31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaFranković o Puljku: K'o Kikaš je ispregovarao mjesta na listi za sebe...

Franković o Puljku: K’o Kikaš je ispregovarao mjesta na listi za sebe i suprugu

Mato Franković danas je u prostorijama HDZ-a održao konferenciju za novinare na temu održivog turizma, pri čemu je naglasio kako je Vlada Andreja Plenkovića donijela prvi Zakon o turizmu, koji će usmjeriti ovu industrijsku granu u održivom smjeru. A onda se obrušio na gradonačelnika Splita ivicu Puljka, kojeg vidi kao glavnog političkog oponenta u 10. izbornoj jedinici.

-Turizam donosi brzu zaradu, ali dugoročno smanjuje kvalitetu života, upropaštava zone življenja i na kraju dovodi do izbjegavanja destinacija opterećenih prekomjernim turizmom. Zato nam je iznimno važno da se i ovom novom izbornom programu HDZ-a stavlja naglasak na dvije teme koje su ovako očigledno nepovezane, ali su jako povezane. A to su daljnja decentralizacija države, održivost turizma kroz zakonske i podzakonske akte i priuštivo stanovanje. To su sve povezane teme. Priuštivo stanovanje je bitno za sve koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Turizam nam donosi blagodat, ali i prijetnju da ćemo izgubiti naše stanovnike. Imamo jasno mjerljiv program, dok moramo progovarati o svojim političkim oponentima, kazao je Franković.

-Osim Ivice Puljka, gradonačelnika Splita, ne vidim niti jednog drugog političara, kao oponenta. On je svojom umješnošću, a ima to i u genima, ja bih rekao k’o kum Kikaš, je dobro ispregovarao pozicije na listi. Tako da je bez velikih kalkulacija osigurao dovoljan broj mjesta u Saboru za sebe i svoju suprugu. Osigurao se. I na takav način riješio svoju političku budućnost.

Ivica Puljak je, prije manje od godinu dana, došao u naš grad, netom prije izglasavanja Zakona o turizmu. Isticao je kako je taj zakon loš, kako neće biti provediv i kako ni po čemu nije dobar za gradove. On je to govorio iz Dubrovnika, grada koji je već sad prepoznat po uvođenju različitih mjera u održivi turizam. U istoj toj godini mi smo postali Šampion turizma, a Split je bio prepoznat prema turistima koji povraćaju i uriniraju na ulicama Splita i uništavaju kulturnu baštinu, kazao je Franković te dodao kako je Puljak uveo zaštitare na javne ulice, kako bi uveo reda.

-Mi smo napravili nešto skroz drugo, uveli smo mjere kroz podzakonske akte, smanjili buku u povijesnoj jezgri i mogli ste svjedočiti na Zboru građana kako je minimalan broj stanovnika isticao buku kao problem, za razliku od prošle godine, kad su naši sugrađani to isticali, kao osnovni problem života u Gradu. Zato je Dubrovnik kao primjer održivog turizma. A Split, koji je najveći grad u 10. izbornoj jedinici, primjer neodgovornog upravljanja i neodrživog turizma, stihijskog turizma i gradonačelnika koji ne zna zapravo što bi. Pa prepiše Komunalni red grada Dubrovnika, a kad ga prepiše, ne zna ga provest i implementirat. Zapravo ne zna što bi sa svim tim radio, rekao je Mato Franković, koji se na predstojećim parlamentarnim izborima s 4. mjesta HDZ-ove liste u 10. izbornoj jedinici natječe za još jedan saborski mandat.

-Naši sugrađani moraju biti svjesni da mi imamo mjere za zaštitu života i održivost turizma. Sve ono za što sam se kao saborski zastupnik borio i ostvario u prošlom sazivu Sabora, namjeravam nastaviti raditi u novom sazivu od cijelog niza zakonskih i podzakonskih akata jednim dijelom usmjerenih na turizam i održivost turizma, a drugim dijelom usmjerenih na priuštivo stanovanje. To je ono što je moj osobni cilj u Saboru. Neki svoju uspješnost mjere po proju rasprava i replika, ja sam se odlučio na drugi put i uspješnost mjerim s prijedlozima svima onima koji su bitni za stanovnike krajnjeg juga Hrvatske. To je bio moj prioritet i to sam i radio. Jedino Vlada Andreja Plenkovića jest garant kvalitetnog upravljanja turizmom jer ima jasnu viziju što, ne sutra, nego za pet godina. Jedino će nam održivi turizam omogućiti gospodarski prosperitet, sve drugo su polurješenja, bez vizije i bez jasnog prijedloga i programa i tako možemo izgubiti četiri godine s ljudima koji ne znaju što bi. Jer ako nisu sposobni, kad prepišu, Odluku o komunalnom redu to implementirati, kako su sposobni bilo što napraviti u državi, zaključio je Franković.

na pitanje novinara koje su to konkretne aktivnosti koje će provoditi u okviru programa održivog turizma, Franković je istaknuo nastavak aktivnosti po pitanju rekategorizacije i pružanja usluga u domaćinstvu.

-Razriješiti ćemo pitanje višestambenih zgrada i onemogućiti stavljanje stanova u višestambenim zaradama u funkciju apartmana. Stečena prava se ne mogu otuđiti. Grad tu ima 45 000 kreveta i to nam je jasno, ali radi budućnosti moramo ići na jasne kriterije. Dalje, provest ćemo rekategorizaciju smještaja kako bi unaprijedili kvalitetu smještaja. Sljedeća bitna stvar je porezno rasterećenje onih koji iznajmljuju dio svog stambenog prostora. Te pravedno oporezivanje onih koji se bave gospodarskom djelatnošću iznajmljivanja, kazao je Franković te nastavio s pohvalama aktualne Vlade.

-Treba pohvaliti da su se u posljednje 4. godine spustile mnoge ovlasti na lokalnu razinu. Tako i ona o mjerenju buke. Kroz Zakon o pomorskom dobru smo povećali prihode Grada i putem komunalnih redara kontroliramo plaže i koncesije. I ono što je bitno je naglasiti je studija nosivog kapaciteta, ne samo povijesne jezgre, nego i drugih dijelova grada. Zalažemo se da upravo smjernice UNESCO-a, prema kojem smo radili dubrovačku Studiju, postanu kriteriji za takve studije u cijeloj Hrvatskoj, zaključio je jedini Dubrovčanin na kandidacijskoj listi HDZ-a za parlamentarne izbore u 10. izbornoj jedinici.

Ujedno je najavio i predstavljanje te studije iza Izbora na sjednici Gradskog vijeća.
-Mi smo pokazali kako se iz onog scenarija prekomjernog turizma, kroz nekoliko godina, može doći do održivog turizma, iako je održivost svakodnevna borba. Mi imamo viziju kako za sljedećih 5 godina, objasnio je Franković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA