31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPRORAČUN ZA 2023. Franković pojasnio kako će se u gradskoj blagajni naći...

PRORAČUN ZA 2023. Franković pojasnio kako će se u gradskoj blagajni naći 86 milijuna eura

U gradskoj vijećnici gradonačelnik Mato Franković predstavio je prijedlog gradskog proračuna za sljedeću godinu, koji će biti izražen po prvi put u eurima. Ukupni proračun će iznositi 86 525 621 eura. Gradonačelnik je istaknuo kako, poučeni iskustvom prethodnih godina, kada se znalo dogododiti da mjesecima niti jedna kuna ne bude uplaćena na račun Grada, ova gradska uprava čuva zalihu od 95 milijuna kuna, kojom bi u slučaju nepredviđenih situacija mogla tijekom 3 mjeseca pokriti svoje obveze.

Franković je također naglasio kako je proračun realan i kako u njemu nema projekata za koje već nisu osigurane financije.

-Planiraju se još mnogi drugi projekti, koji će biti financirani iz EU fondova, međutim ugovori o financiranju nisu potpisani, pa smo te projekte zasad izostavili iz proračuna. Kako se ugovori o financiranju budu potpisivali radit ćemo rebalanse, istaknuo je Franković, koji je prikazao i kratak pregled rasta proračuna u njegovom mandatu od 2017. do 2019. te veliki pad u dvije pandemijske godine ističući kako su se u 2022. financije Grada stabilizirale.

PRIHODI

Kad je riječ o prihodima, oni su se planiraju u iznosu od 28 724 000 eura od poreza i prireza, zatim 5,9 milijuna eura od imovine, najviše od zakupa poslovnih prostora. Među ostalim prihodima izdvojit ćemo 9,8 milijuna eura od zidina te od ulaznica za Muzeje 863 000 eura, kao i prihod od Odjela za komunalno, većinom od komunalnih doprinosa i komunalne naknade u iznosu od 14 milijuna eura.

GDJE JE AZIL ZA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE?

Na novinarsko pitanje gdje je u proračunu Azil za nezbrinute životinje za koji je nedavno izdana i građevinska dozvola, Franković je odgovorio kako još nije raspisan natječaj EU fondova na koji će se azil prijaviti, ali da će se on u 2023. početi graditi i to u punom kapacitetu za smještaj 300 pasa. Na koji natječaj i za koji fond će se Azil prijaviti, gradonačelnika nije htio odgovoriti.

Gradonačelnik očekuje i značajan porast prihoda od koncesija za pomorsko dobro u sljedećoj godini jer se očekuje da će novim Zakonom Grad moći dodjeljivati i naplaćivati te koncesije, što dosada nije mogao.

PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE

Franković je istaknuo kako će se u 2023. potpuno implementirati projekt participativnog budžetiranja.

-Naši će sugrađani glasati po kotarima i mjesnim odborima za projekte cijelu godinu i proračun za 2024. bit će kreiran tim rezultatima. Ovo je jedinstven projekt, koji se sad provodi u sedam osnovnih škola, kazao je gradonačelnik.

Na novinarsko pitanje koji su prijedlozi stigli na Javni poziv, koji je Grad za proračun 2023. objavio i hoće li se neki od tih prijedloga prihvatiti, Franković je odgovorio kako je pristiglo 7-8 prijedloga na koje će se predlagateljima poslati odgovori, ali detaljnije o tim prijedlozima nije izvijestio.

IZVLAŠTENJE TEŠKO 9,7 MILIJUNA EURA

Kad je riječ o rashodima Grad planira u 2023. potrošiti 9,7 milijuna eura na otkup, odnosno izvlaštenje zemljišta i to za izvlaštenje zemljišta za novu cestu za Nuncijatu, TT bloka na Osojniku, nove ceste za Montovjernu te ceste Osojnik – Ljubač.

-U 2022. završili smo izvlaštenja zemljišta na Lapadskoj obali i na području ceste Tamarić u Mokošici.

Grad Dubrovnik kreće i u obnovu gradskih stanova i prostora.

-U prošloj godini došli smo u posjed 11 stanova. Počeli smo s obnovom stana u Ulici Josipa Pupačića, koji je dodijeljen obitelji našeg preminulog vatrogasca. Za sad nam je plan renovirati još 4 stana od čega dva u povijesnoj jezgri. Svi su naši stanovi u lošem stanju, plan je obnova.

Franković je naglasio kako očekuje da će do kraja ove godine biti realizirano sklapanje ugovora o ustupanju nekretnina u vlasništvo bez naknade za 28 hrvatskih vojnih invalida.

POVEĆANJE PLAĆA U KULTURI I VRTIĆIMA

U 2023. povećat će se plaće djelatnicima kulturnih ustanova u vlasništvu Grada i to za 11 posto, što će rashod za kulturu povećati za više od milijun eura. Dubrovačka baština iz gradskog proračuna dobit će oko 200 000 eura, a gradonačelnik se nada da će ovo trgovačko društvo uskoro postati financijski neovisno.

Kulturne ustanove dobit će i značajno više novca za programe od čega najviše Ljetne igre, Orkestar i Kazalište.

Zavod za obnovu iz gradskog će proračuna dobiti 495 000 eura za provođenje Plana upravljanja i cijeli niz obnova.

Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo u rashodima nosi čaj 17 milijuna i 876 tisuća eura. Gradonačelnik je najavio povećanje plaća za odgojiteljice u gradskim vrtićima, kao i povećanje subvencija za privatne vrtiće.

Ove godine u proračun po prvi put ulazi i Dom za starije “Ragusa” sa iznosom od 132 723 eura. Vjerujem da ćemo nakon natječaja ministarstva započeti izgradnju doma ispod bolnice.

Za sport će se izdvojiti oko – 2 milijuna eura.

Gradonačelnik je najavio i nove subvencije Grada za vlasnike privatnih kuća koji žele ugraditi solare u iznosu od oko 200 000 eura.

PROSTORNI PLANOVI

Za izradu novog PPU-a izdvojit će se 97 000 eura, a za novi GUP 77 100 eura.

U narednoj godini u financijskom planu nosi se UPU Koločep, UPU Suđurađ, UPU Mali Zaton, UPU Orašac 2, UPU turistička zona Zaton, UPU Pobrežje te usvajanje UPU-a Sv. te izmjene i dopune UPU-ova Babin kuk, Gruški akvatorij i Radeljević – Libertas.

INVESTICIJE

U komunalnom odjelu najveći iznos nosi modernizacija javne rasvjete u iznosu od 7 milijuna. A gradonačelnik je naglasio kako 2023. kreće druga faza posebnog prometnog režima oko Grada. Najavio je obnovu površinskog sloja asfalta na mostu na Ombli, nakon proljetnih bura.

U studenom 2023., rekao je gradonačelnik, bit će gotov projekt Lapadske obale za koji u proračunu nosimo 49 milijuna kuna iz EU fondova. Najavio je i skoru gradnju dvorane u Gospinom polju, kao i sportske dvorane u Orašcu, ali i ceste Tamarić, koja je preduvjet za nadogradnju vrtića i škole u Mokošici.

Gradonačelnik se nada da će već ove godine početi obavljanje pogrebnih obreda na Dupcu, dok se sljedeće godine planira i izgradnja sakralnih objekata.

Gradonačelnik je posebno naglasio novi projekt Centar za pružanje usluga u zajednici, koji bi djeci i odraslima oboljelima od autizma, prvenstveno, a onda i s drugim poteškoćama u razvoju omogućio i dostupniju rehabilitaciju, socijalizaciju, ali i stanovanje u zajednici.

-Čekamo još očitovanje Ministarstva kulture na lokaciju koju smo odabrali, projekt imamo, a kad sve bude gotovo, obavijestit ćemo javnost, rekao je Franković.

IMPERIJAL, SKLONIŠTE ZA BESKUĆNIKE I ARENA LAPAD

Franković je među projektima nabrojio i realizaciju uređenja serpentina prema Srđu, a to je potaklo pitanje obnove tvrđave Imperijal.

-Trenutno je u tijeku arbitraža u Zagrebu, koju je pokrenuo Razvoj Golf. Tužili su nas za neovlašteno raskidanje koncesije. Dok to ne završi neozbiljno je praviti planove obnove, rekao je gradonačelnik.

Na pitanje što je sa skloništem za beskućnike, gradonačelnik je rekao kako se očekuje raspisivanje natječaja za financiranje socijalnih projekata dokraja godine na koje će Grad prijaviti projekt uređenja skloništa.

Na pitanje koliko je trenutno novaca na gradskom računu, Franković je odgovorio kako na računu Grad čuva 95 milijuna kuna zalihe u slučaju nepredviđenih situacija.

Na pitanje da komentira priopćenje bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića o Areni Lapad, Franković je odgovorio kako Vlahušić u životu nije napravio ni kvadrat nogometnog terena.

-Arena Lapad nije u proračunu jer će se graditi privatnim, a ne javnim sredstvima. Mi već imamo tvrtku koja je ozbiljno zainteresirana. O tome ću izvijestiti detaljno na Gradskom vijeću, zaključio je Mato Franković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA