30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaGrađevinari utajili 45 tisuća eura poreza

Građevinari utajili 45 tisuća eura poreza

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dvoje hrvatskih državljana u dobi od 55 i 66 godina se sumnjiče za kazneno djelo utaja poreza ili carine, izvijestili su iz PU Dubrovačko-neretvanske.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 55-godišnjak, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Splitsko- dalmatinske županije, čija je djelatnost izvođenje građevinskih radova, zajedno s osumnjičenim 66-godišnjakom, koji mu je poslovni partner, dogovorio izvođenje građevinskih radova rekonstrukcije obiteljske kuće u Brsečinama.

U tu svrhu osumnjičeni su investitoru obračunali četiri privremene situacije u ukupnom iznosu od 133.964 eura (preko milijun kuna), a da obračunate situacije nisu prikazali u poslovnim knjigama navedenog trgovačkog društva, niti su za njih ispostavili račune i obračunali PDV, a sve s ciljem kako bi navedeno trgovačko društvo tijekom 2018. i 2019. godine izbjeglo plaćanje PDV-a i poreza na dobit u ukupnom iznosu od 45.610 eura čime su počinili kazneno djelo utaja poreza ili carine.

Kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno kako osumnjičeni 55-godišnjak, kao direktor trgovačkog društva, u poslovnim knjigama nije uredno evidentirao sve poslovne događaje, odnosno ukupno ostvarene prihode od izvedenih i naplaćenih građevinskih radova, iz kojih proizlaze obveze s osnova poreza na dodanu vrijednost, zbog čega je onemogućen pregled stvarno ostvarenih prihoda i obveza trgovačkog društva i otežana preglednost poslovanja trgovačkog društva čime je počinio kazneno djelo  povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Policija protiv osumnjičenih podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA