17 C
Dubrovnik
Naslovnica Politika HDZ: Radovi na brzoj cesti do aerodroma započinju za dvije godine, uspostavljena...

HDZ: Radovi na brzoj cesti do aerodroma započinju za dvije godine, uspostavljena brodska linija Dubrovnik – Lastovo, ide ugovor za Lapadsku obalu…

Jedna od glavnih tema današnje konferencije za medije koju je održao županijski HDZ bila je uspostava direktne brzobrdoske linije između Lastova i sjedišta Županije, Grada Dubrovnika. Osim ove teme,  predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik  i gradonačelnik Mato Franković spomenuli su brojne projekte koji se odvijaju u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Bačić je kazao kako su neki projekti završili, a svi oni projekti koje su dogovorili na svečanoj sjednici Vlade na svetoga Vlaha u Dubrovniku, su u realizaciji.

– Neki su u fazi rješavanja dokumentacije, ali u svakom slučaju u tim projektima ustrajavamo. Bitni, temeljni i kapitalni projekti kao što je Pelješki most je u vrlo visokoj fazi realizacije. U ovome trenutku nastojimo ga dohvatiti s rokovima u smislu izgradnje pristupnih cesta. Zračna luka je praktično završena. Što se tiče zahtjeva o izgrdanji punog profila autoceste do Dubrovnika, do kraja rujna će biti završena jer je u tijeku izrada studijske dokumentacije, studije utjecaja na okoliš kao pretpostavke, a onda jasno i financijskog projekta tog cijelog sustava autocesta do Dubrovnika – rekao je Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić je kazao kako je zadovoljan uspostavom brzobrodskom linijom Lastovo – Dubrovnik te je dodao kako je to linija koja će biti svakodnevna.

-Brza cesta Dubrovnik – Zračna luka, autocesta Osojnik – čvor metković i pelješka cesta od Pelješkog mosta do obilaznice Orebić, odnosno do Perne se pripremaju kroz projektnu i studijsku dokumentaciju. Projekti o lukama su vrijedni 600 milijuna kuna. Drugi projekti također idu dobro kao što su oni u dolini Neretve gdje krećemo i s obećanim projektom dnevne bolnice, izvođač radova je poznat, uskoro očekujemo i sami početak. Centar kompetentnosti u turizmu je također važan projekt, a očekujemo i preostalih 30 milijuna kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja za same radove na Vili Čingriji. Pripemamo dvije ribarske luke, sredstva su osigurana, ali moramo predati još i građevisnke dozvole. Dobili smo novi prekogranični projekt Hrvatska – Italija vrijedan 35 milijuna kuna i on kreće u provedbu. Osnovna škola Cavtat ide u realizaciju, dokumentacija je gotova, osigurana su sredstva. Također, potpisani su ugovori za radiološki uređaj za bolnicu koji se uskoro očekuje da će doći, gdje je Županija izdvojila dva i pol milijuna kuna. Županija je do sada za potrebe zdravstava vezano uz Covid-19 izdvojila nešto više od 10 milijuna kuna – kazao je župan Nikola Dobroslavić.

Gradonačelnik Mato Franković je kazao kako će se sljedeći tjedan potpisati ugovor o stopostotnom financiranju Lapadske obale, a projekt je vrijedan 70 milijuna kuna.

-Grad Dubrovnik je do sada realizirao u tri godine 300 milijuna kuna vrijedne projekte. Mislim da se radi o dobrim rezultatima, a sve ide u smjeru da ćemo do kraja mandata ove Gradske uprave povući više od milijardu kuna iz Eurospkih fondova za infrastrukturne projekte Grada Dubrovnika. Odlukom Hrvatskih cesta na inzistiranje Grada Dubrovnika sukladno sporazumu kreće se s rekonstrukcijom ceste Mali Zaton – Štikovica, poznato je da se radi o jednoj od najlošijih cesta, cesta koja nema nikakve nogostupe niti javne rasvjete. Odabran je izvođač Strabag i u utorak bi on trebao biti uveden u posao – rekao je na konferenciji Mato Franković.

-Županija priprema niz projekata koji se odnose na lučku infrastrukturu u ukupnom iznosu od 760 milijuna kuna. Uz osam lučkih projekata imao i dvije ribarske luke kao i rekonstrukciju županijske ceste na otoku Korčuli koja će se koristiti kao pristupna cesta novoj luci Korčula. Iz proračuna RH u naša lučka područja uložili smo preko 24 milijuna kuna – kazao je Joško Cebalo koji je još dodao kako će se sljedeći tjedan potpisati ugovor za projekt luke Donje Čelo na otoku Koločepu u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna.

Radovi na brzoj cesti do Zračne luke trebali bi prema riječima župana Dobroslavića početi kroz godinu i pol do dvije.

Na novinarsko pitanje što je s krizom u Hrvatskoj te kako je očito da svi projekti idu u dobrom smjeru, gradonačelnik Franković je komentirao kako problema ima puno, ali da su oni tu da rješavaju te probleme te da se koriste europski novci koji su na raspolaganju.

Na kraju su dodali kako se pripremaju za izbore, sastavljaju liste, a danas će se sastati i županijski odbor HDZ-a gdje će se prema Zagrebu uputiti predloženi kandidati za 10. Izbornu jedinicu, a koji će predstavljati Dubrovačko – neretvansku županiju. Bačić je dodao kako je HDZ stranka s najvećom podrškom javnosti i očekuju relativnu pobjedu, a još je kazao i kako ne strahuju od Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Župski bračni par je okrenuo novu stranicu života, a inspiraciju su pronašli u – Napulju

Tatjana i Čedomil Lukšić, župski je bračni par koji je odlučio okrenuti novu stranicu svog života i svoj životni stil prenijeli "na...

Odgovori iz Grada: Rijeku dubrovačku smatramo izuzetno bitnim područjem za zaštitu

Gradski vijećnik Maro Kristić upozorio je dubrovačku javnost i nadležne oko stanja u Rijeci dubrovačkoj, gdje se navodno devastira obala i prisvaja...

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI: prebacujemo se s druge strane Atlantika

Nakon čak 6 tjedana bavljenja europskom kinematografijom, ovo preostalo vrijeme prebacujemo se na drugu stranu Atlantika. To je dobra vijest...

Dubrovački turizam? – bez kruzera može, bez aviona nikako

Dubrovčani nemaju velika očekivanja od ovogodišnje turističke sezone. Otvaranjem granica i ublažavanjem mjera u nekim europskim zemljama nakon stagnacije brojke su počele...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić