25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiIndeks gospodarske razvijenosti županija – Zagreb odskače po obrazovanju, a Dubrovačko-neretvanska je...

Indeks gospodarske razvijenosti županija – Zagreb odskače po obrazovanju, a Dubrovačko-neretvanska je najzdravija

Sve veći opseg javno dostupnih podataka o društvu, gospodarstvu i socijalnoj slici Hrvatske na županijskoj razini, osim što je jasan pokazatelj kako nas članstvo u Europskoj uniji potiče da sve detaljnije promatramo Hrvatsku i njezine razvojne potencijale, povod je da HGK predstavi novo i prošireno izdanje Indeksa gospodarske razvijenosti županija koji je prvi put predstavljen 2017. godine.

– Indeks se sastoji od 46 indikatora podijeljenih u deset područja kako bismo ocijenili strukturne faktore, faktore efikasnosti te inovativnosti. Riječ je o demografiji i stanovanju, makroekonomskom okviru i institucijama, infrastrukturi i prometu, okolišu i zelenoj tranziciji, zdravlju, osnovnom i srednjem obrazovanju, visokom obrazovanju, efikasnosti tržišta rada, tehnološkoj spremnosti ali i poslovnoj sofisticiranosti i poduzetništvu kao ključnim indikatorima uspješnosti našeg društva u cjelini – izjavio je na predstavljanju nove usluge na manifestaciji Dubrovnik EXPO glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja.

Županijski indeks gospodarske razvijenosti idealan je alat za poslovno planiranje ili investitore koji su odabrali Hrvatsku za poslovni iskorak, ali trebaju donijeti odluku temeljenu na provjerenim informacijama o tome gdje locirati pogon ili središte aktivnosti. Usporedbom s ostalim županijama otkriva donositeljima odluka i provoditeljima lokalnih i nacionalne politike gdje ima najviše smisla alocirati ograničeni politički i administrativni kapital. Također, četiri puta godišnje glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja i stručnjaci Odjela za financijske institucije i makroekonomske analize objavljuju novi analitički tekst koji u detalje raščlanjuje jednu od kategorija županijskog indeksa.

Najdetaljniji uvid u razvijenost hrvatskih županija

Na predstavljanju održanom u sklopu Dubrovnik EXPA, centralnog događaja međusektorske suradnje u području obrazovanja, predstavljene su neke zanimljive činjenice o stupnju razvoja i specifičnostima pojedinih županija. Tako je primjerice, u kategoriji „Okoliš i zelena tranzicija“ najrazvijenija Koprivničko-križevačka, dok je najzdravija županija Dubrovačko-neretvanska. Kod makroekonomskog okvira i institucija, Istarska i Zadarska županija imaju najviše stope rješavanja predmeta na županijskim sudovima dok su prema pokazatelju Udjela EU sredstava u financiranju lokalnih proračuna najefikasnije Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Ličko-senjska županija. U visokom obrazovanju, Grad Zagreb očekivano odskače a slijede ga Splitsko-dalmatinska županija, Osječko-baranjska te Zadarska županija. Interesantno je da je Istarska županija nisko rangirana u obrazovanju općenito, nalazi se na 12. mjestu u osnovnom i srednjoškolskom, te na zadnjem mjestu u visokom obrazovanju, međutim, ima najefikasnije tržište rada nakon Grada Zagreba.

– Svrha novog i ažuriranog Indeksa je ukazati na područja gdje bi pojedine županije ograničen politički i financijski kapital trebale uložiti ne bi li unaprijedili uvjete poslovanja i života. S tim smo konstruktivnim pristupom pokrenuli reviziju Indeksa gospodarske razvijenosti županija i razvijat ćemo ga u nadolazećim godinama kako se sve više statističkih podataka bude objavljivalo o županijama i njihovim gospodarstvima – zaključio je Šaravanja.

Nova usluga dostupna je na Digitalnoj komori HGK

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA