26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaGoran Karan i Stipe Božić dolaze u Dubrovnik zbog Indije!

Goran Karan i Stipe Božić dolaze u Dubrovnik zbog Indije!

Bogatim programom u Lazaretima, Lađa 5 i 6 – FA Linđo i kinu Sloboda, započinje međunarodni kulturni program „Tjedan Indije u Dubrovniku”, koji će od 20. do 26. veljače predstaviti kulturu, običaje, razgovore, kostime i gastronomiju inspirirane Indijom (Culture, Cinema, Conversations, Costumes, Cuisine).

Ovaj jedinstveni tjedan Indije u Dubrovniku organiziran je uz potporu Indijskog vijeća za kulturnu razmjenu (ICCR), Društva hrvatsko-indijskog prijateljstva Dubrovnik, Folklornog ansambla Linđo, Grada Dubrovnika, Dubrovačke baštine, Kinematografa Dubrovnik te Veleposlanstva Indije u Zagrebu.

„Razgovori o Indiji’’ i Goran Karan

Otvorenje događaja je u ponedjeljak, 20. veljače, s početkom u 19.00 sati u Lazaretima, Lađa 5 uz kulturno-glazbeni program pod nazivom „Razgovori o Indiji”.

U programu će sudjelovati Swami Vivek Puri, voditelj sustava Joge u svakodnevnom životu, koji će održati predavanje pod naslovom „Sanatan Dharma nacrt svemira”. Zatim slijedi nastup Gorana Karana uz moto „Indija ima posebno mjesto u mome srcu”.

Gastronomija

Od ponedjeljka do petka, odnosno od 20. do 24. veljače, između 11.30 i 16.00 sati, ljubitelji gastronomije imat će priliku kušati indijska jela pripremljena u veganskom restoranu Nishta, Prijeko bb.

Joga i meditacija te kultura zdravlja

Indijski tjedan nastavlja se u utorak, 21. veljače, u 18 sati u Lazaretima, lađa 5 s predavanjem „Što je zapravo joga i koja joj je svrha – Uvodno predavanje o putu i povijesti joge”, koje će održati Marija Grgurević iz holističkog fitness studija Elixir Vitae Studio. Potom će uslijediti predavanje „Svrha i praktične koristi od meditacije za svakodnevni život’’ Zdravka Basellija iz TM centra Dubrovnik s početkom u 19.30 sati.

U četvrtak, 23. veljače, građani su pozvani na radionicu „Vježbanje joge – tko, kako i zašto?’’ koja će se održati u 17.30 sati u prostorijama studija OKEY yoga, Donje Obuljeno 38, Mokošica, dok će u petak u 17.00 sati studio Buddha’s cat, Uz Posat 9, održat će radionicu Sat Yin joge.

Bhoomika – plesni spektakl iz Indije

Spektakularni suvremeni plesni ansambl Bhoomika iz Indije predstavit će opus vlastitih suvremenih, ali i tradicionalnih indijskih plesova čija povijest seže unazad 50 godina. Nastup će se održati u srijedu, 22. veljače, s početkom u 19.00 sati u Lazaretima, Lađa 5 i 6 – Folklornog ansambla Linđo, pod pokroviteljstvom ICCR-a. Bhoomika Creative Dance Center nacionalna je izvedbena umjetnička organizacija koja je bila na čelu unošenja novog duha u indijski ples od svog osnutka 1972. godine. Pokrenut od strane grupe progresivnih umjetnika, centar se razvio u plesnu kompaniju poznatu po inovativnim i eksperimentalnim koreografijama koje su privukle pozornost kritičara na mnogim poznatim festivalima u Indiji i inozemstvu.

Tonći Šitin o Rabindranath Tagoreu; Stipe Božić o Himalaji

U četvrtak, 23. veljače, s početkom u 19.00 sati, povjesničar i glazbeni kritičar iz Splita dr. sc. Tonči Šitin, održat će predavanje o Rabindranathu Tagoreu pod naslovom „Cijelog života tražio sam te u pjesmama svojim”. Potom će poznati alpinist Stipe Božić održati predavanje pod naslovom „Himalaja – sveti vrtovi Indije”, o svojim susretima sa svetim vrhovima Himalaje, a koji su staništa vrhunskih hinduističkih božanstava. Drevne mitološke priče umnogome govore o razvoju i širenju indijske kulture koja se u povijesti širila i na Zapad.

Ciklus indijskih filmova i zatvaranje tjedna Indije u Dubrovniku

Od 24. do 26. veljače, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Indije u Republici Hrvatskoj, u kinu Sloboda održat će se „Ciklus indijskog filma’’, u sklopu kojeg će se prikazat pet nagrađivanih indijskih filmova snimljenih u proteklom desetljeću.

Ciklus započinje u petak u 16.00 sati s projekcijom filma „Priča’’ (Kahaani) Sujoya Ghosha, od strane kritike hvaljeni i višestruko nagrađivani triler koji prati trudnicu u neizvjesnoj potrazi za nestalim suprugom. Također ističemo film „Piku’’, nagrađivanu komičnu dramu redatelja Shoojita Sircara o neobičnom odnosu kćeri i ekscentričnog oca. U sklopu Ciklusa prikazat će se i filmovi „Bang Bang!’’ (2014) „Mary Kom’’ (2014) i „Queen’’ (2014).

Zbog limitiranog broja mjesta, mole se svi zainteresirani građani da najave svoj dolazak na bilo koji od navedenih događaja s naznakom datuma na email duhip108@gmail.com.

Ulaz za sve gore navedene događaje je besplatan, osim za gastronomski program u organizaciji restorana Nishta (+385(0)20322088).

Raspored događaja

Ponedjeljak – petak, 20. – 24. veljače

11.30 – 16.00 Ponuda indijskih jela u veganskom restoranu Nishta, Prijeko bb

Ponedjeljak, 20. veljače

19.00 – 21.00 Swami Vivek Puri, voditelj sustava Joga u svakodnevnom životu, održat će predavanje na temu „Sanatan Dharma nacrt svemira”. Zatim će okupljene zabaviti Goran Karan uz tematiku „Indija ima posebno mjesto u mome srcu” – Lazareti, lađa 5

Utorak, 21. veljače

18.00 – 19.30 Predavanje Marije Grgurević, Elixir Vitae Studio, pod naslovom „Što je zapravo joga i koja joj je svrha – Uvodno predavanje o putu i povijesti joge” – Lazareti, lađa 5

19.30 – 20.45 Predavanje Zdravka Basselija pod naslovom „Svrha i praktične koristi od meditacije za svakodnevni život” – TM centar Dubrovnik, Lazareti, lađa 5

Srijeda, 22. veljače

18.00 – 19.00 Nastup plesne skupine Bhoomika – Lazareti, lađa 6 (FA Linđo)

Četvrtak, 23. veljače

19.00 – 19.30 dr. sc. Tonči Šitin održat će predavanje o Rabindranath Tagoreu „Cijelog života tražio sam te u pjesmama svojim” – Lazareti, lađa 5

19.30 – 20.30 Stipe Božić održat će predavanje pod naslovom „Himalaja – sveti vrtovi Indije” o svojim susretima sa svetim vrhovima Himalaje, a koji su staništa vrhunskih hinduističkih božanstava – Lazareti, lađa 5

Joga radionice

17.30 – 18.30 Radionica “Vježbanje joge – tko, kako i zašto?” pod vodstvom OKEY yoga studija, Donje Obuljeno 38, Mokošica (obavezne prijave zaključno s 22. veljače na okey.dubrovnik@gmail.com ili na +38598804836)

Petak, 24. veljače

17.00 – 18.00 Sat Yin Yoge, Buddha’s cat Studio, Uz Posat 9, voditelj Ivana Butigan (prijave obavezne na hello@buddhascat.com, maksimalni kapacitet 10 osoba)

Ciklus indijskih filmova, kino Sloboda (besplatan ulaz)

Petak, 24. veljače

16.00 – Kahaani (2012)

19.00 – Queen (2014)

Subota, 25. veljače

17.00 – Mary Kom (2014)

19.15 – Piku (2015)

Nedjelja, 26. veljače

18.00 – Bang Bang! (2014)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA