6.8 C
Dubrovnik
Subota, 29 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiFranković: kreditni rejting omogućit će svima povoljnije kredite, novi proračun bit će...

Franković: kreditni rejting omogućit će svima povoljnije kredite, novi proračun bit će konzervativan

Na konferenciji za novinare županijskog i gradskog HDZ-a, predsjednik Gradskog odbora ove stranke i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković govorio je o ekonomskim pokazateljima gospodarstva u RH, koji, kaže on bude optimizam. S druge strane proračun Grada Dubrovnika i u slijedećem razdoblju bit će vrlo štedljiv i konzervativan, a rebalans kojim bi se mogla očekivati neka povećanja, očekuje se tek na ljeto.

Jesenska makroekonomska projekcija prognoze rasta BDP-a Hrvatske je 8,1 posto, što je puno više nego što je to bilo dosada. A kreditna agencija Fitch je podigla kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz ‘BBB-‘ u ‘BBB’, uz pozitivne izglede. To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske od 1997. otkad se mjeri”, kazao je gradonačelnik te dodao kako je Vlada svojim djelovanjem kroz COVID krizu očuvanjem radnih mjesta doprinijela ovom oporavku gospodarstva

– Dodatno ohrabrujuća i puno bitnija vijest je porast kreditnog rejtinga. To će osjetiti svi naši sugrađani. Kad je kreditni rejting države loš, tada i kamate na kredite rastu, a tako je bilo od 2012. do 2015. kad nam je rejting bio smeće. Zaduživanje države, javnih institucija, poduzeća i fizičkih osoba su povoljnija, što je kreditni rejting viši. Tako je Libertas ove godine za kupnju novih autobusa, odnosno onaj dio sufinanciranja, koji ne pokrivaju Eu i nacionalna sredstva, podigao kredit uz kamatu od 0.9 posto, što je iznimno povoljno, kazao je gradonačelnik te tijekom konferencije za novinare izjavio i kako Sanitat svojim sredstvima može financirati uređenje gruške place, ali upravo zbog niskih kamata razmišlja se i o podizanju kredita za isto jer se isplati.

Franković je naglasio kako je u oporavku gospodarstva bitna uloga iskorištenih sredstava iz EU fondova, dodavši da su dubrovački javni, privatni i civilni sektor u protekloj, završenoj financijskoj perspektivi EU, bili iznimno uspješni i iskoristili 2,4 milijarde europskih sredstava. Pozvao je poduzetnike da prijavljuju i pripremaju projekte na Fond za oporavak, koji je slijedeći izazov predstojećeg financijskog razdoblja EU.

Kad je riječ o financijama Grada Dubrovnika, gradonačelnik je kazao kako je jutros na računu Grada 22 milijuna kuna, no kako to nipošto ne znači optimizam, jer upravo završava razdoblje prihoda proračuna. Priznao je da Grad kasni s uplatama, ponajviše za vlastite zaposlenike i zaposlenike gradskih ustanova, no da se ipak sve obveze podmiruju. Istaknuo je kako djelatnici gradske uprave već godinu i pol rade sa smanjenim plaćama, a kako je trošak od 300 000 kuna za testiranje zaposlenika, koji se nisu cijepili još jedan neplanirani trošak.

“Proračun za slijedeću godinu sam jučer predao u Službu Gradskog vijeća. On je u razini ovogodišnjih potrošenih sredstava. Vrlo je štedljiv i konzervativan. jedino nismo zakinuli korisnike socijalnih usluga i davanja, kojima redovito isplaćujemo subvencije i dodatke. Ukoliko predstojeća sezona bude uspješna, bit će prostora za rebalanse. U sljedećoj godini nismo planirali nikakve nove projekte, osim onih koji se mogu prijaviti na europske fondove za financiranje, a takvih je dosta. Moram istaknuti kako i u ovoj najvećoj krizi dosada, poslije rata, uspješno provodimo tri velika strateška projekta rekonstrukciju Lapadske obale, rekonstrukciju hotela Gruž, koji će postati novi dom za naše starije, kao i rekonstrukciju zgrade u Ulici Ilije Sarake u Gradu, koja će postati nova osnovna škola”, zaključio je Mato Franković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]