi, a to je 80 milijuna eura. Zar nije bolje sad za te novce izgraditi pravi stadion u Gospinom polju kakav treba, a da konačno prodamo Gošk juga, nego vjerujemo Peru koji u 40 godina nije riješio imovinsko – pravne odnose. Ako ćemo za 20 godina dobiti po kvadratu 2 eura to nije baš isplativo.

Franković – Vićan u nijednom trenutku nije bio gradonačelnik, nije imao alat koji ste Vi imali, a to je raditi na rješavanju povrata imovine. Svi postupci su okončani i riješeni. U trenutku raspisivanja natječaja nije bilo riješeno, a sad vidite ovaj narančasti dio, do danas smo ga riješili. Gotovo je. Supernova je dolazila prije, svi smo bili na prezentaciji i bili za gradnju, svi klubovi osim Vas. To ste i Vi mogli riješiti. Procesi povrata su završeni. Pred nama je budućnost.

-Mi idemo u Arenu javno-privatno, a sredstva tražimo iz nacionalnih fondova za novu dvoranu. To ide istovremeno, a mislim da je to bitno za našu djecu. Uvijek će biti onih koji će biti protiv. Dok god radimo zakonito i transparentno to je dobro, kazao je Franković.

Potrebica je kazao kako Vlahušić proziva Gošk Jug, a zaboravlja da je on bio gradonačelnik, a nije znao da su na stadionu postojali neriješeni odnosi. – Vas sport nije zanimao, grozite se sporta, ali ste danas htjeli iskoristiti priču slavodobitno, kazao je predsjednik Gradskog vijeća dodavši da ga moli da se ne javlja više na sportske teme jer o tome ne zna puno.

Vićan – nije se u baraci pisala ponuda niti su se u baraci uzimali soldi. Gdje su se uzimali to je jedno drugo pitanje. Točno je da je Supernova donijela maketu, ali je točno i da je na tu maketu jedan vrlo moćni dudndo iz Zagreba rekao ne.

Marković – gledam ovaj stadion kroz prizmu kako bi bilo lijepo glesati kockice u Dubrovniku. Moje pitanje nakon ovih izlaganje je: Što je istina?

Vlahušić – možete vjerovati Matu Frankoviću ili vlastitim očima. Ja njemu ne vjerujem više nego vlastitim očima kojima sam vidio u materijalima da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Dalje ne mislim da se po GUP-u ovdje može ovoliko graditi. Treće javno-privatno partnerstvo je kompliciran odnos, vidjeli smo na garaži. Kad sve to riješimo tek onda ide natječaj, pa ćemo vidjet hoće li se Supernova javiti.

Bonačić- Obradović (SDP) – ono što nas brine je, osim financija, problem parkinga, jer ulazi i parking za građane u taj obuhvat arene. Promet je i sad zakrčen, pa čak i zimi, a kako će to biti. Treba nam igralište, ali da ne nastrada javni interes.

Vićan (DDS) – vjerujem Andro da si pročitao natječaj, tamo stoji koncesija, javno-privatno vlasništvo, a parking će se u Lapadu povećati, a Grad u vlasništvo u garaži dobiva 100 svojih mjesta za građane. Prvi dokument koji ćemo izraditi je Memorandum o razumijevanju uvjeta natječaja. Očekujem da prije Božića gradonačelnik imenuje povjerenstvo za te pregovore.

Capor – ne razumijem zašto se ovaj projekt stalno gura jer mi ne dobivamo ovdje igralište, nego shopping centar u prostoru gdje imamo problem s prometom. Jasno je da gospar Vićan ima svoje interese. Mi guramo ovdje shopping centar tamo gdje za njega realno nema mjesta. kako će taj objekt utjecati na standard građana. U planu je shopping u centru grada u Lapadu DOC, stadion, u Gružu Radeljević, Remiza, a svugdje se takvi centri planiraju van grada. Po sadašnjem GUP-u ovo nije moguće, hoćemo li kasapiti prostor Grada da tamo smjestimo još jedan centar.

Vlahušić – kako ćemo napraviti Memorandum o razumijevanju sa Supernovom, a nije gotov, pa ni raspisan javni natječaj. Molio bih stvarno da još jednom pogledamo tu maketu i vidimo koliko je to i da nam Božo i Jelena reču je li to sukladno sadašnjem GUP-u.

Slavica Grkeš (DDS)– ajmo se malo spustiti na zemlju. ja svaki dan 4 puta na dan vozim u Gospino polje. neki dan sam ih vodila u Župu i sin mi je rekao: ja bih trenirao u Župi jer oni imaju svlačionicu.

Maro Kristić (MOST) – Raduje me da su riješeni imovinsko-pravni odnosi. Nije mi jasno nakon ovog izvješća s kojim legitimitetom ulazimo u sljedeći korak u Memorandum o razumijevanju. Ako je to obvezujući dokument, kako? A ako nije obvezujući, zašto onda uopće to potpisujemo? Nisam siguran da je ovo pravi način. Bojazan je kako ovoliki objekt uklopiti u prostor bez posljedica. Isto tako ovaj projekt treba promatrati integralno s planovima u DOC-u u Lapadu.

Franković – sljedeće je formiranje tijela od stručnjaka i koje će onda voditi korak 2. Imamo 3. puta: pravo građenja, koncesiju ili javno-privatno partnerstvo. Mi trebamo odabrati najbolji način za nas. U to tijelo uključeni će biti i urbanisti zbog prometa i drugih prostornih okolnosti. Prometna rješenja i Lapadska obala riješit će probleme prometa. To će raditi prometni stručnjaci. To je korak 2. Kad govorimo o trgovačkom prostoru to je komercijalna isplativost za izgradnju. Ja bih bio sretan da se izgrade svi ovi centri gospodine Capor jer se u tim centrima nešto događa, pa nemamo ni Lidl u gradu. Kad bi se ova četiri shopping centra realizirala sa vlastitim podzemnim garažama to je tisuću parkirališnih mjesta pod zemljom. Mislim da je to interes svih nas.

Capor – tih projekata o kojima Vi govorite sada nema, kako će funkcionirati promet mi to nigdje ne vidimo. Po svi urbanističkim principima ne dovlače se nova auta u centar grada. Moderni gradovi rade na Park’n ride sustave. Na tom stadionu neće vježbati djeca. Djeca će trenirati na pomoćnim terenima. Ne postoje urbanističke pretpostavke za ovaj projekt, a ova Supernova je ustvari Superstara, koja već 20 godina pokušava svoj interes realizirati u Lapadu.

Vlahušić – prvo treba vidjet ima li u Hrvatskoj projekt menadžera koji su sposobni ovo odraditi. Drugo trebamo povjerenstvo koje će pratiti taj projekt. Ali prvo večeras napravimo na Stradunu festu za Hrvatsku.

Vićan – samo da znate gospar Capor u ovim nefunkcionalnim uvjetima 8 mlađih kategorija ide stalno na natjecanja, a 4 kategorije starijeg uzrasta isto tako. imamo zaposleno 5 stalnih trenera i pet honoranih. Nijedan klub u županiji nema takvu tjednu aktivnost. Danas mi nemamo uvjete za natjecanje ni u ovoj ligi, a bolje uvjete imaju Župa i Gruda, a kamoli Zmijavci.

Grkeš – živim niti 30 metara zračne linije od stadiona. Kad se bude gradilo nama će bit teško. Treba o prometu dobro razmislit. Djeca mi ne treniraju u Gošku, jer nisu dovoljno dobri. Lakše ću odvest djecu u Gospino polje, nego što ću u Župu po obične gaće od dresa.

Jasmin Deraković je kazao kako će se s ovim projektom otvoriti novih 1000 mjesta.A istaknuo je kakao Dubrovniku treba dobar centar s vrhunskim markama. Pitao je Srđevce jesu li protiv nogometnog igrališta.

Potrebica je pitao vijećnike kako bi se danas glasovalo i raspravljalo da se treba odlučiti o gradnji Excelsiora ili Argentine.

Capor je replicirao i kazao kako postoje prostori u Gradu gdje mogu biti centri, a što se tiče radnih mjesta tako su obećavali golferi na Srđu.

Selmani – mi smo za nogometno igralište, ali Strategija sporta koja postoji savjetuje da se stadion ne gradi na ovoj lokaciji. Građani žele igralište u Gospinom polju. Od gradonačelnika čujemo kako treba izraditi prometno rješenje, a od Vićana čujemo kako trebamo sa Supernovom odmah izraditi Memorandum o razumijevanju. I ne znam je li uopće moguće u Hrvatskoj dati javnu nekretninu nekome na 50 godina. Mi jesmo za nogometno igralište, ali pod razumnim uvjetima.

Vićan – moguće je dati u zakup prostor na 50 godina. Gospino polje nije u vlasništvu grada, Lapad jest, a Memorandum proizlazi iz javnog poziva. Moja rasprava nije u nesrazmjeru s onim što govori gradonačelnik.

Selmani – meni je jasno što Vi govorite, ali kad napravimo Memorandum o razumijevanju, drugoj strani dajemo legalitet. Sve pravnike koje sam kontaktirao rekli su mi da je nemoguće dati u zakup zemljište na 50 godina.

Capor – mene zanima je li ovaj projekt ozbiljan ili je ovo samo projekt igračka dodijeljen Vićanu da se igra.

Vićan – ja tebi Capor ne mogu pomoć da ne spominjem specijalista u našoj bolnici, a kolega Selmani vi tim pravnicima recite da od pravva imaju samo diplomu.

Škrabić – ja se ne bih složio da nam centar ne treba, a ni da je tržište nedovoljno. Mislim da nam ovaj projekt treba, ali da trebamo prometno rješenje dobiti.

Capor – ovakva mjesta se nalaze uvijek van grada jer zakrčavaju promet, ajmo razgovarati o kvaliteti života.

Rasprava o Areni Lapad u 13 sati i 21 minutu je završila, bez glasovanja.

Prijedlog odluke o privremenoj zabrana izvođenja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika i Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Grada Dubrovnika namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u 2023. većinom glasova su prihvaćene.

Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Dubrovnika također je prihvaćen ali jednoglasno.

Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra Grada Dubrovnika za potrebe izgradnje podsustava odvodnje otpadnih voda naselja Komolac i Čajkovica, KS Komolac i KS Čajkovica i vodoopskrbnog cjevovoda Komolac – Gruž, prihvaćena je jednoglasno.

Prijedlog programa održavanja komunalne infrastrukture u 2023.

Za raspravu se javila Petra Marčinko, koja je kazala kako je ovaj plan neprilagođen situaciji na terenu i nesposobnosti aktera na terenu da ga provedu.

-Primjer je raspored čišćenja ulica, koji se ne provodi. Treba promislit je li ovaj plan treba prilagoditi uvjetima na terenu. Upitno je i održavanje nasada. Građani pitaju što će se napraviti u Bogišićevom parku i u parku Gradac, gdje se ništa ne radi, a ovdje piše da se uređuju i nasipaju staze. Bili smo svjedoci sječe drveća u blizini zidina, a stabla se neće nadoknaditi. Mi planove radimo, a realizacija izostaje. Krajobrazna studija nam navodi ove probleme koje nenadoknađivanje i nadopuna zelenila donose. O zelenilu se nitko u gradu ne brine. Posjeći drvo u Dubrovniku znači posjeći nešto staro 30 godina, a vremena je malo. Zbog svih ovih razloga odbit ćemo ovaj plan, rekla je Marčinko.

Bonačić -Obradović – kamperi na plažama, čišćenje ulica i šuma to se ne radi po ovom planu. Održavanje dječjih igrališta također. A ulice nam izgledaju kao šahovnice zbog saniranja rupa.

Točka je prihvaćena većinom glasova, kao i Prijedlog programa obavljanja drugih komunalnih djelatnosti.

Prijedlog programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2022.

Petra Marčinko (SJG) tražila je izuzeće od glasovanja zbog poslovnih interesa.

Grkeš je pitala može li jedan subjekt imati potporu za događanja i od Grad i od TZ-a. Odgovoreno joj je kako može.

Bonačić -Obradović je kazala kako bi bilo dobro da uz odluku ide i popis primljenih i odbijenih projekata.

Capor – imam samo jednu primjedbu. Među programima nalazi se i predavanje akademika Paara, koji tvrdi kako ne postoje klimatske promjene. To mi je sporno.

Točka je jednoglasno prihvaćena.

Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o visini zakupnine za korištenje javnim površinama

Vlahušić – prihvatit ću ovu odluku jer vraćamo cijene zakupa za 10 posto, kako je to bilo prije korona krize. Razina povećanja cijene od 2016. do 2019. ovaj je prihod povećan za 145 milijuna kuna, a mene sude da se moglo i više jer je Revelin, procijenili su mogao zaraditi više.

Jednoglasno je usvojena odluka..

Prijedlog zaključka o načinu i uvjetima sudjelovanja roditelja-korisnika usluga u cijeni programa predškolskih ustanova

Vlahušić – moj prijedlog je da odluka počne od 1. siječnja i da treće dijete ima besplatan vrtić. To nije moguće sad ispraviti jer je točka vezana uz izglasani proračun. Točka je većinom glasova prihvaćena.

Prijedlog zaključka o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa obveznika Vjekoslava Čižeka i Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Dodatka br. 3 Ugovora o pružanju komunalne usluge i naknade troškova prijevoza putnika u javnom prometu, jednoglasno su prihvaćene, kao i Prijedlog zaključka o sklapanju ugovora o najmu stana sa slobodno ugovorenom najamninom s Općom bolnicom Dubrovnik te Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Ugovora o ustupanju javnih parkirališnih površina za organizaciju javnih parkirališta u 2023. godini s društvom Sanitat Dubrovnik d.o.o.

Prijedlog zaključka o sklapanju Ugovora o osnivanju prava služnosti postavljanja privremenih geotehničkih sidara za dio nekretnine čest.zem. 1213/1 k.o. Dubrovnik površine 510 m2 na rok od dvije godine s društvom Atlanska plovidba d.d. je prihvaćen jednoglasno.

Prijedlog zaključka o sklapanju Ugovora o osnivanju prava služnosti postavljanja privremenih geotehničkih sidara za dio nekretnine za dio čest.zem. 2446/1 k.o. Dubrovnik površine 124,6 m2 i za dio čest.zem. 2446/2 k.o. Dubrovnik površine 144,7 m2 s društvom Jadranski luksuzni hoteli d.d. također je jednoglasno prihvaćen.

Prijedlog zaključka kojim se daje suglasnost investitoru ANNA NAVIS d.o.o. na iskazanu namjeru financiranja troškova rekonstrukcije dijela ulice Žrtava s Dakse i parka s javnim parkiralištem i o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o načinu financiranja troškova rekonstrukcije

Nikša Selmani je molio da gradonačelnik razjasni o čemu se ovdje radi.

Gradonačelnik je kazao kako vlasnik Vile Salvator ima projekt uređenja ulice i želi to i financirati. Njihov je benefit uređena ulica nakon što na svojoj parceli izgradi objekt. On ima problema sa susjedima, morat će se s njima dogovoriti oko buduće radnje, to o nama ne ovisi. Visine su tamo definirane , to je zona niskih zgrada.

Selmani – mi imamo drugačije informacije. Problem je uređenje parkinga i dobivanje kolnog puta, umjesto sadašnje pješačke zone.

Stanje sad i stanje iza zahvata pogledajte na slikama.

Sadašnje stanje
Sanje iza zahvata

Capor – ovdje se vide čempresi visine 20 metara, kojima treba barem 10 godina da izrastu. Mi sad gradimo kolni prilaz do Vile Salvator, koja sad nema takav prilaz, nego pješački koridor. Mi gradimo dvosmjernu ulicu za potrebe ovog investitora, a park se svodi na park između dvije ceste. Ovo je sad genijalan prostor za susjedstvo i druženje. Nema ove prometnice u GUPU ni u prometnoj studiji.

Gradonačelnik – ovdje govorimo o kolnom prilazu, ne o cesti. ovo je slijepa ulica koja nema nastavka. Ovo je sad ovako i tako će i ostati. Prilaz je isti, samo će izgledati bolje i ljepše. U materijalima sve stoji. To je jedna traka, parking mjesta i šetnica kroz park od početka do kraja.

Capor – nije sve isto jer se ova cesta spaja na cestu prema Uvali Lapad. Ovo bi bila priprema za podzemnu garažu i zgradu od 5 katova. Meni je sporno što se pješačka staza pretvara u cestu, a pješacima ostavljamo uski prolaz kroz park.

Franković- nekad se zapitam što meni ovo treba u životu da moram slušat ovakve izjave gospodina Capora. Ako ste Vi tamo bili, recite mi kako čovjek sad ulaziu tu ulicu. Nelegalno preko semafora. Sa ovim se dobiva legalni ulaz i izlaz, parkirna mjesta i pješačka staza. Investitor tamo sukladno GUP-u može graditi što želi. Zemljište tamo ima kolni pristup, a problem ima sa stanarima, ali to nije naš problem. Ja mislim da je ovo dobro za stanovnike.

Vlahušić – postoji projekt rekonstrukcije ove ceste da se s obje strane napravi trotoar s obje strane. Mislim da nam ovaj projekt treba razjasnit pročelnik Medović i da je ovo preuranjeno pred nas došlo.

Kristić – meni je dvojbeno da je ovdje investitor sebi osigurao kolni pristup, koji sad nema. On sada ne bi mogao dobiti dozvolu, jer nema uređen parking. Ovo nije velika investicija, koju Grad može i sam financirati, a investitoru dajemo mogućnost gradnje, koju sad nema.

Gradonačelnik – zgrada ima kolni pristup, a investitor javni parking ne može koristiti, mora izgraditi svoja parking mjesta. Ovaj projekt košta 600 000 kuna, koje mi možemo sami platiti. Sad je neuređeno, a ovo mi izgleda kao dobro rješenje.

Capor- mislim da smo se složili da ne ostaje sve isto i identično. ovo je usluga tvrtki Anne Navis. Ako stanje ostane ovako, investitor ne može zakonito pristupiti čestici, osim ako se nelegalno u rikverc spušta na semafor. Mi im ovim rješenjem to omogućavamo pod cijenu ukidanja pješačke zone i pretvaranjem iste u prometnicu.

Franković – investitor je dobio prometne uvjete za zgradu, to im nije sporno za dozvolu. Ali ja ću sad povući točku, a onda ću direktno pitati stanovnike te ulice što oni misle. i napravit ćemo što misle stanovnici.

Gradonačelnik je točku povukao sa dnevnog reda.

Prijedlog zaključka kojim se daje suglasnost investitoru MONDO TRADE d.o.o. na iskazanu namjeru financiranja troškova izgradnje komunalne infrastrukture,  kolno – pješački priključak Mokošica – priključak na ulicu uz Jadransku cestu i o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o načinu financiranja troškova navedenog zahvata je prihvaćena jednoglasno.

Prijedlog zaključka o razvoju i unapređenju projekta Dubrovačke kartice (Dubrovnik Card).

Đuro Capor (SJG) predložio je dva amandmana jedan koji predviđa da se Ustanova grada ne namjenjuju za produljivanje sezone.

-Mislimo da taj prihod, na primjer Liberasa ostaje Libertasu i da se koristi za poboljšanje usluge građanima. Drugo je da se 5 posto sredstava namijeni otkupu nekretnina u Gradu. Potrebno je spasiti ugroženu funkciju stanovanja u Gradu. Zašto ne bismo dio novca od Dubrovnik passa odvojili za otkup nekretnina za stanovanje u Gradu. Ukoliko to ne napravimo nestat će nam stanovnici iz Grada, kazao je Capor.

Vlahušić – od zidina i Passa se planira prihod od 14 milijun eura. Ovaj prijedlog da se dio odvaja za živi grad to je dobro. Pedeset posto ostaje živom gradu, a ostalo ide u proračun grada. Što će DPDS raditi sa 150 milijuna kuna godišnje, sad bi trebalo donijeti novi zakon da preraspodijelimo sredstva.

Maslać – zahvaljujem na amandmanima. Libertas je već u svakom slučaju dobro prošao jer dobiva od svakog passa novac. Intencija je da se smanji pritisak na Zračnu luku, zimi imamo manje, a ljeti imamo puno letova. Mi želimo potaknuti letove zimi uz sufinanciranje. Cilj je proširiti zimu da bi se smanjio pritisak ljeti. Pet posto nije tema za ovu odluku. Sve to je obuhvaćeno drugim aktima Grada. Nadamo se da će ovo biti pozitivan primjer upravljanja destinacijom.

Capor – ukoliko se dobiva ulaz u muzeje na zidine, njega stvaraju kultura i baština. Meni je logično da se taj novac ulaže u ono što je turizmom najugroženije.

Vlahušić – mi imamo sasvim dovoljno alata da kao razumi ljudi kaže da 50 posto sredstava ide u određenu namjenu.

Maslać – jasan mi je taj stav kupovine nekretnina. Grad je zimi mrtav, samim poticanjem sezone i zimi, grad lakše živi. Samim time ćemo generirati više novca. Moramo generirati više prihode, kako bi mogli trošiti na ono što vi predlažete. Ako zimi ima puno više destinacije i naši ljudi koji ljeti rade će moći poći u te destinacije.

Marčinko – projekt Du Carda treba podržati, to je jedan od prijedloga koji smo dobili. Predstavljeni prijedlog odluke donosi malo konkretnog. . Kolege su već iznijele da bi po nama ti prihodi trebali biti alocirani prema kulturnim ustanovama. Predloženi prijedlog je konvencionalan i nije prilagođen digitalnoj prodaji. Predlažemo da se prijedlog razradi u unutar Povjerenstva koje je navedeno u petoj točki.

Glasovnje o amandmanima Đura Capora.

Točka je usvojena.

Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za verifikaciju Programa za provedbu urbanističko-arhitektonskog natječaja za idejno rešenje Pastoralnog centra Svete Obitelji – Nova Mokošica.

Prijedlog odluke o načinu iskazivanja cijena roba i usluga koje se ne iskazuju u decimalama ili se iskazuju u jednoj decimali

Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o komunalnim djelatnostima i prganizacijskim oblicima obavljanja komunalnih djelatnosti

Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o drugim komunalnim djelatnostima na području Grada Dubrovnika

Dnevni red je ovim iscrpljen i sjednica završena.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica najavio je još jednu sjednicu do kraja godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA