28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGlazbeni izdavači: Ne donosite zakon koji će uništiti hrvatsku glazbenu industriju

Glazbeni izdavači: Ne donosite zakon koji će uništiti hrvatsku glazbenu industriju

Na adresu zastupnika Hrvatskog sabora stigao je dopis kojim su im se obratile međunarodne udruge i asocijacije glazbenih izdavača i neovisnih izdavačkih tvrtki. U dopisu stoji da bi konačan prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji će se uskoro naći na drugom čitanju u Saboru, ozbiljno naštetio razvoju hrvatskog glazbenog tržišta i hrvatskim i europskim glazbenim izvođačima. Tvrde i kako bi takav zakon onemogućio buduće investicije u glazbenu produkciju i izvođače, kao i inovacije u glazbenoj industriji. Prema njima, sporni članci zakona ne poštuju načelo ugovorne slobode i primjer su štetne intervencije u digitalno glazbeno tržište bez obzira što ne postoje dokazi o nefunkcioniranju tog tržišta.

„Ako se trenutni zakonski prijedlog usvoji, narušavaju se prihodi, rizik i održivost glazbene industrije, a također bi se naštetilo novim umjetnicima i vrijednostima hrvatske glazbe. Uvođenje bilo kojeg oblika obaveznog kolektivnog ostvarivanja prava izvođača izravno je kršenje EU Direktive o autorskom pravu i međunarodnih zakona o autorskim pravima te bi onemogućilo izvođače u izboru načina korištenja i licenciranja njihovih prava“, izjavila je Helen Smithizvršna direktorica IMPALE, Europske asocijacije nezavisnih glazbenih kompanija koja predstavlja preko pet tisuća tvrtki koje se bave tom djelatnošću.

“Trenutni zakonski prijedlog za provedbu Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu spriječit će učinkovito funkcioniranje hrvatskog glazbenog tržišta te buduća ulaganja i inovacije u našoj industriji. Jučer su organizacije iz cijele glazbene industrije poslale zahtjev Hrvatskom saboru da hitno izmijeni ovaj prijedlog kako bi se osigurala budućnost hrvatskog glazbenog sektora.”, izjavila je Frances Moorepredsjednica organizacije IFPI, s preko osam tisuća članova u sedamdeset zemalja.

„Pismo koje su svjetske udruge i asocijacije glazbenih izdavača poslale zastupnicima Hrvatskog sabora jasno govori da nismo usamljeni u svojim tvrdnjama da je konačan prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji je Vlada poslala u Sabor, ne samo protuustavan i protivan Direktivi Europske unije, nego se i protivi izdavačkoj praksi u razvijenim zemljama tržišne ekonomije. Taj nas prijedlog vraća unatrag, umjesto da regulira fer tržišne odnose i onemogući monopole koje bi određene udruge imale u slučaju njegova donošenja. Kao što su zaključile međunarodne udruge glazbenih izdavača, Hrvatska ne bi trebala izglasati štetan zakonski presedan i pravni okvir koji bi ozbiljno naštetio vlastitoj glazbenoj industriji i obeshrabrio strana ulaganja“, ovom je prigodom izjavila Maja Vidmar Klarić u ime Hrvatske diskografske udruge.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA