26.8 C
Dubrovnik
Petak, 22 kolovoza, 2025
HomeNaša čeljadHazdovci na Odisejevom otoku nastavljaju dugu tradiciju proizvodnje vina od kuljenače i...

Hazdovci na Odisejevom otoku nastavljaju dugu tradiciju proizvodnje vina od kuljenače i mrkuše

Iako su ona pelješka i korčulanska svima već dobro poznata, proizvodnja vina i na Mljetu ima dugu tradiciju. Baldo Hazdovac već se prije 1926. preselio u Kozaricu, malu ribarsku luku, koju koriste mještani Blata i počeo s proizvodnjom vina. Skoro stotinu godina kasnije, predanim radom generacija ove obitelji, mljetsko vino služi se u svim otočkim restoranima, na jahtama…, a niču i novi nasadi kuljenače i mrkuše, koje je Agronomski fakultet u Zagrebu potvrdio kao autohtone mljetske sorte. Ove godine Hazdovci su nagrađeni “Zelenom narančom”. Donosimo vam priču vrijedne mljetske obitelji, koja nastavlja tradiciju šukundjeda Balda, koju su oplemenili novim idejama i projektima.

Mladi Baldo Hazdovac preuzeo je imanje od najstarijeg strica Pera 2017. i postao nositelj OPG-a Hazdovac, no naglašava kako su oba njegova strica Željko i Pero, kao i otac Marijo i svi ostali članovi obitelji, kojih ima ih puno, “na ovaj ili onaj način uključeni u gospodarstvo”.

Završili ste pomorski fakultet, dana radite u NP Mljet i na OPG. Zbog čega ste se ipak odlučili na život na kopnu, a ne karijeru u pomorstvu?

– Nisam se opredijelio za navigaciju ili neku srodnu djelatnost, jer me vukla želja za održavanjem i unapređivanjem obiteljskog gospodarstva. Radu pak u NP Mljet me privukao rad u kolektivu i s posjetiteljima. Zaposlen sam u svojstvu voditelja projekata Ustanove, što me je na neki način dodatno motiviralo i dalo mi i neke ideje za unapređenje OPG-a.

Krajem proteklog tjedna održana je svečana dodjela nagrada u sklopu natjecanja “Zlatna naranča”, a koja se dodjeljuje najbolji primjercima ruralnog turizma u našoj županiji. Brončanu povelju osvojio je upravo OPG Hazdovac.

Koliko vam ova nagrada znači? I je li ovo prva nagrada koju ste osvojili?

– Ovo nije prva, ali nam je svakako jedna od dražih nagrada. Konkurencija je bila velika, nudili su se vrhunski proizvodi i usluge. Zahvalio bi svakako Turističkoj zajednici otoka Mljeta, koja je prepoznala našu kvalitetu i predložila baš nas za Zlatnu naranču.

Posebno je tad istaknuto da obitelj Hazdovac uzgaja autohtone, mljetske sorte vinove loze.

O kojim sortama je riječ? Kako ste se odlučili na ovaj korak? Gdje ste nabavili trsove?

– Radi se o bijeloj vinovoj sorti kuljenača i crnoj vinovoj sorti mrkuša te o stolnom grožđu diliper. U ovo smo krenuli zahvaljujući suradnji s Nacionalnim parkom Mljet i Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Oni su pokrenuli cijelu ovu priču i potvrdili navedene sorte kao autohtone. Trsove smo već imali posađene, a kroz dvije godine posadili smo još nekih tisuću trsova, oko 500 trsova kuljenače i 500 mrkuše. Planiramo dogodine posaditi minimalno još 1000 trsova.

Koja vina od njih radite?

– Obje sorte za sad proizvodimo kao mješavinu sorti, odnosno s već poznatim sortama. U bijelom je to rukatac, pošip, a u crnom plavina. Trenutno smo u fazi istraživanja potencijala da vino od ovog grožđa proizvedemo kao monosortno. Za sada idemo s mješavinom sorti.

I dalje vam pomaže i u svemu vas savjetuje Agronomski fakultet?

– Tako je, Agronomski fakultet ne samo da je dokazao ove sorte kao autohtone, nego nam pomažu savjetima i u samoj proizvodnji vina.

Općenito, koja sve vina radite?

– Za sad imamo registrirana tri vina, i to dva bijela i jedno crno. Bijela vina su Melita i Zlatna Melita, dok je crno vina Meleda. Nazivi vina su zapravo stari nazivi za otok Mljet.

Iako se primarno bavite vinarstvo, bavite se i maslinarstvo, a odnedavno ste započeli i s proizvodnjom likera?

– Naglasak je na proizvodnji vina, ali ne zanemarujemo niti druge djelatnosti kojima se gospodarstvo oduvijek bavilo, a to je maslinarstvo i turizma. Odnedavno smo registrirali i malu destileriju. Planiramo ići na tržište i s likerima kao što su rogač, kadulja, mirta, kao i s poznatijom, travaricom.

Vaše obiteljsko domaćinstvo nudi i uslugu smještaja s hranom. Zapravo imate više-manje zaokruženu poljoprivredno turističku priču?

– Turizam je isto u obitelji od davnina i tu je priča započela s punim pansionom, a danas imamo smještaj s polupansionom i izletište na kojem nudimo domaću tradicionalnu hranu.

Tko su vaši gosti, koje im sve sadržajem nudite i jesu li zadovoljni ponudom i svime onime što ima Mljet pruža?

– Naši gosti su pretežno s područja Europske unije. Zadovoljni su Mljetom, jer je Mljet uisitnu mirna i zelena oaza koja pruža ljudima mir i odmor. Zadovoljni su ponudom OPG-a, a posebno činjenicom da je cijela obitelj uključena u čitav proces, od proizvodnje do plasmana. I upravo zbog toga imaju osjećaj kao da su kod kuće.

Uz sve gore navedeno, vi ste i mladi otac. Kako stižete obavljati sve dnevne obaveze?

– Kćer Nina ima nešto više od godine dana i svakom danom je sve živahnija. Obaveza je mnogo, ali kad si mlad i ne razmišljaš puno o tome.

Kakva je budućnost vinarstva i maslinarstva, općenito bavljenja poljoprivrednom na otoku? Je li jedina mogućnost planiranja proizvoda na tržište zapravo turizam?

– Za sad je definitivno najbolji potencijal plasmana kroz turizam, ali nadamo se da će u nekoj skorijoj budućnosti biti više poljoprivrednika i proizvođača na otoku, a sam time da će se omogućiti i plasman na neka druga tržišta.

Kako mladi ljudi, poput vas, vide budućnost i život na Mljetu?

– Mljet je definitivno perspektivan otok i sve se više mladih vraća i bavi se ne samo turizmom nego i nekim drugim djelatnostima. Nadam se da će nas u budućnosti biti što više, pa da promijenimo ovaj negativni trend odlaska s otoka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA