32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFRANKOVIĆ O TRASI BRZE CESTE: Predstavnik sam građana, zastupat ću njihov stav

FRANKOVIĆ O TRASI BRZE CESTE: Predstavnik sam građana, zastupat ću njihov stav

Nakon obilaska Ulice dr. Vlatka Mačeka i novog kružnog toka, gradonačelnik Mato Franković prokomentirao je i odgovorio na novinarska pitanja vezano za brzu cestu do Zračne luke i trasu iste koja bi dijelom trebala prolaziti i kroz Rijeku dubrovačku, a kojom stanovnici Komolca i Rijeke dubrovačke nisu zadovoljni.

“Mi ćemo uskoro imati sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem na kojem će biti predstavnici kotara. Vjerujem da možemo postići jedno zajedničko rješenje, ponovno slušajući ono što naši sugrađani žele”, istaknuo je.

Zašto Grad nije reagirao na vrijeme da navedeni koridor ne bude u prostornom planu nego neki drugi?

“Prema dokumentima koje sam vidio, Gradski kotar Mokošica s tadašnjim predsjednikom Pavo Perićem, ističe kako su protiv te trase. Nakon njega, Blaž Pezo koji je bio predsjednik u nekoliko mandata, u više dopisa ističe kako su protiv te trase”, rekao je.

Župan Dobroslavić putem medija izrazio je iznenađenje Frankovićevim stavom, istaknuli su novinari.

“Predstavnik sam građana i ne mogu biti protiv njih. Moram biti uz narod i njihov stav, takav sam uvijek bio i takav ću ostati, sviđalo se to nekome ili ne”, rekao je Franković.

“Možda je moja pogreška što nisam redovito obavještavao medije o svim održanim sastancima na ovu temu u posljednjih šest godina. Svi su bili upoznati. Ne znam je li ministar bio upoznat, on nije bio na tim sastancima. Ali u posljednjih šest godina sam ja u županiji imao najmanje šest sastanaka na ovu temu. Ono što smo dogovorili jest da se izradi studija utjecaja na okoliš koja će do kraja razjasniti svima nama je li to uopće opcija za razmatrati. Ako jest opcija za razmatranje da ćemo nakon toga krenuti razgovarati sa stanovništvom i vidjeti koji su to problemi koji muče stanovnike Mokošice i Komolca”, kazao je.

Predloženo je ispitivanje mogućnost prolaska trase preko Mosta dr. Franja Tuđmana, nadalje kroz brdo Srđ i da ima izlazak na Brgat.

“To je po našem razmišljanju tunelska trasa od nekih 4 i pol kilometra. Po nama je to najneškodljiviji prolaz i po okoliš, ali i za građane. Stručnjaci iz IGH, koji su bili na sastancima, isticali su činjenicu kako će Most dr. Franja Tuđmana biti preuzak i da bi trebalo graditi još jedan most do njega kako bi se mogao cijeli taj promet obuhvatiti. Ponavljam, osoba sam koja vjeruje stručnim osobama i studijama. Ono što su Hrvatske ceste radile, radile su ono što smo se dogovorili. Rekli smo da idemo izraditi studiju utjecaja na okoliš, idemo vidjeti što ona kaže pa onda zauzmimo stavove”,

Novinarka je podsjetila na njegov stav da bez obzira na to što studija pokaže, ako građani ne žele taj projekt, da će biti uz njih.

“Apsolutno, da. Ali istovremeno treba s građanima razgovarati. U šest godina sam doživio da kad građani kažu na prvu ne, pa kad razgovaramo, vide da je to ipak nešto će ići u smjeru boljitka”, dodao je.

Kao stanovnik Mokošice gradonačelnik osobno nema ništa protiv sadašnje trase brze ceste.

“Meni osobno ta cesta ne bi smetala. Ono što vidim kao njen benefit je izgradnja lateralnog kanala oborinske odvodnje, što znači da bi manja količina oborinske odvodnje dolazila na područje Mokošice. Drugi benefit ceste je taj što stanovnici Mokošice više ne bi opterećivali donju cestu u vlasništvu Grada Dubrovnika nego bi na brži način dolazili do Pobrežja, dakle preko Petrovog sela, spuštali se na most i dolazili u grad. Imali bi drugi, dodatni i veći koridor. No, nisam sam i ne funkcioniram tako da želim ono što ja mislim kako je najbolje nego želim razgovarati sa sugrađanima, želim razgovarati argumentirano, želim da im stručnjaci predoče taj projekt,“ izjavio je dodavši kako vjeruje kako će kroz desetak dana sa županom odraditi sastanak u Ministarstvu, ali i kako je dosad odrađen niz sastanaka upravo na ovu temu.

FOTO:arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA