32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiHZJZ objavio upute za održavanje ovogodišnje državne mature

HZJZ objavio upute za održavanje ovogodišnje državne mature

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjske vrednovanje obrazovanja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradio je upute za provedbu ovogodišnje državne mature. U uputama je među ostalim navedeno, da će učenicima i osobam koje sudjeluju u provedbi državne mature koji razviju simptome koji mogu ukazivati na obolje od COVID-a 19, pristup biti omogućen samo uz predočenje negativnog PCR nalaza ili negativnog antigenskog testa koji ne smije biti stariji od 48 sati.

U uputama se navodi kako u provedbi ispita državne mature sudjeluju pristupnici odnosno učenici, djelatnici škola i druge osobe kojima je iznimno omogućen ulaz u školu poput djelatnika NCVVO-, osobnih pomagača. Na ispite državne mature ne smiju doći učenici i djelatnici škola koji su su pozitivni na COVID-19, odnosno izrečena im je mjera samoizolacije te osobe koje pokazuju znakove bolesti koji mogu ukazivati na COVID-19 poput kašlja, poteškoća u disanju, glavobolje, povišene temperature i poremećaj osjeta njuha te će tim osobama ulaz biti omogućen samo su predočenje negativnog PCR nalaza ili brzog antigenskog testa koji ne smije biti stariji od 48 sati.

“Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita učenici kojima je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije trebaju se žurno javiti školi (razredniku, ispitnomu koordinatoru ili ravnatelju škole), a kandidati Nacionalnomu centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja”, navedeno je u uputama.

Propisane su i određene mjere opreza. Tako se pristupnicima, djelatnicima uključenima u provedbu ispita, osobnim pomagačima u razdoblju prije prvog ispita te do dosljednog ispita preporučuje se, koliko je to moguće s obzirom na druge životne obveze i okolnosti, pridržavanje pravila koja smanjuju mogućnost zaraze poput pridržavanja socijalne distance i pojačane osobne higijene te izbjegavanje većih okupljanja.

“Pristupnici i ostali sudionici koji u razdoblju u kojemu se polažu ispiti državne mature razviju respiratorne simptome ili povišenu tjelesnu temperaturu dužni su o tome telefonom obavijestiti liječnika obiteljske medicine i slijediti daljnje upute liječnika. Pristupnici o navedenome moraju obavijestiti liječnika obiteljske medicine i školskoga liječnika (obavještavanje epidemiološke službe slijedi prema indikaciji). Ako se nakon pisanja ispita državne mature utvrdi zaraza nekoga sudionika sa SARS-CoV2, postupa se sukladno uputama epidemiološke službe”, stoji u uputama.

Kad je pak u pitanju samo održavanje ispita navodi se kako se pisani ispit provodi u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata, a ako buka i vremenske prilike to dopuštaju s otvorenim prozore, pri tome izuzetak slušani dio ispita iz stranih jezika na kojima je potrebno zatvoriti prozore kako bi se smanjila razina buke. Pristupnike će na stolu dočekati vrećica s ispitnima materijalima kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Predviđeno je i da će pristupnici će u prostoriju ulaziti jedan po jedan, a da će sjedati na mjestima sukladno raspredu koji se nalazi na ulazu u prostoriju. Razmak među učenicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti minimalno 1.5 metara, a među kandidatima u ispitnim centrima najmanje 2 metra. Navedeno je i kako pristupnici tijekom ispita na radnom stolu smiju imali samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom, vlastiti kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale, a sve ostale predmete moraju staviti u svoje trebe te ih ostaviti na za to previđeno mjesto u ili izvan ispite prostorije. Ako pak zbog zdravstvenog stanja pristupnik tijekom pitanja ispita konzumira hranu ili slatkiše, odlaže ih na stol voditelja ispite prostorije i po potrebi konzumira izvan ispite prostorije, osim u slučaju kad pristupnik ima pravo na prilagodbu ispitne tehnologije i ispit polaže u izdvojenom prostoru, odnosno odvojeno od ostalih pristupnika.

“Sve prisutne osobe obvezno moraju nositi maske, osim osoba koje imaju izuzeće. Maska cijelo vrijeme mora prekrivati nos i usta. Pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika o izuzeću ne može polagati ispite državne mature. Pristupnicima čije zdravstveno stanje ne dopušta nošenje maske, što je školski liječnik ili liječnik obiteljske medicine utvrdio već tijekom godine, preporučuje se polaganje ispita s ostalim pristupnicima ili, ako je moguće organizirati, u izdvojenome prostoru. Pristupnik bez maske mora biti udaljen 2 metra u svim smjerovima od ostalih pristupnika i djelatnika ako je moguće na mjestu najbližemu zidu prostorije ili slično kako bi imao što manje osoba oko sebe. Tijekom provjere identiteta pristupnici trebaju nakratko skinuti masku na udaljenosti dva metra od osobe koja je zadužena za povjerenje osobne iskaznice. No, s obzirom na to da djelatnici škola poznaju učenike, navedeno je moguće izostaviti ako osoba koja je zadužena za provjeravanje osobnih iskaznica procijeni da skidanje maske nije potrebno”, stoji u uputama.

“Ako je pristupniku odlukom o prilagodbi odobrena stručna podrška osobnoga pomagača, ispit se provodi u izdvojenome prostoru i osobni pomagač nosi medicinsku (kiruršku) masku. Preporučuje se da osobni pomagač od pristupnika drži koliko je moguće veći razmak. Međutim, zbog potrebe neposrednoga rada i pružanja stručne podrške to se vjerojatno neće moći ostvariti, bilo da se ispit provodi u izdvojenome prostoru ustanove, u kući pristupnika ili u bolnici. Pristupnik kojemu je neophodna podrška roditelja ili osobnoga pomagača izvan prostorije u kojoj polaže ispit (tijekom odlaska na toalet i sl.) ima pravo na takvu pomoć na način da roditelj/osobni pomagač poštuje sve navedene obveze kao i za službene osobe uključene u provedbu ispita državne mature (držanje razmaka, pojačana higijena i sl.). Pristupnici koji zahtijevaju stručnu pomoć osobnoga pomagača i kojima je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije trebaju predočiti negativan PCR test koji ne smije biti stariji od 24 sata”, navodi se u uputama.

Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa možete pročitati ovdje.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA