30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGONG zaprimio 130 dojava o izbornim nepravilnostima, u X. izbornoj jedinici birački...

GONG zaprimio 130 dojava o izbornim nepravilnostima, u X. izbornoj jedinici birački odbori u dva slučaja prekršili proceduru

Gong je tijekom izbornog dana, koji je protekao uglavnom mirno, primio više od 130 neanonimnih dojava o izbornim nepravilnostima i pružio informacije više od 200 građanki i građana.

Najveći broj nepravilnosti odnosio se na kršenje izborne šutnje slanjem SMS poruka građanima za koga da glasaju, koje su slale stranke HDZ, SDP i BM 365. Veliki broj prijava odnosio se i na neprofesionalnost i kršenje procedura od strane biračkih odbora, nepoštivanje COVID-19 mjera (birači/ce nisu bili zatraženi da skinu maske radi identificiranja, članovi/ce biračkih odbora nisu nosili maske, nedostajalo je dezinficijensa, a nije se pazilo niti na propisani razmak).

Posebno zabrinjavaju poteškoće u ostvarivanju biračkog prava. Građanke i građani koji su se prijavili za glasanje van mjesta prebivališta žalili su se na tešku dostupnost posebnih biračkih mjesta te nedovoljno prethodno informiranje o tome gdje se nalaze ta, često udaljena i teško dostupna biračka mjesta.

Što se tiče kršenja procedura od strane biračkih odbora, izdvajamo dva slučaja u X. izbornoj jedinici, u kojima su birači koji su se na vrijeme prijavili za glasanje van mjesta prebivališta, upućeni od strane biračkog odbora da glasaju na regularnom (ne posebnom) biračkom mjestu i to ne za liste svoje izborne jedinice, nego za liste X. izborne jedinice. Ovo je zabrinjavajuće zbog mogućnosti dvostrukog glasanja.

Veliki broj upita koje je rješavao Gong odnosio se i na posebna biračka mjesta onih biračica i birača koji nisu znali gdje provjeriti kojem biračkom mjestu pripadaju. Na pojedinim posebnim biračkim mjestima nisu bili osigurani glasački listići za sve izborne jedinice, a na pojedine otoke poput Visa i Brača stigli su trajektom tek kasno popodne.

IZVOR: GONG

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA