31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: Polnoćka u katedrali

FOTO: Polnoćka u katedrali

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović predvodio je misu polnoćku u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup Glasnović je poželio da se dogodi spasenje u svakom životu, u našem gradu, našoj biskupiji i cijelom svijetu te potaknuo vjernike da otvore svoja srca u ovoj liturgiji koja posadašnjuje Božić.

Kada je Mješoviti katedralni zbor započeo pjevati Slava Bogu na visinama, biskupu Glasnoviću su mladi supružnici Barbara i Emilio Butigan donijeli figuru “Bambina”, djeteta Isusa, koje je položio u jasle ispred oltara.

U propovijedi je biskup Glasnović istaknuo primjer sv. Franja Asiškog koji je svim ljudima htio približiti veliko otajstvo Božje ljubavi prema ljudima. Često je bio neshvaćen u svojim nastojanjima, a pred kraj života, već pomalo slijep, sv. Franjo jerazmišljao kako oživjeti među ljudima sjećanje na Dijete Isusa.

“Približavao se Božić, a sv. Franjo je jako volio Božić i svake godine ga je obilježavao kao dan najvećeg slavlja. U srcu mu se rodilo nadahnuće, jedno od onih nadahnuća za koje su sposobni Božji ljudi. Htio je oživjeti prizor bethelemskog siromaštva i neugodne štale te je pozvao ljude da prisustvuju”, kazao je biskup Glasnović govoreći o prvim živim jaslicama koje je pripravio sv. Franjo. Uprizorujući jaslice sv. Franjo je došao do spoznaje da jedino mjesto gdje se ovdje na svijetu može svojim očima vidjeti i svojim rukama opipati Isusa Krista jest sveta euharistija u kojoj svaki put Isus k nama dolazi na vidljiv i opipljiv način pod prilikama kruha i vina.

Tumačeći liturgijska čitanja biskup Glasnović se posebno osvrnuo na popis stanovništva koje evanđelist Luka donosi. Popis stanovništva bio je iskaz careve moći i dominacije nad narodom. Nakon što je predstavio vladare svijeta, sv. Luka predstavlja siromahe zemlje. Posljednju stepenicu će zauzeti Dijete, no dolazi kraljevstvo u kojem se ova ljestvica preokreće, onaj koji je na popisu bio posljednji, bit će prvi. Veličina novog svijeta kojeg je On došao predstaviti jest svijet onih koji služe, a ne onih koji traže da im se služi. “Isusovo rođenje je jedina nada koja je prisutna u našem svijetu, jedino svjetlo koje svijetli u mraku”, istaknuo je biskup Glasnović.

Potaknuo je vjernike da ovog Božića budu blizu, misle i mole za one koji proživljavaju teške trenutke, patnju, samoću, ratne sukobe, osobne nemire i neuspjehe.

Uz biskupa Glasnovića na misi polnoćki koncelebrirao je mons. Ivica Pervan, generalni vikar, uz asistenciju đakona don Petra Markića i bogoslova Vlada  Karačića. Mješoviti katedralni zbor pjesmom je uveličao misu polnoćku.

Na kraju  mise pozdravivši okupljene biskup Glasnović je svima zaželio sretan Božić.

Tea Kuzek Marević

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA