32.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleHoće li Europa prepoznati antiratnu poruku hrvatske Mame ŠČ?

Hoće li Europa prepoznati antiratnu poruku hrvatske Mame ŠČ?

Od panegirika do zgražanja – široki je dijapazon osvrta na izabranu hrvatsku predstavnicu za pjesmu Eurovizije, no iza vizualno dominantnog dojma riječke grupe Let 3, mnogi su prepoznali snažnu angažiranu izvedbu s antiratnom porukom.

Hrvoje Cvijanović koji je, prema riječima prijatelja Pera Mrnarevića, dugo vremena proveo u Ukrajini pomažući tamošnjem stanovništvu, jednostavno je pojasnio pozadinu riječi:

-ŠČ (ruski Щ) pjesma Let3 o putinovskoj (“Majci”) Rusiji, najprimjereniji je estetsko-glazbeni hrvatski odgovor za pjesmu Eurovizije na tekuću rusku agresiju. Pa da malo dešifriramo tekst.

“Mama” se stalno ponavlja u pjesmi: “Mama kupila traktora, Mama ljubila morona” … “Mama” kao Majka Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je inače model traktora… Majka Rusija (pod)kupila Traktor (Bjelorusiju) iz koje je također pokrenuta agresija, i iz koje se zlo također širi (slično godinama “kupuju” koga god mogu … Inače, Putin je nedavno dobio od Lukašenka traktor za rođendan). Ukratko, Majka Rusija voli morona – Putina – malog krokodilskog psihopata, koji prijeti armagedonom, zbog kojeg mali čovjek odlazi u rat.

Tako to otprilike lirski vide Let3, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko-sarkastičan način opjevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Europe. Nedavno, u jednom od intervjua, kad su se pojavili u TV studiju s raketama na kojima je pisalo “Lenjin”, izjavili su da je Putin “primjer bahatluka koji misli da je planeta njegova igračka”. Tako govori band s lijevog spektra dok mnogi drugi šute! A što se tiče ostalih pjesama, uglavnom prilično isprazne i izlizane jadikovke o ljubavnim patnjama…a za to je bolje otvoriti ”Patnje mladog Werthera” – komentirao je Cvijanović izbor za Eurosong.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA