25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGrad Dubrovnik digitalizira sve građevinske dozvole od 1979. do 2015. godine

Grad Dubrovnik digitalizira sve građevinske dozvole od 1979. do 2015. godine

Grad Dubrovnik sudjeluje u EU projektu „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“ koje je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pokrenulo s ciljem pretvaranja u digitalnu formu više od dva milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola izdanih u razdoblju od 1968. do 2015. godine kada je započelo digitalno izdavanje dozvola putem sustava eDozvola.

U okviru navedenog projekta, digitalizaciju građevinskog arhivskog gradiva od 23. veljače provodi i Grad Dubrovnik, a za što je od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine angažirana tvrtka Geographica.

Digitalizacija gradiva koje datira od 1979. u završnoj je fazi i do sada je digitalizirano 18 200 predmeta koji obuhvaćaju lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, potvrde glavnog projekta te rješenja o izvedenom stanju.

Trenutno se sve dozvole izdane do 2015. godine nalaze u papirnatim izdanjima po raznim arhivama što mnogobrojnim građanima i investitorima otežava proces pronalaska.

Projekt digitalizacije akata o gradnji ukupno je na državnoj razini vrijedan više od 23,8 milijuna kuna, a predviđeni završetak skeniranja oko dva milijuna dozvola je kraj 2022. godine.

Ovaj projekt za građane ima višestruke prednosti. Digitalizacija akata o gradnji predstavlja značajno administrativno rasterećenje građana, jer više neće morati obilaziti različite institucije prilikom primjerice kupoprodaje nekretnina. Jednostavno će kroz sustav eGrađani i putem GEOportala (Informacijski sustav prostornog uređenja, ISPU)) doći do traženog dokumenta, odnosno moći će se obratiti uredima za graditeljstvo koji će ih moći brzo dohvatiti iz sustava. Digitalizacija akata pojednostavit će i postupke rekonstrukcije građevina, jer će projektanti i referenti svim potrebnim aktima pristupati kroz eDozvolu i druge module ISPU-a.

Vrijedi podsjetiti da je, u cilju transparentnosti rada gradske uprave i otvaranja prema javnosti, Grad Dubrovnik prije gotovo dvije godine u okviru geo-informacijskog sustava uspostavio preglednik dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Prostorno se u GIS-u Grada Dubrovnika prikazuju sve izdane lokacijske i građevinske dozvole nastale u Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, a podaci su lako pretraži i dostupni građanima i zainteresiranoj javnosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA