28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 lipnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadPut oko svijetaGRENLAND: Nestvarne ljepote i atrakcije za fotografe

GRENLAND: Nestvarne ljepote i atrakcije za fotografe

Ideja je nastala još u proljeće 2023. pa smo sastavili kratki itinerar od 6 dana za Grenland. Naša prva destinacija je bio Nuuk, glavni grad Grenlanda. Nakon polaska iz Dubrovnika, preko Frankfurta i Reykjavika, stigli smo u Nuuk u malom zrakoplovu sa 20-ak mjesta.

Putopis pripremili: Dario Bandur i Daniel Pavlinović

Nuuk je najsjeverniji glavni grad na svijetu sa nešto ispod 20000 stanovnika. Nije nam se posrećilo s vremenom pa smo dočekani sa naoblakom, laganom kišom i vjetrom.
Ne idealni uvjeti za fotografiranje.
Nuuk lokalno stanovništvo često nazivaju “little Copenhagen” pošto je stanovništvo većinom podrijetla iz Danske.

Nakon tri dana fotografiranja u Nuuku, radi odgođenog leta radi vremena, uputili smo se za Ilulisaat na sjever.

Ilulisaat je jedna od turističkih destinacija Grenlanda gdje se nalazi Ilulisaatski ledeni fjord koji je pod UNESCOVOM zaštitom (drugi po veličini u svijetu, duzine 55 km i širine 6 km).

Među Ilulisaatovih 4000 stanovnika živi i još toliko Grenlandskih pasa (Grenlandski saon) koji su rasprostranjeni i zbrinuti po cijelome gradu u svojim kućicama. Snowmobil i Grenlandski psi sa saonicama su glavna međugradska prijevozna sredstva na Grenlandu kako gradovi nisu povezani nikakvim cestama.

Ilulisaat je odlična destinacija u koju ćemo se sigurno svratiti u neko zimsko doba, fotografski jako atraktivan zbog same činjenice da je okružen santama leda dokle pogled seže, a i kitovi su vrlo česta pojava tamo.

Povratkom nazad smo proveli još jedan dan u Nuuku gdje nam se posrećilo i fotografirali smo Auroru Borealis što je bilo odlično.

Putem nazad smo imali presjedanje od 15 satu u Reykjaviku pa smo to iskoristili da posjetimo poznati Blue lagoon bez obzira na vremenske uvjete (kiša i udari vjetra od 190 km/).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA