26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiIstraživanje o utjecaju turizma na priuštivost nekretnina profesora Nebojše Stojčića proglašeno najboljim...

Istraživanje o utjecaju turizma na priuštivost nekretnina profesora Nebojše Stojčića proglašeno najboljim znanstvenim radom

Na netom završenoj konferenciji EURA 2023 – The European City: A practice of resilience in the face of an uncertain future koja se od 22 do 24. lipnja održala u Reykjaviku na Islandu nagradu za najbolji znanstveni rad odnijelo je istraživanje „The effect of tourism activity on housing affordability“ našeg redovitog profesora Nebojše Stojčića s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju nastalo u koautorstvu s Josipom Mikulićem, Maruškom Vizek, Anitom Čeh Časni i James E. Payneom. Riječ je o konferenciji koju organizira EURA (European Urban Research Association), a rad  je dobio priznanje u konkurenciji preko 200 radova iz svih dijelova svijeta.

Istraživanje se bavi utjecajem sezonalnosti i koncentracije turizma na priuštivost nekretnina i nastalo je u sklopu projekta TOURCRO – Predobro da bi bilo istinito? Učinak turizma na tržište nekretnina u Hrvatskoj financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost. Empirijska analiza, proizvod suradnje znanstvenika Ekonomskog instituta Zagreb, Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, Ekonomskog fakulteta Zagreb i Instituta za turizam empirijski je dokazala na populaciji hrvatskih gradova i općina tijekom deset godina dugog razdoblja kako porast sezonalnosti i ukupne ranjivosti destinacije na turizam negativno utječu na priuštivost nekretnina za lokalno stanovništvo te tako tijekom duljeg razdoblja potiču gentrifikaciju i pad društvene održivosti.

Riječ je o istraživanju koje je već našlo mjesto u prestižnom znanstvenom časopisu Annals of Tourism Research, jednom od tri vodeća svjetska znanstvena časopisa iz područja turizma i najviše rangiranom svjetskom znanstvenom časopisu iz područja sociologije.

Podsjetimo, ovo je već četvrto priznanje znanstvenicima Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku za izvrsna znanstvena i nastavna postignuća u manje od dva mjeseca!

FOTO: Arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA