9.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 6 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiGordana Buljan Flander za Jutarnji: ‘Shvatite me... To mi je bila zadnja...

Gordana Buljan Flander za Jutarnji: ‘Shvatite me… To mi je bila zadnja linija obrane!‘

Odluka Općinskog građanskog suda u Zagrebu o donošenju privremene mjere zabrane pisanja portala H-alter o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander, na noge je u četvrtak digla strukovne novinarske udruge i Ministarstvo kulture te dovela do smjene upravnoga vijeća Poliklinike, piše Jutarnji.

– Ako se nekoga okleveta, postoje privatne tužbe. Ova je situacija, međutim, presedan. To se nikad nije dogodilo, ne znam ni da je bilo ovakvih presuda – rekao je u četvrtak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na izvanrednoj konferenciji za medije, najavljujući smjenu upravnog vijeća Poliklinike kojoj je Grad osnivač. Međutim, takve su mjere već u hrvatskoj sudskoj praksi donesene zbog zaštite privatnosti te su ih u većem dijelu i potvrdili županijski sudovi. No u slučajevima do kojih smo došli radilo se isključivo o pravu na zaštitu privatnosti fizičkih osoba.

Ova najnovija odluka u slučaju Poliklinike prva je koja je zabranu izvještavanja pro futuro, osim za fizičku osobu Gordanu Buljan Flander, donijela i za čitavu javnu ustanovu – Polikliniku za zaštitu djece i mladih. Buljan Flander nam je pak u četvrtak u telefonskom razgovoru rekla kako je traženje mjere od suda bila jedina mogućnost koja im je preostala, odnosno da su iscrpili sve druge.

Nezahvalna pozicija

– Najprije bih apelirala na javnost da shvati jednu jako nezahvalnu poziciju Poliklinike u ovome slučaju. Poliklinika je ustanova koja brine o djeci, donosimo određene nalaze i mišljenja vezano uz djecu ne smijemo nikad iznositi podatke o djetetu. To nas stavlja u neravnopravan položaj zato što se ne možemo konkretnim podacima braniti protiv napada. Objave da smo se urotili sa zlostavljačima očevima protiv zlostavljanih majki, ili da ne vjerujemo seksualno zlostavljanoj djeci, ili da zbog naših nalaza sud dodjeljuje djecu zlostavljačima, to su lažne informacije koje narušavaju povjerenje u rad stručnjaka i otežavaju nam rad. Zbog objavljenih tekstova na društvenim mrežama bilo je i poziva na linč, naše djelatnike su presretali ljudi na cesti, pacijenti su počeli tražiti izmjene nalaza pozivajući se na te članke. Iako smo sve demantirali, novinarka je nastavila pisati u istome tonu. Smatrali smo potrebnim tražiti pravne načine da se to zaustavi. Ovu privremenu mjeru smatram pokazateljem da se ne možemo braniti na drugi način – rekla nam je Buljan Flander, pozvavši roditelje koji nisu zadovoljni njihovim nalazom da se slobodno prituže nadležnim institucijama koje mogu provesti kontrolu rada Poliklinike.

Više pročitajte ovdje.

Prethodni članakDubrovački HSLS ima novo vodstvo
Sljedeći članakRatko Zvrko i boks

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić