26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGradonačelnik na predstavljanju novih mogućnosti EU sufinanciranja

Gradonačelnik na predstavljanju novih mogućnosti EU sufinanciranja

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković prisustvovao je danas u Lazaretima predstavljanju novog Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. u okviru Europskog socijalnog fonda plus (ESF+)”, u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U ovoj je prigodi gradonačelnik Franković naglasio važnost europskih fondova za razvoj grada i cijele regije, ističući pritom neke od projekata, poput obnove Lazareta, koji su ostvareni europskim novcem.

”Kada govorimo o projektima sufinanciranim iz Europskog socijalnog fonda istaknuo bih činjenicu kako smo se, nakon što smo kupili Vilu Čingriju, odlučili u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom ustupiti je za projekt Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije”, kazao je gradonačelnik Franković. Istaknuo je ujedno projekte za brigu o starijima i natječaj koji je omogućio prijavu Doma za umirovljenike u Dubrovniku za financiranje, kao i pripremu projektne dokumentacije Centra za pružanje usluga u zajednici za prijavu na buduće natječaje.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić podsjetio je i na druge projekte financirane iz ovog fonda, a koji su se provodili na području naše županije, poput projekta ”Zaželi”, koji su omogućili nova zapošljavanja.

Državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš u ovoj je prigodi istaknuo važnu ulogu Europskog socijalnog fonda plus za očuvanje radnih mjesta u vremenu pandemije i zadržavanje socijalnih usluga. Kazao je i kako se vodi računa da se iskoriste sva sredstva koja Hrvatska ima na raspolaganju kroz EU fondova te da je pred Hrvatskom, u novoj EU perspektivi, velika prilika za rast.

”Europski socijalni fond plus najbolji je instrument za ulaganje u ljude, što su već raniji rezultati ovog programa u Hvarskoj pokazali, a odnose se na značajno smanjenje nezaposlenosti te očuvanje oko 280 tisuća radnih mjesta za vrijeme pandemije. Za Hrvatsku su sada otvorene velike mogućnosti, a s dostupnih 2,2 milijarde eura kroz ovaj program to je jedna od najvećih alokacija po glavi stanovnika u EU”, kazao je Michael Morass iz Europske komisije, zamjenik voditelja jedinice nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku.

ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb. Na predstavljanju u Lazaretima bila je i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika Zrinka Raguž.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA