Nedjelja, 11 travnja, 2021
Naslovnica Lifestyle Hakeri ponovno objavili podatke velikog broja Hrvata koji su korisnici Facebooka

Hakeri ponovno objavili podatke velikog broja Hrvata koji su korisnici Facebooka

Novi problemi za sve korisnike Zuckerbergove mreže – prije dva dana je objavljeno da su se hakeri dokopali podataka o više od 500 milijuna korisnika Facebooka, uključujući i veliki broj podataka hrvatskih korisnika.

Brojni su načini na koji bi hakeri mogli probiti zaštitu i dokopati se vaših podataka – pronalaskom nekog sigurnog propusta u društvenoj mreži ili servisu, prevarama s kojima mogu ukrasti šifru samim korisnicima itd. Problemi pristupa osobnim podacima posebnu su veliki i osjetljivi kada je u pitanju Facebook kojem su mnogi korisnici odali svoje najveće tajne te koji skriva brojne osobne podatke, fotografije, intimnu komunikaciju itd.

Jučer je objavljeno kako je jedan haker objavio veliki broj osobnih podataka korisnika Facebooka – njih više od pola milijarde. Iako se, čini se, među tim podacima ne nalaze šifre, odnosno podaci za pristup profilima, oni uključuju osobna imena, email adrese, podatke o biografiji, telefonske brojeve i druge podatke. Te bi podatke iskusni i vješti online kriminalci mogli iskoristiti za nove prijevare ili druge oblike kibernetičkih napada.

Ono što je posebno važno za hrvatske korisnike Facebooka je da se na popisu osobnih podataka kojih su se hakeri dokopali nalazi i skoro 660 tisuća podataka o hrvatskim korisnicima najpopularnije društvene mreže na svijetu.

Ako želite pogledati nalazi li se i vaš profil na tom popisu, to je moguće jednostavno provjeriti putem stranice HaveIBeenPwned.com. Riječ o servisu putem kojeg možete provjeriti da li su se vaši podaci, odnosno podaci povezani s vašim mailom s kojim se prijavljujete na druge servise i društvene mreže, pojavili u hakerskim bazama podataka, piše Zimo.

Posjetite taj servis i upišite svoj mail koji koristite za prijavu na Facebook – čak i ako vam se tu ne pokaže da su vaši podaci s Facebooka procurili na internetu, na toj stranici možete saznati jesu li oni procurili pri nekim ranijim hakerskim napadima na npr. LinkedIn, Tumblr, Dropbox itd.

U nekim slučajevima su pri hakerskim napadima procurile i lozinke tako da, ako se vaš mail pojavi na tom popisu, svakako se savjetuje da promijenite lozinke na tim servisima, a sigurnosni stručnjaci općenito savjetuju da se lozinke povremeno mijenjaju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić