29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGONG zaprimio mnoštvo pritužbi, pozivaju se birači iz BiH u Makarsku na...

GONG zaprimio mnoštvo pritužbi, pozivaju se birači iz BiH u Makarsku na glasanje uz ručak

U prvih sat vremena od otvaranja biračkih mjesta u Zagrebu Gong je zaprimio nekoliko pritužbi na biračke odbore koji navodno pitaju građane i građanke žele li glasati samo za gradonačelnika/ci ili i za preostale liste.

-Gong je o tome obavijestio Izborno povjerenstvo Grada Zagreba, a oni su nas povratno informirali kako se ne radi o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica. Navode da su upoznati sa slučajevima te će poslati upozorenje svim biračkim odborima da nude sve listiće biračima i biračicama. Iz DIP-a su priopćili: “Birač koji je zbunjen ponudom biračkog odbora, može se vratiti i glasati za druge vrste izbora” – napisali su iz Gonga.

Osim kršenja izborne šutnje, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ukoliko su biračice u samoizolaciji ili bolesne, izborno jutro prošlo je relativno mirno, napisao je Gong, ali uz mnoštvo pritužbi građana i građanki.

-Sukladno pritužbama koje smo zaprimili, zatražili smo od DIP-a da istraži poruke koje se šire SMS-ovima i društvenim mrežama, a njihov sadržaj je dogovaranje prijevoza birača/ica iz Bosne i Hercegovine u Makarsku. U poruci se spominje osiguran prijevoz i ručak za sve simpatizere određene stranke. Gong tijekom izbornog dana pruža informativnu podršku biračicama i biračima i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih – kazali su iz Gonga.

Ostale prijave se uglavnom svode na kršenje izborne šutnje, prije svega na društvenim mrežama. Gong je zaprimio i pritužbu jedne stranke koja se požalila da netko u njihovo ime šalje lažne poruke građanima i građankama. Slučaj je prijavljen DIP-u.

Na kraju, podsjećamo da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA