31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiHDZ PREDSTAVIO KANDIDATE Plenković: Ne vidim da bi se na političkoj karti...

HDZ PREDSTAVIO KANDIDATE Plenković: Ne vidim da bi se na političkoj karti županije moglo nešto promijeniti

Uz nazočnost premijera Plenkovića, ministrica Vučković i Brnjac te predsjednika županijskog HDZ-a Branka Bačića, u hotelu Hilton Imperijal predstavljeni su večeras kandidati Hrvatske demokratske zajednice za župna, gradonačelnike i načelnike na predstojećim lokalnim izborima. U utrku za četvrti mandat na čelu županije ide Nikola Dobroslavić, a kandidaturu za mjesto njegovog zamjenika istaknuo je Joško Cebalo. Kad su pak gradovi u pitanju po novi mandati ide i gradonačelnik Franković, kao i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris te gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan. Za novi mandat na čelu Opuzena kandidirao se Ivo Mihaljević, dok je kandidaturu za čelnog čovjeka Ploča istaknuo Krešimir Šunjić. S obzirom na prethodno ostvarene rezultate, premijer Plenković istaknuo je kako ne vidi da bi se politička karta Dubrovačko-neretvanske županije mogla promijeniti. Župan Dobroslavić potvrdio je kako će biti nositelj liste za županijsku skupštinu te da na drugom mjestu navedene liste nalazi Blaž Pezo. Gradonačelnik Franković kazao je odgovarajući na novinarsko pitanje da Zrinka Raguž ne živi ilegalno u gradskom stanu već da njena majka ima stanarsko pravo.

„Prije četiri godine krenuli smo svi s ovoga istog mjesta. Siguran da je svatko od nas na svoj način tada izložio svoju viziju svog mjesta, a da danas vidi kako ga učiniti boljim mjestom na život. Na jednaki način sam i ja govorio što želimo napraviti u četverogodišnjem mandatu. Danas, četiri godine nakon, podnosimo račune svim našim sugrađanima, a istovremeno nudimo viziju za budući razvoj grada Dubrovnika. Iza nas su četiri zanimljive godine. Od izazova prekomjernog turizma do izazova deficita turizma. Sve se to dogodilo u kratkom razdoblju od četiri godine“, kazao je uvodno gradonačelnik Franković te dodao kako su kroz cijelo razdoblje isticali da je velike, strateške projektne ključno financirati putem EU fondova.

„Dubrovnik do 2017. godine nije iskoristio niti lipe iz EU fondova, a danas četiri godine nakon povukli smo preko milijardu kuna nacionalnih i sredstava EU. U svakom dijelu grada se vidi razlika i projekti koji su poboljšali kvalitetu naših sugrađana. Na jednak način pristupamo i budućem razvoju. Uskoro ćemo predstaviti jasan, mjerljiv, opipljiv, a istodobno realan program baziran upravo na EU sredstvima. Vjerujemo da nakon covid krize treba uvesti dodatno osnaživanje svih lokalnih proračuna, a istovremeno se okrenuti EU fondovima, jer su nam oni velika prilika da još više unaprijedimo kvalitetu života naših sugrađana. Kroz naš paket mjera jamčimo sugrađanima da ćemo u iduće tri godine povući 3 milijarde kuna bespovratnih sredstava“, kazao je Franković te naglasio kako je Dubrovniku potrebna stabilnost, znanje, jasno i transparentno upravljanje.

„U trenucima krize jasno smo pokazali sve od navedeno, kao i odgovornost i znanje u trenucima kad smo u godinu dana izgubili 150 milijuna kuna vlastiti prihoda, a istodobno pomogli gospodarstvo sa 150 milijuna kuna vlastiti sredstava, rasterećujući gospodarstvenike i pomažući im da prežive sezonu. Uistinu možemo reći da smo pokazali visoku odgovornost ali i transparentnost pri korištenju proračunskih sredstava. Sva društva u vlasništvu grada danas stoje deseterostruko bolje nego 2017. To govori o tome kako se upravlja sredstvima. Posljednjih tjedana često nas se proziva zbog kreditnog zaduženja. Nije se sramota zadužiti, sramota je ne znati vratiti i nemati plan, a istovremeno je sramota ne pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Zadužili smo se za 350 milijuna kuna u četiri godine mandata, za potrebe jasnih, nedvojbenih i strateških projekata grada. Ako uzmemo prosjek proračuna najuspješniji smo grad u Hrvatskoj kad je pitanje rast proračuna od 2017. do 2019. godine. Dupli proračun je bio 2019. u odnosu na 2017., kad smo preuzeli vlast. Na ovaj način se jasno i transparentno bori za gradske prihode. Od početka do kraja mandata građani su nam bili na prvom mjestu, a na prvom mjestu će nam i u narednom mandatu biti čovjek, njegova kvaliteta života, suživot s turizmom kao i stabilnost i financijski oporavak. Zahvaljujem svima koji su nam ukazali povjerenje. Vjeruje da smo svojim znanjem i iskustvom, ali i poštenjem pokazali kako se časno služi svom gradu“, zaključio je Franković.

Branko Bačić, predsjednik županijskog HDZ-a najavio je uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima te se zahvalio premijeru Plenković na podršci koju je ukazao izabranim kandidatima i naglasio kako je ovo već treći izborni ciklus u kojem premijer svojim dolaskom iskazuje podršku dubrovačko-neretvanskom HDZ-u.

„Iako službena kampanja još uvijek nije ni započela, naša kampanja po treći put kreće iz naše utvrde, Dubrovačko-neretvanske županije. Od 22 jedinice lokalne jedinice, njih 17, uključujući i samo županiju su pod upravom HDZ-a. Takvi rezultati ne padaju s nema, oni su rezultat dugotrajnoga rada županijske organizacije. Sjećam se vremena kad je županijom upravljao SDP, gradom HNS, ostale stranke drugim gradovima. Danas smo po tim mjerilima u vrhu županija Hrvatske. Želim istaknuti rad kojeg su prepoznali naši sugrađani i zbog toga nam daju podršku. Od 2012. održalo se 20-ak različitih izbora, a često smo bili apsolutni pobjednici. Tako povjerenje HDZ-a je rezultat prijateljstva, suradnje i međusobnog uvažavanju među nama. Niti je bilo afera, niti svađa, kao ni lomova. Imamo uzajamno poštovanje i suradnju koja je rezultirala mnogobrojnih uspjesima. Suradnja koju smo uspostavili s Vladom na čelu s premijerom Plenković rezultirala je u protekle četiri godine s preko 9 milijarda kuna uloženih u razne projekte. Projekte je trebao znati predložiti, pripremiti, ali je za njihovu realizaciju bila potrebna i politička volja. S tim izlazimo na izbore“, kazao je Bačić te dodao kako je Dubrovačko-neretvanska županije treća županija po indeksu razvijenosti te je jedina u prvih pet koja je pretrpjela agresiju u Domovinskom ratu.

Uslijedio je predstavljanje kandidata HDZ-a i partnera za načelnike općina na svibanjskim lokalnim izborima. To su: Franciska Jurišić Bačić – Blato, Nikola Knežić – Dubrovačko primorje, Vlatko Mratović – Janjina, Božo Lasić – Konavle, Nikola Krstičević – Kula Norinska, Anita Jančić Lešić – Lastovo, Igor Kršnić – Lumbarda, Đivo Mrket – Mljet, Tomislav Ančić – Orebić, Borislav Dominiković – Pojezerje, Smiljan Mustapić – Slivno, Petra Tomašić – Smokvica, Vedran Antunica – Ston, Jakša Franković – Trpanj, Maja Zlokić – Zažablje, Sivio Nardelli – Župa dubrovačka.

U ime načelničkih kandidata okupljenima se obratio načelnik Općine Konavle, Božo Lasić koji je naglasio da većinu kandidata osobno pozna te da se radi o vrijednim i poštenim ljudima, svjesnima svoje odgovornosti.

„Preuzeti odgovornost u ovim, teškim vremenima obilježenima pandemijom i neizvjesnošću vezanom uz predstojeću turističku sezonu, nije lako. Zahvaljujući tome što smo kandidati HDZ-a, koje je i predsjednik stranke danas došao podržati, vjerujem da ćemo izazove uspješno savladati. Zahvaljujem Vladi na ukazanoj pomoći, pogotovo prema gospodarstvenicima, kao i lokalnim jedinicama, kao bi mogle održali nivo komunalnih usluga za sve građene. Sve ovo je garancija kako ćemo i u narednom mandatnom razdoblju ostvariti sve ciljeve, u skladu sa stranačkim sloganom“ kazao je Lasić.

Potom su predstavljeni kandidati za gradonačelničke pozicije: Mato Franković – Dubrovnik, Andrija Fabris – Korčula, Dalibor Milan – Metković, Ivo Mihaljević – Opuzen, Krešimir Šunjić – Ploče.

U ime svih kandidata za vodeća mjesta u gradovima, okupljenima se obratio gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan.

„Ovo je pobjednički tim koji će osnažiti rad Vlade, kako bismo ujedinjeni i osnaženi radili na opravku Hrvatske. Pomoć koju dobivamo s nacionalne razine, obvezuje nas da stvorimo čvrstu lokalnu razinu, jer samo tako možemo stvoriti preduvjete za razvoj našeg društva ostvarujući strateške, nacionalne ciljeve, a ujedno se suočavajući s najtežim izazovima od osnutka države. Sada je vrijeme da započnemo još jedno poglavlje, da pokažemo da imamo potencijal biti ključan čimbenik koji stvara političku stabilnost, koji ima kvalitetni program te vrijedne ljude koji će osigurati gospodarski rast, uključenost i solidarnost“, kazao je Milan te istaknuo da vrijeme u kojem živimo traži povjerenje u sebe i vlastite mogućnosti.

„Samo odgovornim odnosom prema radu, ponosni na nasljeđe koje su nam ostavili naši preci i očuvali junaštvom naši branitelji možemo pridonijeti boljitku naše domovine. Uvjeren sam da su naše općine i gradovi kao i županije spremni za novo razdoblje napretka i da je još mnogo posla pred nama kako bi se i ovim okolnostima nastavili kretati naprijed i kako bi svakom stanovniku ovog djela Hrvatske osigurali dostojan život i perspektivnu budućnost. Polazeći od ostvarenih rezultata i našeg iskustva spremni smo ponovno preuzeti odgovornost. Pred svima nama stoji zadatak služiti građenima ove zemlje i voditi Hrvatsku u bolju budućnost. To u ovom trenutku može samo jedna stranka, HDZ. Kroz optimizam i vjeru, snagu zajedništva, kao temelj svakog uspjeha uvjeren sam da će naših sugrađani prepoznati da smo najbolji izbor“, zaključio je Milan.

Okupljenima se obratio i župna Nikola Dobroslavić, koji po četvrti put ide u utrku za poziciju čelnog čovjeka Dubrovačko-neretvanske županije, dok se za mjesto njegova zamjenika kandidirao Joško Cebalo.

„Ponovno tražimo potporu sugrađana za vođenje županije i za njen stabilan razvoj. U izbore idemo uz potporu nekoliko stranka u velikoj koaliciji. S tri stranke već surađujemo, dok su dvije naše novi partneri. Vjerujemo da će ta sinergija osigurati pobjedu kao i stabilan rast i razvoj županije. Nismo iznevjerili birače, stoga sam uvjeren u njihovu potporu. Imamo i izvrsne kandidate kao i odličan program koji ćemo predstaviti za nekoliko dana. Dosadašnji mandat, kao i prethodne obavljali smo odgovorno, ozbiljno, izvršavali smo program, nismo politizirali, bili smo iskreni prema građanima, slušali ih i služili im. Čuvali smo vrednote naše stranke, posebno one iz Domovinskog rata“, kazao je Dobroslavić te ponovio da je Dubrovačko-neretvanska županije među tri najuspješnije županije u Hrvatskoj.

„Rekorderi smo po korištenju EU fondova, kako je premijer istaknuo radi se o 7 milijardi kuna. Najbolji smo po gospodarskom korištenju pomorskog dobra. Sve obećano smo izvršavali. Osigurali smo regionalni status županije, kao i grada Dubrovnika. Danas smo bili na Pelješkom mostu čiji se radovi bliže kraju. Za njega smo se borili, a zahvaljujući Vladi on će uskoro biti realiziran i Hrvatska će biti spojena u cjelinu. Gradimo luke kako bi spojili otoke, nakon niza opstrukcija idu priprema za autoceste i brze cesta prema zračnoj luci i Perni. Sve smo to obećali, a sad izvršavamo. Brojni su projekti iza nas, a nove projekte razvijat ćemo i u novom mandatu. Gradit ćemo autocestu i brze ceste, zaštitit ćemo dolinu Neretve od zaslanjanja branom i navodnjavane, obnovit ćemo OB Dubrovnik. Projekte dalje neću nabrajati, jer ćemo ih predstaviti za nekoliko dana kad budemo predstavljali i naš program. Želimo županiju graditi i dalje i to način koji smo to čini i dosad, a to podrazumijeva povezanu županiju u kojoj gospodarstvo napreduje, koja ima kvalitetno zdravstvo i obrazovanje, županiju u kojoj su svi, a posebno mladi zaposleni, te županiju koja će čuvati tradicionalne vrednote, posebno vrednote Domovinskog rata“, zaključio je Dobroslavić te dodao kako je uvjeren u pobjedu u svim jedinicama u kojima je dosad HDZ obnašao vlast kao i u iznenađenje u jedinicama u kojima su na vlasti druge stranke.

Posljednji se okupljenim obratio premijer Plenković koji je kazao kako se u Saboru vidi da je dubrovačko-neretvanski HDZ kvalitetno organiziran i strukturiran te da u njemu vlada atmosfera suradnje i želja za boljitkom zajednice.

„ Na izbore izlazimo s programom „Sad je bitno“, koji se temelji na kampanji za lanjske parlamentarne izbore, pomoću kojega samo dobili najveće povjerenje hrvatskih građana. HDZ je dobio 63 mandata u Hrvatskoj i tri mandata u dijaspori. Taj nas rezultat obvezuje da nastavimo politiku koja nam je prije korone donijela gospodarski rast, veću zaposlenosti, kreditni rejting, pad duga, ostvarenje proračunskog viška, povećanje plaća i mirovina, apsorpciju EU sredstva, pozicioniranje Hrvatske i HDZ-a, kao proeuropske Vlade i stranke, utemeljene na našim vrijednostima. Naša politika prema jedinicama lokalne samouprave je okosnica aktivnosti HDZ, kojoj svatko od vas daje doprinos“, kazao je premijer i istaknuo da se na tom tragu vode s četiri temeljna načela: načelu dijaloga, funkcionalnoj decentralizaciji, fiskalnoj decentralizaciji i projektnoj suradnji.

„Nikola, koji ima puno više iskustva nego ja, zna da ovako sustavne suradnje prije nije bilo između Vlade i županije, gradova i općina. Nije bilo zakonskog prijedloga, proračunskog okvira, akcijskog plana, europskih tema koje mi nismo zajednički raspravili. Ta praksa promijenila je komunikaciju, otvorila kanale, tako da svaki ministar zna koji su ključni prioriteti u pojedinoj županiji ili gradu. Integriravši urede državne uprave sa županijama znatno smo ojačali županije. Ocijenili smo da je to učinkovitije te da tako administracija ima veće mogućnosti dati doprinos temama koje su bitne za građane. Povećani su izvorni prihodi jedinica, na razini Hrvatske reformom provedenom 2017., osigurali smo 3.3 milijarde kuna više prihoda nego što županije, gradovi i općine imale prije provođenja reforme. U ovoj izvanrednoj situaciju, gdje su mnoge jedinice lokalne i područne samouprave imale smanjenje prihode, donijeli smo posebne mjere kojima smo vam pomogli da olakšate financijske situacije u kojima ste se našli. Bilo da je riječ o projektima koji se financiraju iz državnog proračuna ili sredstvima izvanproračunskih korisnika, javnih poduzeća, fondovima EU, pomažemo u svakom trenutku pri realizaciju ključni infrastrukturnih i razvojnih prioriteta na najbolji način. Na tragu tih postignuća i ovih čvrsto utemeljenih načela napravili smo program, koji ste u svojim sredinama prilagodili tako da date najveći doprinos svojim lokalnim jedinicama“, kazao je premijer te dodao kad je Dubrovačko-neretvanska županije jedna od najrazvijenijih te se osvrnuo na današnjih posjet Pelješkom mostu.

„Županija će fizički biti spojena i integrirana s ostatkom Hrvatske u listopadu. Tako ćemo riješiti ključnu pretpostavku za koju su se i župan i Branko , ali i svi vi zalagali godina. Činjenica da će se to dogoditi u vašem idućem mandatu, zauvijek će promijeniti percepciju i položaj županije unutar Hrvatske. To postignuće je ogromno, kao i mnogi drugi projekti koji su se realizirali. Vjerujem da ćemo zajednički na ovim izborim pokazati snagu HDZ-a kao najjače političke stranke“ kazao je premije te dodao kao HDZ u našoj županiji kad su gradovi u pitanje ne drži vlast jedino u Pločama.

„Želimo posebno ohrabriti našeg kandidata gospodina Šunjića, koji je došao pun energije i volje, da ostvari dobar rezultat. Kad su ostale jedinice u pitanju, ne vidim kako bi se nešto na političkoj karti Dubrovačko-neretvanske županije moglo promijeniti, a da to ne bude potvrda rezultat kandidata HDZ-a. Učinit ćemo sve da Mato uvjerljivo pobjedi u Dubrovnika, važna je pobjeda Dalibora Milana u Metkoviću, važno je da na Korčuli Andrija Fabris osvoji mandata, a da Ivo Mihaljević u Opuzenu nastavi desetljetnu seriju mandatu. Posebno želim da Nikola odnese uvjerljivu pobjedu. U tandemu s Joškom imamo spoj iskustva i mladosti te da Nikola bude župan u trenutku kad se 2022., bude otvarao Pelješki most, čime ćemo ostaviti trag koji će trajati generacijama, a znat će se da je u političkom smislu vodstvo tog ključnog projekta vodio HDZ, a ključan su doprinos dali našli političari iz ove županije. Želim vam uspjeh i pobjedu. Vlada je uz vas. Uvjeren sam da ćemo se svi skupa razveseliti 16. svibnja“, zaključio je premijer.

Gradonačelnik Franković istaknuo je nakon predstavljanja kandidata kako pred građane dolaze čistih ruku.

” Grad smo vodili transprentno i javno, a tako ćemo i iduće četiri godine služiti građanima koji su nam na prvom mjestu” kazao je gradonačelnik te istaknuo kako su europski projekti budućnost grada te se osvrnuo na rad Zrinke Raguž, nositeljice liste HDZ-a za Gradsko vijeće.

“Pokazala je političku ozbiljnost, transparentnost, odlučnost, znanje i sigurnost”, istaknuo je Franković.

Novinarski su gradonačelnik pitala živi li Zrinka Raguž nezakonito u gradskom stanu.

“Rekao sam već da će kamapanja biti prljava i ružna. Kad ne znaju što će politički oponenti, idu toliko nisko i druge pokušavaju obezvrijediti, što je žalosno i tužno. Ako već nemate svoju viziju, ostavite se tuđih života. Zrinka Raguž, odnosno njena majka, a žive u istom stanu,i ma stranarsko pravo. Nije ukrala niti jednu kunu, da bi imala pet stanova, kao što nije ukrala niti jednu kunu da bi izgradila kuću na Babinom kuku”, zaključio je Franković.

Župan Dobroslavić ponovio je kao je uvjeren da će HDZ ostvariti odličan rezultat u svim jedinicama.

“U svim smo jedinicama imali odličan mandat. I ovoga puta ćemo osvojiti povjerenje birača jer ih nismo iznevjerili, a to radimo iz mandata u mandat”, kazao je župan te potvrdio kako će on biti nositelj liste za županijsku skupštinu, da se Blaž Pezo nalazi na drugom mjestu, a Žaklina Marević na trećem mjestu te liste.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA